Soms schrijf ik blogposts welke affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg wanneer je iets via deze link koopt. Hierbij zal ik alleen naar diensten of producten verwijzen, waar ik zelf 100% achter sta.
01 februari 2020

Hypotheek onder de 58.000 euro

Jaaaaa, het is 1 februari. Ons nieuwe overzicht bij de hypotheekverstrekker stond vanmorgen klaar. De extra aflossing van 500 euro, die we nog gauw op oudjaarsdag deden vanuit Amerika, is voor 2020 meegenomen. Ook prima, maakt per saldo niet zo heel veel uit.

Bij verschillende blogs (zoals Adine van Lekker Leven Met Minder en Tom van Tips van Tom) kon je lezen dat zij allebei al weer het maximale bedrag aan extra aflossingen hebben overgemaakt. Heerlijk dat dat kan.

Wij lossen ietwat behoudender af. Want we hebben wel een doel voor ogen (hypotheekvrij leven), maar bouwen daarnaast aan onze 7 dagen weekend pot. Gezien het leeftijdsverschil (Tom en Adine zijn nog van die jonge blommen :)) gaan wij al iets eerder richting AOW leeftijd haha.


De hypotheek is nu onder de 58.000 euro #applaus
Familiebank lening is onder de 5 cijfers voor de komma. Ook een heerlijk gevoel. Daar hebben we nog 47 termijnen voor te gaan. 
Eens kijken of we dat ook met de hypotheek gaan redden. 

In januari kregen wij beiden meer salaris door het belastingvoordeel en omdat M. heeft gekozen om zijn 13e maand en vakantiegeld maandelijks uit te laten keren.

Onze dochter wordt dit jaar 18. Dus voor haar (en ons) gaat er nog een en ander veranderen. Geen kinderbijslag meer, eigen zorgverzekering, zorgtoeslag, studie financiering etc. Gelukkig hebben we nog even om ons daar in te verdiepen.

Would you like to comment?

 1. Wat heerlijk, jongens. Gefeliciteerd! Ik krijg gelijk een advertentie over mijn hypotheek opeten te zien. Haha!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha Tom, die advertentie zou eerder voor ons bestemd zijn.

   Verwijderen
  2. aan het rijke wijf met hoe zo'n hypotheek ben je begonnen en hoe lang heb jij die al

   Verwijderen
  3. Unknown bij het kopje 'extra aflossen' bovenaan mijn blog vind je alle details.

   Verwijderen
 2. Jeetje wat ontzettend knap zeg en wat moet dat een goed gevoel geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En hou neem ons mee in het verhaald rond het feit dat je dochter 18 wordt en hoe het dan gaat met ziektekosten en toeslagen enzo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is niet erg handig al dat afgelos.
   Dat je geld opzij legt snap ik.
   Laat de bank maar in de piepzak zitten
   Alleen aflossen als je onder water zit

   Verwijderen
  2. Aflossen is misschien rekenkundig het voordeligste, maar het heeft talloze voordelen (zie mijn reactie verderop).

   Wat betreft het 18 jaar worden van een inwonend kind; laat ze een eigen polis nemen voor de zorgverzekering, zo kan zorgtoeslag zonder complicaties aangevraagd worden. Een kind is namelijk geen toeslagpartner. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/zorgtoeslag/voorwaarden/voorwaarden-zorgtoeslag

   Verwijderen
 4. Dat gaat gestaag door zeg! :) Leuke leeftijd, al heeft die financieel voor jullie beide enkele ge volgen inderdaad.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Best leuk en aardig dat super aflossen.. maar mijn doel is niet zo snel mogelijk alles aflossen maar ook leven voor ik oud en versleten ben. Dus wel alles aflossen maar ook leven is mijn keuze

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel goed om elkaar te stimuleren. Wij hebben ook al weer lekker aflossing overgemaakt naar de bank. Op naar FI!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een gezeik. Als babyboomer heb genoeg geprofiteerd.
  Hou toch om laten zien hoe goed je het hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik een babyboomer? Nou, daar ben ik toch echt te jong voor hoor. Fijn dat je vindt dat ik het goed heb. Gezien het verleden, ben ik daar ook erg blij mee.

   Verwijderen
 8. Fantastisch dat jullie zoveel aflossen, echt super.
  Zelf denk ik iets anders: geld wordt steeds minder waard en ik verwacht het komende decennium een hyperinflatie. Dat betekend dus dat je geld, maar ook je hypotheekschuld steeds minder waard wordt. Uiteindelijk verwacht ik dat over een jaar of 15 ons maandsalaris net zo hoog is als jullie starthypotheek.... En dan nu aflossen? Nee dank je. Die centen stop ik wel in iets inflatiebestendigs zoals goudbaartjes of cryptomunten.
  We zien het komende decennium wel of ik gelijk heb gehad...😊

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geld minder waard, dat zou best kunnen. Zodra de hypotheek is afgelost is het huis verhuurbaar. Met het huidige tekort aan huizen, kunnen we dan wel een mooi thuis bieden aan mensen.

   Verwijderen
  2. Hyperinflatie? Dan ben je die ene uitzondering. De lange termijn rente is extreem laag dus zelfs banken zien het niet aankomen. Maar je kan het geld beter beleggen dan aflossen als je weinig rente betaald. Ik betaal 2% rente en mijn beleggingen leveren veel meer op.

   Verwijderen
 9. Weet je wel weet je niet wie of weet je het niet, het is als vergeet me niet. Onbekenden staan vaak dichterbij dan je denkt!

  Het blijft geld, maak er geen spelletje van.
  Wel weer leuke kleursels.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Anoniem, onbekend, nee ik weet niet wie je bent of hoe dicht bij je staat. Geld is alleen maar onderdeel van een spelletje Monopoly of Cashflow game :)

   Verwijderen
 10. Eerst maximaal de lenin aflossen met de hoogste rente, zo voorkom je onnodig langer hogere rente betalen. Geld wat je dan weer extra heb om de hypotheek weg te werken

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Doel je op de familie bank lening Rayray? Daarvan ligt het bedrag en de looptijd vast. Rente is al betaald zeg maar. Daar versneld op aflossen maakt het totaalbedrag niet lager. Verder hebben we gelukkig geen leningen meer.

   Verwijderen
 11. Nu heb je wel een sticker verdiend

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wow, wat goed!! Wij zijn vanaf dit jaar aan het sparen om per jaar een bepaald bedrag af te lossen. Ik heb gelijk in januari al de storting gedaan ;-) Kon niet wachten, was benieuwd wat het ons zou opleveren haha. Nu probeer ik braaf te wachten tot eind december...
  Wij mogen nog wel even iets langer door, maar we gaan voor lagere maandlasten zodat we nog minder kunnen werken dan we nu al doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk Bouk, dat jullie de storting al gedaan hebben. Lagere maandlasten zijn altijd fijn.

   Verwijderen
 13. Dat extra aflossen geeft met ieder afgelost bedrag een groter gevoel van vrijheid, heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, heerlijk gevoel. Dat hoeven we straks allemaal niet meer te betalen en ook niet voor te werken :)

   Verwijderen
 14. Zonder hypotheek leeft lekker zorgeloos met ruimte voor leuke dingen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar verheugen wij ons inderdaad al op. Nog meer zorgeloosheid.

   Verwijderen
 15. Zo mooi is dat aflossen .
  Het is de beste spaarpot

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad mooi. Of het het beste is, weet ik niet :) Voor ons is de combi nu prima.

   Verwijderen
 16. Wij hebben een hypotheek van 90000euro en zijn 100 euro per maand kwijt hoezo aflossen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan hebben jullie een mooie lage rente. Ik snap dat aflossen dan niet noodzakelijk/wenselijk is.

   Verwijderen
 17. Wij hebben een hypotheek van 90000euro en betalen 100 euro per maand hoezo aflossen?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wij denken eraan vanaf dit jaar versneld af te lossen. Maar wat is slim: in januari alles in 1x, in december alles in 1x of maandelijks een bedrag extra?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je geld belegd kan je van het rendement aflossen ik haal 8% rendement en met aflossen maar 2%
   Dus 10000 aflossen scheelt je in 10 jaar 2000 rente maar als je het belegd levert het 8000 op in 10 jaar. Dus aflossen kost je 6000 euro. En dat zonder de rente aftrekbaarheid mee te rekenen.

   Verwijderen
  2. @Shanna, ik ben geen financieel adviseur. Hangt af van jullie hypotheekvorm of versneld aflossen verstandig is. Stel dat het kan, dan is de vraag of je voldoende buffer hebt, voor het geval er iets is. Dan is het een persoonlijke voorkeur. Wij vinden maandelijks prettig, zodat we elke maand kunnen beslissen of we wel of niet aflossen. Wanneer je ervoor kiest om het begin van het jaar te doen, heb je uiteraard het hele jaar al voordeel van het nieuwe verlaagde maandbedrag.

   Verwijderen
 19. Wij hadden afgelost, maar hebben weer een aflossingsvrije hypotheek op ons huis (<40%MW) afgesloten voor de koop van een appartement voor onze zoon (18 jr). Hij gaat nu nog niet het huis uit, maar als hij op zichzelf gaat kan hij van ons huren/kopen en heeft hij tenminste een betaalbare startwoning (met een kleine hypotheek).

  Tot die tijd gaan we het appartement (staat op ca 150m van ons huis) verhuren en met de opbrengst weer stukjes aflossen. Voor de reductie in maandlast niet echt nodig, maar om het uiteindelijke doel te bereiken wel.

  Zo hebben we eigenlijk dubbel profijt gehad van onze aflossing van de oorspronkelijke hypotheek.

  Ben nog aan het overwegen of we na de verkoop aan onze zoon de hypotheek voor lange tijd met een (kleine) schuld laten staan, want als oudere met (kleine) schuld ben je in Nederland beter af dan schuldloos.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Simon de opmerking over de zorgverzekering op eigen naam lijkt verdwenen, dank daarvoor. Gaan we zeker op letten.

   Wij overwegen straks ook een ander huis (erbij) aan te schaffen. Dan kan dit huis in de verhuur. Interessante constructie met een appartement voor jullie zoon.

   Wij gaan ook kijken wat handiger is om te doen, om te zijner tijd nog een gedeelte schuld te laten staan.

   Dank voor je uitgebreide reactie.

   Verwijderen
  2. Let wel op; vaak heb je bij verhuur de toestemming van de hypotheekverstrekker nodig. In ons geval maakt het niet uit omdat we met de hypotheek op ons eigen huis een appartement hebben gekocht.

   Aangezien ons huis veel meer waard is dan de hypotheek hebben we ook nog eens een lagere rente (geen risico-opslag). Nadeel is dat we geen hypotheekrenteaftrek meer hebben, maar rente is zo laag dat dat niet echt nodig is.

   Appartement valt in box3 maar de hypotheek ook, dus netto weinig tot geen rendementsheffing (vermogensbelasting). Wel huurwaardeforfait over de eigen woning (omdat wet Hillen afgeschaft is), maar dat betaalden we al nadat we afgelost hadden.

   Verwijderen
  3. oh ja, deze reactie hoef je niet te publiceren, maar het verhaal over de zorgverzekering staat bij een eerdere reactie.
   Zorgtoeslag aanvragen is wat lastiger wanneer je je dochter op je eigen polis houdt en als je een collectiviteitskorting zou hebben, krijgt je dochter deze bij de meeste verzekeraars ook.

   Verwijderen
 20. Ondanks dat ik bewust kies voor spreiden tussen beleggen en aflossen, werd ik toch wel een beetje afgunstig. Wat moet het heerlijk zijn om zo'n laag hypotheekbedrag over te hebben, well done!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, nou geeft niets hoor, ik ben afgunstig op jouw beleggingsportfolio. Wij hebben hier de inleg voor het beleggen wel verdubbeld trouwens.

   Verwijderen
 21. Jaaa dat gaat goed ;) Mooie tussenstand, de eindsprint is nu wel echt ingezet! Hier ook #teamaflossen hoor :)

  BeantwoordenVerwijderen