Soms schrijf ik blogposts welke affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg wanneer je iets via deze link koopt. Hierbij zal ik alleen naar diensten of producten verwijzen, waar ik zelf 100% achter sta.
02 april 2020

Voor 1600 euro opgelicht

Vorige week rond deze tijd was ik net weer thuis van een bezoek aan mijn ouders. 
Na een verontrustend telefoontje van mijn zusje. Ze vertelde dat mijn (onze) moeder was via W.hatsapp was benaderd door iemand die zich voor had gedaan als mijn zusje en om geld had gevraagd.

Mijn eerste reactie richting was pure woede en mega frustratie. 
Want ik vond het raar/dom/achterlijk/enorm verdrietig en wat nog meer, dat mijn moeder daar in was ‘getrapt’. Hoe kon ze dat nou doen.... 1600 euro had mijn moeder overgemaakt.
Aan mijn zusje, dacht ze, met de belofte dat ze het de volgende dag terug zou krijgen.


Toen ik bij mijn innig verdrietige ouders aankwam en de berichten las, was ik geschokt.
Want de opbouw van de berichten was zo van opzet dat het heel geloofwaardig over kwam. Ik nam mijn opmerkingen terug over dom terug.

Mijn moeder had nog op een ander nummer naar mijn zusje gebeld, ze had helaas de telefoon niet gehoord. Daardoor dacht mijn moeder dat het bericht wat verstuurd was via W.hatsapp waar was. 

Gelukkig belde mijn zusje ‘s middags zelf met mijn moeder. Mijn moeder vroeg of het goedgekomen was met het geld. Toen bleek dat het om oplichting ging, heeft ze direct contact opgenomen met de bank. Die gaven aan de de ‘dieven’ vaak bij de pinautomaat klaar zitten om het geld op te nemen. Dat de kans voor terugboeking erg klein was.

Lang leve ons noodfonds. Want ik kon het geld aan mijn ouders overmaken. Die nacht sliep ik slecht. Echt werkelijk, wat een moraal (of juist niet :)) van mensen die dit soort praktijken uitvoeren. Ik bedacht allerlei scenario’s. ^$#(*!!!

De volgende ochtend belde ik mijn moeder, of ze nog een beetje had kunnen slapen. 
Terwijl ze mij aan de lijn had kreeg ze een bericht van de bank. Ze hadden het geld getraceerd en teruggeboekt op mijn moeders rekening. Echt zooooo’n opluchting.

Dus, dit verhaal liep goed af. Ik heb op mijn moeders telefoon een aantal aanpassingen gedaan voor beveiliging. Bij mijn eigen social media accounts ruim 300 mensen verwijderd. Getwijfeld of ik het verhaal hier zou delen. Maar al help ik maar één persoon het te voorkomen. Echt, de berichten zijn heel geloofwaardig. 

Would you like to comment?

 1. Vreselijk! Ik heb er geen woorden voor. Ik ben zo blij dat mijn ouders geen digitaal bankieren hebben. Niet dat ik ze dom vind, want ze zijn pienter genoeg met de laptop en smartphone, maar je weet maar nooit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een rotstreek! Fijn dat het door de bank getraceerd is en teruggestort. Ik hoop dat ze ook de dader(s) getraceerd hebben en aangifte doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed dat je het deelt, dit is mijn schoonmoeder een half jaar geleden ook overkomen. Ongeveer zelfde bedrag en zogenaamde app van haar zoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. helaas ben ik in de haast er ook een keer ingetrapt...
  met een tikkie voor 400 euro via marktplaats opgelicht.
  nooit meer teruggekregen. aangifte gedaan, maar is geen prio voor politie en dus kansloos. Heb me er bij neergelegd, maar via een tikkie betalen doe ik nooit meer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heeft weinig met Tikkie te maken helaas, het was met een bankoverschrijving ook gebeurd. Ik heb mezelf een tijd terug voorgenomen alles boven de €50 fysiek op te halen. De enige waterdichte methode ben ik bang.

   Verwijderen
  2. idd. ik doe dat ook nooit meer. alleen ophalen of achteraf betalen voor grotere bedragen

   Verwijderen
 5. Wat een afschuwelijke mensen zijn er toch inderdaad. Wie doet nou zoiets. Goed dat je dit deelt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ook op andere plekken en manieren word je opgelicht: een paar maanden geleden liep op station Groningen een dame rond, netjes gekleed, en sprak mensen aan. Ze was uit haar huis gezet, en had niets mee kunnen nemen. Haar man was in een psychose. of men haar 50 euro wilde "lenen"voor een treinreis naar haar broer in het westen. Haar kinderen woonden in het buitenland, zei ze.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Blij dat mijn moeder nog een gewone Nokia heeft. Dit ziet er inderdaad heel 'normaal' uit.
  Heb er ooit ook eentje ontvangen en wist direct dat dit phishing was, want ik had al maanden geen contact meer met die persoon. Maar je familie..pfff..misschien zou ik daar wel intrappen.

  Ook vorige week twee keer achter elkaar een sms van de Belastingdienst gehad dat ik nu mijn achterstand kon betalen. Door op een ideallink te klikken.

  Daarvan snapte ik direct dat dit onzin was, want geen achterstanden en de Belastingdienst communiceert niet via SMS (beetje ouderwets).

  Goed dat je waarschuwt en lief dat je het bedrag hebt aangevuld.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo fijn dat het goed is afgelopen! Ik vind het niet vreemd dat ze hier 'ingetrapt' is; je denkt dan inderdaad je dochter te helpen en ze zullen vast iets minder 'digitaal' zijn dan wij.

  En: ook heel fijn dat jij het kon aanvullen voor duidelijk werd dat het weer terugkwam. Perfect voorbeeld van de energie van geld laten stromen en het effect dat dat heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ach jeetje wat erg zeg!! Gelukkig dat het goed is afgelopen! Je zal ze toch de nek omdraaien die gasten die dit flikken....

  BeantwoordenVerwijderen