Soms schrijf ik blogposts welke affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg wanneer je iets via deze link koopt. Hierbij zal ik alleen naar diensten of producten verwijzen, waar ik zelf 100% achter sta.
03 maart 2020

Van 0,7 tot 7% rendement

Geblokkeerde spaarrekening

Voor onze dochter sloten we een aantal jaren geleden een speciale (geblokkeerde) spaarrekening af. Het geld mocht wel voor schoolzaken gebruikt worden, verder niet. Gelukkig troffen we een aardige medewerkster, die gelukkig ook de aanschaf van het pakket rijlessen goedkeurde begin van dit jaar.

Ooit, was het rentepercentage op de spaarrekening 4%.
Ondertussen is het gedaald tot 0,7%. Nog steeds niet slecht natuurlijk vergeleken met spaarrentes op andere rekeningen.

Binnenkort komt het bedrag vrij. Ik was mij er niet van bewust, dat dochter het volledige bedrag op haar EIGEN rekening gestort krijgt. Een rekening waar ik vanaf haar 18e ook niet meer op kan kijken (tenzij ze mij zou machtigen, nou haha, in mijn dromen misschien dat ze dat doet).

Bijverdiensten

Uiteraard hebben we het hier in huis met haar over geld. Het heeft niet echt haar interesse. Ze verdient het (bijbaantje), krijgt het (zak- en kleedgeld, plus opa en oma sponsoren haar maandelijks), ze spaart wat (binnekort Lady Gaga concert in Las Vegas) en de rest geeft ze uit. 
Het meest vervelende aan 18 worden, vindt ze dat ze alles zelf moet gaan regelen en betalen.
Hopelijk valt dat in de praktijk nog mee voor haar.

7 procent rendement

Ze wil het vrij te komen bedrag ook niet zelf op haar rekening houden. Want tegen de tijd dat ze op haar zelf gaat wonen, wil ze haar kamer/studio graag leuk inrichten. Dat snap ik. 

Meer rendement, eerder 7 dagen weekend :)

Crowdfunding

Op haar 18e kan ze een Lendahand account openen. De link gaat naar de 7 dagen weekend pagina van mijn blog, waar een code staat voor 25 euro korting). 

Ik schreef al eerder een blog over crowdfunding (<- link naar oude blogpost) waarin ik onze ervaringen deelde. Niet alle projecten leveren een rendement van 7% op hoor. Regelmatig kies ik ook projecten van ‘maar’ 3% rendement, gewoonweg omdat ik het fijn vind om met geld goede dingen te kunnen doen.

Binnenkort gaan dochter en ik ons verdiepen in het aanvragen van DUO, een zorgverzekering en al wat zo meer. Wel stoer hoor, zo’n ‘grote’ dochter.

Would you like to comment?

 1. In Nederland ben je als ouder financieel verantwoordelijk voor je kind (bij maken van schulden, niet betalen van rekeningen, afgesloten abonnementen, leningen, aankopen, tekenen van contracten enzovoort)tot ze 21 zijn. Maar vanaf 18 kunnen ze zelf allerlei beslissingen nemen. De wet op de privacy maakt dat je als ouders nergens informatie over krijgt of kunt krijgen. Dit is iets wat zich maar heel weinig ouders zich realiseren. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit klopt niet. Vanaf 18 jaar is een kind volwassen en zelf verantwoordelijk voor schulden et cetera die hij of zij maakt na de 18ë verjaardag.

   Verwijderen
  2. Nee het spijt, het kind is volwassen, handelingsbekwaam, maar helaas als kind niet betaald/kan betalen zijn ouders aansprakelijk tot kind 21 jaar is. Vraag maar na bij bijvoorbeeld deurwaarderskantoor. en ja te gek voor woorden, maar zo zijn de regels in Nederland. Bieke

   Verwijderen
  3. Iets anders is de financiële verantwoordelijkheid van ouders voor hun kroost. Deze stopt niet bij het 18de jaar. Artikel 395a boek 1 Burgerlijk Wetboek verplicht ook daarna te blijven bijdragen in de kosten van studie en levensonderhoud. Deze voortgezette onderhoudsplicht duurt tot het 21ste jaar en is opgenomen omdat veel kinderen met 18 jaar nog niet zijn uitgeleerd. Een hbo-opleiding of universitaire studie is niet goedkoop, duurt minimaal vier jaar, bovendien is de tijd die besteed kan worden aan bijbaantjes soms beperkt.
   Bovenstaande tekst heb ik geplukt van plusonline maar is overal te vinden. Deze regel om kinderen te ondersteunen om bijv. studie mogelijk te maken, wordt ook gebruikt door schuldeisers en dan moet je gewoon betalen als ouder.. Bieke

   Verwijderen
  4. Ik werk bij een gerechtelijke deurwaarder en weet daarom zeker dat het niet klopt. Proberen door malafide bedrijven kan altijd.

   Verwijderen
  5. Dank voor de aanvullingen Bieke en Nicole

   Verwijderen
 2. Spannend he? Ik mag nog 2 jaar wachten tot die van mij 18 wordt...Ook dan komt er een bedrag vrij...eens zien wat we ermee gaan doen haha. Kan ook net als of doen dat het pas op dr 21e vrij komt, ze weet er niks van...We zien wel hoe ze er dan in staat! Succes met de zoektocht samen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, ook een idee Bouk, gewoon niets zeggen :)
   Vanavond hebben we een zorgverzekering, zorgtoeslag en studiefinanciering aangevraagd. Dochter vroeg zich af waarom ze dit soort dingen niet op school leren bij economie.

   Verwijderen