Doorgaan naar hoofdcontent

Tussen wal en schip

Vorige week vrijdag hadden manlief en ik een goed gesprek. Over wonen en onze wensen daarin. Vrijstaand is en blijft de wens. Met rust, ruimte, weinig tot geen kluswerk, lekkere tuin en toch redelijk in de buurt van de 'bewoonde' wereld. Alleen in combi met ons 'huisbudget' niet echt heel realistisch.

Dus bedachten we hoe het zou zijn als we zouden kiezen voor de tussenoplossing. Wel een ruim huis, lekkere tuin, school en andere activiteiten op fietsafstand voor onze dochter. Trein en bus in de buurt voor haar vervolgonderwijs vanaf volgend jaar september. Een betaalbare woning, zodat we nu niet echt veel extra kosten zouden hebben.

Toen 'deed ik nog één rondje Funda'. Ik vond werkelijk een supergaaf hoekhuis. 3 slaapkamers, zolder, nette badkamer, uitbouw bij de kamer aan, een tuin zoals we graag willen en een leuke keuken. Zo aan de foto's te zien keurig onderhouden. Op wat schilder- en behangwerk na aan de binnenkant qua kleur, helemaal 'ons ding'. Net die vrijdag op de site gezet! Vraagprijs 125.000 euro.

Dus direct een brochure aangevraagd en natuurlijk een bezichtiging.
In het weekend ook mijn ouders de woning laten zien en mijn kritische vader (want hij heeft heel veel bouw- en kluservaring) was enthousiast. Mijn moeder wilde er zelf wel wonen.

Wat duurde het lang tot maandagmorgen, voor we contact op konden nemen met de makelaar. Bezichtiging kon alleen vrijdagmiddag. Vakantieplannen omgegooid, want we zouden donderdag vertrekken.

En toen dacht ik, laat ik even informeren hoe het zit als we meer willen (of moeten) bieden dan de vraagprijs. Gemaild en gebeld met een financieel adviseur. (We waren al bij een andere adviseur geweest, een paar maanden geleden en daar wist ik wat we kunnen lenen op mijn salaris). Uitgelegd, dat ik een nieuwe fulltime baan heb, met een contract voor bepaalde tijd. Dat manlief helaas nog geen werk heeft. Geen BKR noteringen. Geen overige financiële verplichtingen. Alle stukken gescand en gemaild.....

Helaas.... ik kreeg een telefoontje van de financieel adviseur. We vallen tussen 'wal en schip'. Doordat mijn werkgever geen intentie verklaring afgeeft voor een verlenging van mijn contract na 1 maart 2015, is een contract voor bepaalde tijd niet voldoende. Afgaande op mijn parttime arbeidsverleden, is het bedrag wat daarop gebaseerd wordt niet voldoende voor een hypotheek. Het arbeidsverleden van manlief mag niet meegerekend worden, omdat hij nu niet werkt.

Oplossing, bijvoorbeeld een 0 uren contract via een uitzendbureau. Dan wordt hij aangemerkt als flexwerker en tellen zijn afgelopen drie jaren wel mee. Of nog beter, 'gewoon' weer een baan. Met tenminste een jaarcontract en een werkgeversverklaring.

De financieel adviseur gaf aan dat ik echt nu voldoende verdien om een hypotheek in mijn 'eentje' aan te vragen. Dat dit ook echt een superhuis voor een lage prijs is. En dat hij het jammer vindt dat er op korte termijn niet iets anders te regelen valt. (Hij gaat vandaag op vakantie).

Hoe dan ook, dat zijn geen oplossingen die binnen nu en vrijdagmiddag te realiseren zijn. Dus het mooie huis gaat (waarschijnlijk) aan onze neus voorbij. Ik heb de afspraak maar afgezegd bij de makelaar. Gaan we morgen op vakantie.

En wij....wij zijn boos, verdrietig en voelen ons een beetje machteloos. We hebben zo ons best gedaan de afgelopen jaren. Maargoed... Er zal wel een reden zijn bedenk ik dan maar. Uiteraard wel met tranen in mijn ogen :(

Reacties

  1. Wat balen voor jullie! Ik had het jullie zo gegund, zeker gezien wat jullie allemaal al hebben gepresteerd!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kan me er helemaal in inleven. Toen vriend nog een baan had en ik weliswaar studeerde maar toch wat eigen geld kon inbrengen was het hypotheekbedrag waarvoor we in aanmerking kwamen ook om te huilen.(Leuk ook, het te lenen bedrag ging precies met mijn spaargeld omhoog, dat je een spaarzaam type bent zegt de bank dus helemaal niets..) Dan werkt er eentje gewoon, de ander heeft geen schulden en wel spaargeld en een redelijk arbeidsperspectief en nog kan je niet voldoende hypotheek krijgen om een klein huisje van te kopen. Het bedrag dat we dan per maand aan een (lineaire, waren wij altijd al voorstander van) hypotheek kwijt waren is niets in vergelijking met de huurprijzen die we wel 'mogen' ophoesten. Dat voelt inderdaad heel krom en heel machteloos. Het is en blijft kwalitatief uitermate teleurstellend allemaal.

    Geniet van de vakantie!

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat ontzettend jammer dat het niet lukte.

    Fijne vakantie.

    Groetjes Annelieya

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En toevallig niemand anders die je wou helpen lenen? Je ouders bvb.?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Woonboerderij van mijn ouders te koop in Kolham

Huis te koop in Kolham Sinds vandaag opnieuw op Funda.  Met betere foto’s :) en een verlaagde prijs. De boerderij van mijn ouders in Kolham. Ruim 340 m2 woonoppervlakte. Plus een heerlijke tuin. En ja, ik heb hier in geen tijden iets gepost.  Het is/was een bewogen jaar. Hopelijk is er binnenkort een nieuwe eigenaar voor het huis van mijn ouders. Iemand die het zijn/haar eigen vorm gaat geven. Link naar Funda voor het huis te koop in Kolham  Update: Het huis is verkocht :) De akte is in januari 2024 gepasseerd.

Nieuwe 7 dagen weekend website en ik blog weer

www.7dagenweekend.nl  Nou het duurde even twee jaren :) In november 2021 stopte ik met full-time werken. Veel plannen had ik. Heerlijk wakker worden zonder wekker. Mij richten op het huis. De moestuin, mijn cursussen, creativiteit, opleidingen en nog andere dingen. Er gebeurden veel ongeplande, onverwachte en onprettige dingen.  Gelukkig ook veel mooie dingen hoor.  Uiteraard wel heel dankbaar voor alle tijd die ik door kon brengen met de mensen die er nu helaas niet meer zijn. Ook voor de tijd die ik door kon brengen met de mensen die er nog wel zijn :) Waar mijn hulp welkom was.  En nu voel ik weer ruimte. Plus behoefte om te bloggen.  Vandaag legde ik de laatste hand (ja voor nu :)) aan de nieuwe website van Martijn en mij. www.7dagenweekend.nl Oh ja en natuurlijk hebben we ook iets leuks bedacht als bedankje voor het inschrijven op onze nieuwe mailinglijst. Zes fundamentele vragen uit het boek Goed omgaan met geld van Pierre Pradervand. Je krijgt het PDF bestand door je gegevens hi

Als alles kan, wat kies je dan?

Het is al bijna weer lente Tsjonge, de eerste weken van het nieuwe jaar zijn voorbij gevlogen. Heb je: je woord van het jaar je vision board je mindmap je wensen en doelen etc. etc. allemaal al in kaart gebracht :)  Ik ga mijn 'vision board' tekenen. Mijn woord van het jaar is: AVONTUUR Cursus- en challenge verknettering Het einde van 2023 en het begin van 2024 merkte ik dat ik in mijn eigen 'valkuil' stapte.  Want ik meldde mij voor de ene na de andere cursus en challenge aan. In plaats van ontspannen te kiezen voor hetgeen ik echt zin had om te doen. Vorige week luisterde en keek ik op 1,5 keer de snelheid '6 van 12 Masterclasses' die ruim 2 uren duurden. Hai... Ik raakte op een gegeven moment zo geïrriteerd van mijn eigen gedrag. Want, ja, hele interessante informatie. Maar nee, niet mijn stijl van 'les geven en zakendoen'. Maar 'iedereen' die de stappen had gevolgd was 'zo succesvol'. Alleen als je 1 ding zou kiezen en het hele plan z