Doorgaan naar hoofdcontent

Voor 1600 euro opgelicht

Vorige week rond deze tijd was ik net weer thuis van een bezoek aan mijn ouders. 
Na een verontrustend telefoontje van mijn zusje. Ze vertelde dat mijn (onze) moeder was via W.hatsapp was benaderd door iemand die zich voor had gedaan als mijn zusje en om geld had gevraagd.

Mijn eerste reactie richting was pure woede en mega frustratie. 
Want ik vond het raar/dom/achterlijk/enorm verdrietig en wat nog meer, dat mijn moeder daar in was ‘getrapt’. Hoe kon ze dat nou doen.... 1600 euro had mijn moeder overgemaakt.
Aan mijn zusje, dacht ze, met de belofte dat ze het de volgende dag terug zou krijgen.


Toen ik bij mijn innig verdrietige ouders aankwam en de berichten las, was ik geschokt.
Want de opbouw van de berichten was zo van opzet dat het heel geloofwaardig over kwam. Ik nam mijn opmerkingen terug over dom terug.

Mijn moeder had nog op een ander nummer naar mijn zusje gebeld, ze had helaas de telefoon niet gehoord. Daardoor dacht mijn moeder dat het bericht wat verstuurd was via W.hatsapp waar was. 

Gelukkig belde mijn zusje ‘s middags zelf met mijn moeder. Mijn moeder vroeg of het goedgekomen was met het geld. Toen bleek dat het om oplichting ging, heeft ze direct contact opgenomen met de bank. Die gaven aan de de ‘dieven’ vaak bij de pinautomaat klaar zitten om het geld op te nemen. Dat de kans voor terugboeking erg klein was.

Lang leve ons noodfonds. Want ik kon het geld aan mijn ouders overmaken. Die nacht sliep ik slecht. Echt werkelijk, wat een moraal (of juist niet :)) van mensen die dit soort praktijken uitvoeren. Ik bedacht allerlei scenario’s. ^$#(*!!!

De volgende ochtend belde ik mijn moeder, of ze nog een beetje had kunnen slapen. 
Terwijl ze mij aan de lijn had kreeg ze een bericht van de bank. Ze hadden het geld getraceerd en teruggeboekt op mijn moeders rekening. Echt zooooo’n opluchting.

Dus, dit verhaal liep goed af. Ik heb op mijn moeders telefoon een aantal aanpassingen gedaan voor beveiliging. Bij mijn eigen social media accounts ruim 300 mensen verwijderd. Getwijfeld of ik het verhaal hier zou delen. Maar al help ik maar één persoon het te voorkomen. Echt, de berichten zijn heel geloofwaardig. 

Reacties

  1. Vreselijk! Ik heb er geen woorden voor. Ik ben zo blij dat mijn ouders geen digitaal bankieren hebben. Niet dat ik ze dom vind, want ze zijn pienter genoeg met de laptop en smartphone, maar je weet maar nooit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een rotstreek! Fijn dat het door de bank getraceerd is en teruggestort. Ik hoop dat ze ook de dader(s) getraceerd hebben en aangifte doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed dat je het deelt, dit is mijn schoonmoeder een half jaar geleden ook overkomen. Ongeveer zelfde bedrag en zogenaamde app van haar zoon.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. helaas ben ik in de haast er ook een keer ingetrapt...
    met een tikkie voor 400 euro via marktplaats opgelicht.
    nooit meer teruggekregen. aangifte gedaan, maar is geen prio voor politie en dus kansloos. Heb me er bij neergelegd, maar via een tikkie betalen doe ik nooit meer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat heeft weinig met Tikkie te maken helaas, het was met een bankoverschrijving ook gebeurd. Ik heb mezelf een tijd terug voorgenomen alles boven de €50 fysiek op te halen. De enige waterdichte methode ben ik bang.

      Verwijderen
    2. idd. ik doe dat ook nooit meer. alleen ophalen of achteraf betalen voor grotere bedragen

      Verwijderen
  5. Wat een afschuwelijke mensen zijn er toch inderdaad. Wie doet nou zoiets. Goed dat je dit deelt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ook op andere plekken en manieren word je opgelicht: een paar maanden geleden liep op station Groningen een dame rond, netjes gekleed, en sprak mensen aan. Ze was uit haar huis gezet, en had niets mee kunnen nemen. Haar man was in een psychose. of men haar 50 euro wilde "lenen"voor een treinreis naar haar broer in het westen. Haar kinderen woonden in het buitenland, zei ze.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Blij dat mijn moeder nog een gewone Nokia heeft. Dit ziet er inderdaad heel 'normaal' uit.
    Heb er ooit ook eentje ontvangen en wist direct dat dit phishing was, want ik had al maanden geen contact meer met die persoon. Maar je familie..pfff..misschien zou ik daar wel intrappen.

    Ook vorige week twee keer achter elkaar een sms van de Belastingdienst gehad dat ik nu mijn achterstand kon betalen. Door op een ideallink te klikken.

    Daarvan snapte ik direct dat dit onzin was, want geen achterstanden en de Belastingdienst communiceert niet via SMS (beetje ouderwets).

    Goed dat je waarschuwt en lief dat je het bedrag hebt aangevuld.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Zo fijn dat het goed is afgelopen! Ik vind het niet vreemd dat ze hier 'ingetrapt' is; je denkt dan inderdaad je dochter te helpen en ze zullen vast iets minder 'digitaal' zijn dan wij.

    En: ook heel fijn dat jij het kon aanvullen voor duidelijk werd dat het weer terugkwam. Perfect voorbeeld van de energie van geld laten stromen en het effect dat dat heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ach jeetje wat erg zeg!! Gelukkig dat het goed is afgelopen! Je zal ze toch de nek omdraaien die gasten die dit flikken....

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Woonboerderij van mijn ouders te koop in Kolham

Huis te koop in Kolham Sinds vandaag opnieuw op Funda.  Met betere foto’s :) en een verlaagde prijs. De boerderij van mijn ouders in Kolham. Ruim 340 m2 woonoppervlakte. Plus een heerlijke tuin. En ja, ik heb hier in geen tijden iets gepost.  Het is/was een bewogen jaar. Hopelijk is er binnenkort een nieuwe eigenaar voor het huis van mijn ouders. Iemand die het zijn/haar eigen vorm gaat geven. Link naar Funda voor het huis te koop in Kolham  Update: Het huis is verkocht :) De akte is in januari 2024 gepasseerd.

Nieuwe 7 dagen weekend website en ik blog weer

www.7dagenweekend.nl  Nou het duurde even twee jaren :) In november 2021 stopte ik met full-time werken. Veel plannen had ik. Heerlijk wakker worden zonder wekker. Mij richten op het huis. De moestuin, mijn cursussen, creativiteit, opleidingen en nog andere dingen. Er gebeurden veel ongeplande, onverwachte en onprettige dingen.  Gelukkig ook veel mooie dingen hoor.  Uiteraard wel heel dankbaar voor alle tijd die ik door kon brengen met de mensen die er nu helaas niet meer zijn. Ook voor de tijd die ik door kon brengen met de mensen die er nog wel zijn :) Waar mijn hulp welkom was.  En nu voel ik weer ruimte. Plus behoefte om te bloggen.  Vandaag legde ik de laatste hand (ja voor nu :)) aan de nieuwe website van Martijn en mij. www.7dagenweekend.nl Oh ja en natuurlijk hebben we ook iets leuks bedacht als bedankje voor het inschrijven op onze nieuwe mailinglijst. Zes fundamentele vragen uit het boek Goed omgaan met geld van Pierre Pradervand. Je krijgt het PDF bestand door je gegevens hi

Als alles kan, wat kies je dan?

Het is al bijna weer lente Tsjonge, de eerste weken van het nieuwe jaar zijn voorbij gevlogen. Heb je: je woord van het jaar je vision board je mindmap je wensen en doelen etc. etc. allemaal al in kaart gebracht :)  Ik ga mijn 'vision board' tekenen. Mijn woord van het jaar is: AVONTUUR Cursus- en challenge verknettering Het einde van 2023 en het begin van 2024 merkte ik dat ik in mijn eigen 'valkuil' stapte.  Want ik meldde mij voor de ene na de andere cursus en challenge aan. In plaats van ontspannen te kiezen voor hetgeen ik echt zin had om te doen. Vorige week luisterde en keek ik op 1,5 keer de snelheid '6 van 12 Masterclasses' die ruim 2 uren duurden. Hai... Ik raakte op een gegeven moment zo geïrriteerd van mijn eigen gedrag. Want, ja, hele interessante informatie. Maar nee, niet mijn stijl van 'les geven en zakendoen'. Maar 'iedereen' die de stappen had gevolgd was 'zo succesvol'. Alleen als je 1 ding zou kiezen en het hele plan z