woensdag 29 mei 2019

Lekker (moes)tuinieren en gratis bloemzaad via Natuurmonumenten

Deze week werkte ik 1 dag en gisteren een paar uurtjes vanuit huis, vanwege de staking van het openbaar vervoer. Verder ben ik spontaan de rest van de week vrij. Het is vandaag heerlijk weer. Dus lekker de deur naar de tuin open.

Ik ben niet echt een tuinierSTER hoor. Vind het prachtig een groene tuin, maar ook bewerkelijk. Beetje bij beetje wordt onze tuin groener. Hieronder de foto met het uitzicht vanuit de achterdeur bij de keuken. Onze ligbedjes staan klaar. Nu zonder kussens, want we zijn ‘aan het werk’. M. ruimt de schuur op en ik rommel wat aan met modder en mijn schepje.


De schutting is vorig jaar door M. in de grijze beits gezet. Moestuinbak en stoelen ook maar gedaan. Vormt het één geheel. De gele kussentjes (124 euro aan kussentjes blog) kocht ik vorig jaar. De bestrating in de tuin zijn de stenen die er al lagen. In het kader van hergebruik plus hebben we ze omgedraaid.


Vanmorgen haalden we een aantal zakken makkelijke moestuin mix. Hier in ons dorp. Bij leuke mensen die een pallet vol hadden gekocht, maar niet alles hoefden te gebruiken.


Alle aardbei plantjes heb ik in een bak bij elkaar gezet. De oudste plant is 5 jaar, deze kreeg ik ooit van mijn zusje en zwager. De rest zijn allemaal ‘jonkies’ van een andere plant. 


Bij de L.idl kocht ik afgelopen weekend een kweekbak. Daar heb ik snijbiet en 3 soorten sla in gezaaid. Helaas zijn de bakken uitverkocht, dus ik ga nog op zoek naar iets anders leuks. Want zoals je ziet is het een beetje bijeengeraapt zooitje zo haha.

De boompjes kreeg ik van mijn moeder. De hortensia had ik al. De rest van de planten heb ik vorig jaar gekocht, weet niet meer hoe de planten heten. In de bakken op de middelste plank heb ik zaadjes van Natuurmonumenten gezaaid. Via de site kun je gratis een zakje bloemenzaad aanvragen. 


Van mijn vriendinnen kreeg ik voor mijn verjaardag planten voor in de tuin. Ja, bijna 50, dan krijg je dat soort kado’s hahaha. Een gedeelte daarvan heb ik in een mini regenton geplaatst.

Nou tot zover de groene ‘update’ uit Juice Lake. Ik ga even kijken wat ik nog meer aan zaadjes in de schuur heb. 

11 opmerkingen:

 1. Ik ben van de week ook begonnen met mijn mini moestuin. Mooie kleur beits op de schutting, met groenen planten steekt het mooi af.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat heb je in de mini moestuin staan? Ja mooie kleur he, we zijn er nog elke dag blij mee.

   Verwijderen
 2. :-) Als je niets aan de tuin doet wordt het ook vanzelf groen - ik moet nódig weer eens wat onkruid uittrekken, en kijken wat er voor leuks / nuttigs staat wat mag blijven - als het straks droog wordt? Ik vind het nu te koud en te nat.
  Het weer is in de war: ik wil graag mooi weer als ik vrij ben, en nattigheid als ik moet / mag werken, maar deze week is het nét omgekeerd.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, klopt, de stenen werden aardig groen. En het is bewonderingswaardig hoe goed het gras en mos tussen de stenen wil groeien. Was je vrij vandaag?

   Verwijderen
  2. Hemelvaartsdag wel, vrijdag ook, zaterdag voor een deel vrij, maar ik moet me ook even "vertonen" op een werkreceptie, en zondag moet ik (vrijwilligers-)werken. Écht verkeerd verdeeld dus... Duim je mee voor mooi meer met Pinksteren?

   Verwijderen
 3. Even een tip: een aarbeiplant van 5 jaar oud zal niet veel vrucht meer geven, beter is om steeds te stekken en na 2 jaar vervangen voor nieuwe. Ik zie dat de bak heel dicht bij je schutting staat, wat ook leuk zou zijn is een komkommerplant in die bak zetten en dan leiden langs de schutting. Geënte komkommerplanten zijn het sterkst en geven de lekkerste komkommers dus niet zelf zaaien. Succes met je moestuin!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh dank voor de tips. Ik zal het nog even aankijken met de ‘oude plant’ en anders verwijderen. Komkommers hebben toch veel grond nodig? Zal het internet even raadplegen :)

   Verwijderen
 4. Even een tip: een aarbeiplant van 5 jaar oud zal niet veel vrucht meer geven, beter is om steeds te stekken en na 2 jaar vervangen voor nieuwe. Ik zie dat de bak heel dicht bij je schutting staat, wat ook leuk zou zijn is een komkommerplant in die bak zetten en dan leiden langs de schutting. Geënte komkommerplanten zijn het sterkst en geven de lekkerste komkommers dus niet zelf zaaien. Succes met je moestuin!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor de tip. Ik zie inderdaad dat deze plant nu het minste bloeit. Zodra er plek is plant ik nog een komkommerplant.

   Verwijderen
 5. Die gele kussentjes zijn echt geweldig. Dat staat instant vrolijk. Het roze tafeltje vind ik trouwens ook prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, jaaaa, het schattige roze tafeltje. Nog elke dag blij mee.

   Verwijderen