Doorgaan naar hoofdcontent

De 6 potjesOnze 6 potjes. Naar aanleiding van een financiële workshop gemaakt.

Engelse benamingen, want het was een Engelse workshop :)

10% FFA   = Financial Freedom Account

10% LTSS = Long Term Savings for Spending
10% EDU  = Education
55% NEC  = Necessity, noodzakelijke dingen, boodschappen, kleding
10% PLAY = Spend It
  5% GIVE = Make Someone Happy

De percentages voor de afkortingen zijn de meest ideale versies (volgens de workshop :)) gebaseerd op netto inkomens.

Wij halen nog net niet de 55% voor noodzakelijke uitgaven. Aangezien we jarenlang bespaard hebben, kiezen we er nu voor om extra (online) inkomsten te genereren. 


Alles wat er extra binnenkomt, (bv. teruggave van gas en licht, verdelen we over de potjes OF gebruiken we deels voor extra aflossen).


Update: sinds december 2015 we gebruiken de fysieke potjes nog heel weinig. 

Alleen het 'PLAY' potje wordt elke maand contant gevuld.
Wel hebben we een onderverdeling in onze rekeningen.
-boodschappengeld -> met ieder een pinpas
-gezamenlijke rekening -> voor alle vaste lasten
-FFA spaarrekening (Gans met Gouden eieren rekening)
-LTSS spaarrekening (voor vervangen apparaten bijvoorbeeld)
-autospaarrekening
-spaarrekening dochter (staat vast tot haar 18e)
-vakantiespaarrekening

We hebben ook ieder onze eigen privé rekeningen en daarbij behorende spaar- en beleggingsrekeningen.


Daarnaast heb ik nog een zakelijke rekening.


Dit systeem werkt goed voor ons. Is uiteraard niet zaligmakend hoor. 
Doe dat waar je je goed bij voelt. En waarvan je merkt dat je geld vermeerderd in plaats van verminderd.

Reacties

 1. Doe je dit met al het inkomen of alleen met extra (niet maandelijkse) inkomsten?

  WG

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We verdelen onze inkomens over de potjes (nog niet helemaal volgens de percentages, want dan zouden er 4 gelijke bedragen moeten zijn voor 2x sparen, education en play :)) de extra inkomsten verdelen we ook. Ik zie dat ik het niet heel duidelijk had omschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk die verdeling.
  En de vaste lasten? De betaal je uit het potje "Nec"?

  Leuke blog heb je verder hoor
  Ik lees je graag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je leuke reactie Caroline. Ja, de vaste lasten betalen we uit het 'Nec' potje...

   Verwijderen
 4. hoi, leuk die verdeling, maar wat ik me afvraag is of je dit online doet of echt met fysiek geld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het grootste gedeelte doen we online. Omdat dat makkelijker gaat :)

   Verwijderen
 5. Leuk die GIVE pot, zou ik ook eens kunnen bijhouden. Wij proberen nu met zwerfafval alu blikjes te sparen en dus op te rapen als we weer eens wandelen of met fiets op pad zijn. dat duurt nog even voor het geld oplevert. Maar bedacht tegen de tijd dat we 10kg hebben a 7 euro voor de au drinkblikjes we dit geld reserveren voor collectes aan de deur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een GIVE potje, dat zie je niet meer veel de laatste tijd. Respect!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hebben jullie daadwerkelijk al die spaar- en lopende rekeningen of splits je deze alleen op papier uit? Ik kan me namelijk voorstellen dat de kosten voor al die rekeningen behoorlijk in de papieren gaan lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben daadwerkelijk alle spaar- en lopende rekeningen. Ik vind de kosten wel meevallen. Zal je binnenkort eens optellen, misschien schrik ik wel :(

   Verwijderen
 8. Wat een leuke blogs ik werk ook met potjes en ik doe spaarchelanger ben best trots op me zelf ik heb iets meer dan 910 €

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuk systeem! Ik ga deze onthouden (vooral de Gouden Gans rekening ;) )

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zoals anoniem al eerder vermelde, al die rekeningen kost wel wat. Die kun je besparen door een spaarrekening te gebruiken bij een online bank die tenminste nog iets van rente betaald, en te werken met diverse online potjes. Tegenwoordig is via de app alles inzichtelijk en bedragen overboeken is per direct beschikbaar. Tel de maandelijkse kosten maar eens op van al die rekeningen, en vooral die met een pasje want die zijn niet gratis.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Woonboerderij van mijn ouders te koop in Kolham

Huis te koop in Kolham Sinds vandaag opnieuw op Funda.  Met betere foto’s :) en een verlaagde prijs. De boerderij van mijn ouders in Kolham. Ruim 340 m2 woonoppervlakte. Plus een heerlijke tuin. En ja, ik heb hier in geen tijden iets gepost.  Het is/was een bewogen jaar. Hopelijk is er binnenkort een nieuwe eigenaar voor het huis van mijn ouders. Iemand die het zijn/haar eigen vorm gaat geven. Link naar Funda voor het huis te koop in Kolham  Update: Het huis is verkocht :) De akte is in januari 2024 gepasseerd.

Nieuwe 7 dagen weekend website en ik blog weer

www.7dagenweekend.nl  Nou het duurde even twee jaren :) In november 2021 stopte ik met full-time werken. Veel plannen had ik. Heerlijk wakker worden zonder wekker. Mij richten op het huis. De moestuin, mijn cursussen, creativiteit, opleidingen en nog andere dingen. Er gebeurden veel ongeplande, onverwachte en onprettige dingen.  Gelukkig ook veel mooie dingen hoor.  Uiteraard wel heel dankbaar voor alle tijd die ik door kon brengen met de mensen die er nu helaas niet meer zijn. Ook voor de tijd die ik door kon brengen met de mensen die er nog wel zijn :) Waar mijn hulp welkom was.  En nu voel ik weer ruimte. Plus behoefte om te bloggen.  Vandaag legde ik de laatste hand (ja voor nu :)) aan de nieuwe website van Martijn en mij. www.7dagenweekend.nl Oh ja en natuurlijk hebben we ook iets leuks bedacht als bedankje voor het inschrijven op onze nieuwe mailinglijst. Zes fundamentele vragen uit het boek Goed omgaan met geld van Pierre Pradervand. Je krijgt het PDF bestand door je gegevens hi

Als alles kan, wat kies je dan?

Het is al bijna weer lente Tsjonge, de eerste weken van het nieuwe jaar zijn voorbij gevlogen. Heb je: je woord van het jaar je vision board je mindmap je wensen en doelen etc. etc. allemaal al in kaart gebracht :)  Ik ga mijn 'vision board' tekenen. Mijn woord van het jaar is: AVONTUUR Cursus- en challenge verknettering Het einde van 2023 en het begin van 2024 merkte ik dat ik in mijn eigen 'valkuil' stapte.  Want ik meldde mij voor de ene na de andere cursus en challenge aan. In plaats van ontspannen te kiezen voor hetgeen ik echt zin had om te doen. Vorige week luisterde en keek ik op 1,5 keer de snelheid '6 van 12 Masterclasses' die ruim 2 uren duurden. Hai... Ik raakte op een gegeven moment zo geïrriteerd van mijn eigen gedrag. Want, ja, hele interessante informatie. Maar nee, niet mijn stijl van 'les geven en zakendoen'. Maar 'iedereen' die de stappen had gevolgd was 'zo succesvol'. Alleen als je 1 ding zou kiezen en het hele plan z