Doorgaan naar hoofdcontent

Van 0,7 tot 7% rendement

Geblokkeerde spaarrekening

Voor onze dochter sloten we een aantal jaren geleden een speciale (geblokkeerde) spaarrekening af. Het geld mocht wel voor schoolzaken gebruikt worden, verder niet. Gelukkig troffen we een aardige medewerkster, die gelukkig ook de aanschaf van het pakket rijlessen goedkeurde begin van dit jaar.

Ooit, was het rentepercentage op de spaarrekening 4%.
Ondertussen is het gedaald tot 0,7%. Nog steeds niet slecht natuurlijk vergeleken met spaarrentes op andere rekeningen.

Binnenkort komt het bedrag vrij. Ik was mij er niet van bewust, dat dochter het volledige bedrag op haar EIGEN rekening gestort krijgt. Een rekening waar ik vanaf haar 18e ook niet meer op kan kijken (tenzij ze mij zou machtigen, nou haha, in mijn dromen misschien dat ze dat doet).

Bijverdiensten

Uiteraard hebben we het hier in huis met haar over geld. Het heeft niet echt haar interesse. Ze verdient het (bijbaantje), krijgt het (zak- en kleedgeld, plus opa en oma sponsoren haar maandelijks), ze spaart wat (binnekort Lady Gaga concert in Las Vegas) en de rest geeft ze uit. 
Het meest vervelende aan 18 worden, vindt ze dat ze alles zelf moet gaan regelen en betalen.
Hopelijk valt dat in de praktijk nog mee voor haar.

7 procent rendement

Ze wil het vrij te komen bedrag ook niet zelf op haar rekening houden. Want tegen de tijd dat ze op haar zelf gaat wonen, wil ze haar kamer/studio graag leuk inrichten. Dat snap ik. 

Meer rendement, eerder 7 dagen weekend :)

Crowdfunding

Op haar 18e kan ze een Lendahand account openen. De link gaat naar de 7 dagen weekend pagina van mijn blog, waar een code staat voor 25 euro korting). 

Ik schreef al eerder een blog over crowdfunding (<- link naar oude blogpost) waarin ik onze ervaringen deelde. Niet alle projecten leveren een rendement van 7% op hoor. Regelmatig kies ik ook projecten van ‘maar’ 3% rendement, gewoonweg omdat ik het fijn vind om met geld goede dingen te kunnen doen.

Binnenkort gaan dochter en ik ons verdiepen in het aanvragen van DUO, een zorgverzekering en al wat zo meer. Wel stoer hoor, zo’n ‘grote’ dochter.

Reacties

  1. In Nederland ben je als ouder financieel verantwoordelijk voor je kind (bij maken van schulden, niet betalen van rekeningen, afgesloten abonnementen, leningen, aankopen, tekenen van contracten enzovoort)tot ze 21 zijn. Maar vanaf 18 kunnen ze zelf allerlei beslissingen nemen. De wet op de privacy maakt dat je als ouders nergens informatie over krijgt of kunt krijgen. Dit is iets wat zich maar heel weinig ouders zich realiseren. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit klopt niet. Vanaf 18 jaar is een kind volwassen en zelf verantwoordelijk voor schulden et cetera die hij of zij maakt na de 18ë verjaardag.

      Verwijderen
    2. Nee het spijt, het kind is volwassen, handelingsbekwaam, maar helaas als kind niet betaald/kan betalen zijn ouders aansprakelijk tot kind 21 jaar is. Vraag maar na bij bijvoorbeeld deurwaarderskantoor. en ja te gek voor woorden, maar zo zijn de regels in Nederland. Bieke

      Verwijderen
    3. Iets anders is de financiële verantwoordelijkheid van ouders voor hun kroost. Deze stopt niet bij het 18de jaar. Artikel 395a boek 1 Burgerlijk Wetboek verplicht ook daarna te blijven bijdragen in de kosten van studie en levensonderhoud. Deze voortgezette onderhoudsplicht duurt tot het 21ste jaar en is opgenomen omdat veel kinderen met 18 jaar nog niet zijn uitgeleerd. Een hbo-opleiding of universitaire studie is niet goedkoop, duurt minimaal vier jaar, bovendien is de tijd die besteed kan worden aan bijbaantjes soms beperkt.
      Bovenstaande tekst heb ik geplukt van plusonline maar is overal te vinden. Deze regel om kinderen te ondersteunen om bijv. studie mogelijk te maken, wordt ook gebruikt door schuldeisers en dan moet je gewoon betalen als ouder.. Bieke

      Verwijderen
    4. Ik werk bij een gerechtelijke deurwaarder en weet daarom zeker dat het niet klopt. Proberen door malafide bedrijven kan altijd.

      Verwijderen
    5. Dank voor de aanvullingen Bieke en Nicole

      Verwijderen
  2. Spannend he? Ik mag nog 2 jaar wachten tot die van mij 18 wordt...Ook dan komt er een bedrag vrij...eens zien wat we ermee gaan doen haha. Kan ook net als of doen dat het pas op dr 21e vrij komt, ze weet er niks van...We zien wel hoe ze er dan in staat! Succes met de zoektocht samen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahaha, ook een idee Bouk, gewoon niets zeggen :)
      Vanavond hebben we een zorgverzekering, zorgtoeslag en studiefinanciering aangevraagd. Dochter vroeg zich af waarom ze dit soort dingen niet op school leren bij economie.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Woonboerderij van mijn ouders te koop in Kolham

Huis te koop in Kolham Sinds vandaag opnieuw op Funda.  Met betere foto’s :) en een verlaagde prijs. De boerderij van mijn ouders in Kolham. Ruim 340 m2 woonoppervlakte. Plus een heerlijke tuin. En ja, ik heb hier in geen tijden iets gepost.  Het is/was een bewogen jaar. Hopelijk is er binnenkort een nieuwe eigenaar voor het huis van mijn ouders. Iemand die het zijn/haar eigen vorm gaat geven. Link naar Funda voor het huis te koop in Kolham  Update: Het huis is verkocht :) De akte is in januari 2024 gepasseerd.

Nieuwe 7 dagen weekend website en ik blog weer

www.7dagenweekend.nl  Nou het duurde even twee jaren :) In november 2021 stopte ik met full-time werken. Veel plannen had ik. Heerlijk wakker worden zonder wekker. Mij richten op het huis. De moestuin, mijn cursussen, creativiteit, opleidingen en nog andere dingen. Er gebeurden veel ongeplande, onverwachte en onprettige dingen.  Gelukkig ook veel mooie dingen hoor.  Uiteraard wel heel dankbaar voor alle tijd die ik door kon brengen met de mensen die er nu helaas niet meer zijn. Ook voor de tijd die ik door kon brengen met de mensen die er nog wel zijn :) Waar mijn hulp welkom was.  En nu voel ik weer ruimte. Plus behoefte om te bloggen.  Vandaag legde ik de laatste hand (ja voor nu :)) aan de nieuwe website van Martijn en mij. www.7dagenweekend.nl Oh ja en natuurlijk hebben we ook iets leuks bedacht als bedankje voor het inschrijven op onze nieuwe mailinglijst. Zes fundamentele vragen uit het boek Goed omgaan met geld van Pierre Pradervand. Je krijgt het PDF bestand door je gegevens hi

Als alles kan, wat kies je dan?

Het is al bijna weer lente Tsjonge, de eerste weken van het nieuwe jaar zijn voorbij gevlogen. Heb je: je woord van het jaar je vision board je mindmap je wensen en doelen etc. etc. allemaal al in kaart gebracht :)  Ik ga mijn 'vision board' tekenen. Mijn woord van het jaar is: AVONTUUR Cursus- en challenge verknettering Het einde van 2023 en het begin van 2024 merkte ik dat ik in mijn eigen 'valkuil' stapte.  Want ik meldde mij voor de ene na de andere cursus en challenge aan. In plaats van ontspannen te kiezen voor hetgeen ik echt zin had om te doen. Vorige week luisterde en keek ik op 1,5 keer de snelheid '6 van 12 Masterclasses' die ruim 2 uren duurden. Hai... Ik raakte op een gegeven moment zo geïrriteerd van mijn eigen gedrag. Want, ja, hele interessante informatie. Maar nee, niet mijn stijl van 'les geven en zakendoen'. Maar 'iedereen' die de stappen had gevolgd was 'zo succesvol'. Alleen als je 1 ding zou kiezen en het hele plan z