Doorgaan naar hoofdcontent

Vliegschaamte en anonieme boe roepers

Soms brengen (anonieme) reageerders mij op blog ideeën. Waarvoor dank.
Op de (razend populaire, meer dan 12.000 keer bekeken) blogpost van onze hypotheek onder de 60.000 euro, kwamen twee anonieme reacties.
Over de duurzaamheidslening in combinatie met 2x vliegen. De naam van de lening heeft het woord duurzaam in zich. Omdat het geld voor het ‘verduurzamen’ van ons huis gebruikt is. Hoe duurzaam zonnepanelen zijn, of kunststof panelen, nou daar heb ik nog wel mijn twijfels over. We hebben in ieder geval wel een hele lage energie rekening. Dat is al weer ‘winst’. Voor het milieu en natuurlijk onze portemonnee.

Dan het vliegen. Ja, E N O R M vervuilend. Mijn schoonouders zijn vorig jaar naar Amerika geëmigreerd. Op de fiets daarnaar toe is helaas geen doen. Uiteraard is een concert in Las Vegas niet noodzakelijk. Absoluut niet zelfs. Vliegvakanties binnen Europa zouden we kunnen vervangen door met de trein of de auto ergens heen te gaan. Kan allemaal. Wij kiezen er voor om het op onze manier te doen. 

Of de duurzaamheidslening dan een vorm van compensatie gedrag zou zijn?
Nou nee. Ik heb geen last van vliegschaamte. Er zijn 1001 dingen die ik nog voor het milieu zou kunnen doen. Beetje, bij beetje, stapje voor stapje. 
Ieder op zijn eigen manier.

Ik oordeel in gedachten, over ‘mensen’ die roken, (veel) vlees eten, (veel) alcohol drinken, geen herbruikbare koffiebekers meenemen voor hun ‘koffie te gaan’, (veel) afval produceren, dat nog niet scheiden, of zo maar op straat gooien. Maar zeg daar in de praktijk (vaak) niets van. Als ik het wel doe, dan zeg ik het tegen de persoon zelf. Niet anoniem. Mijn mailadres staat gewoon op mijn blog. Punt gemaakt, hopelijk is de hint begrepen.

Reacties

  1. Goed punt (en goed van die zonnepanelen en jammer van het vliegen, maar ik snap je beweegredenen (pun intended)).
    Ik vind dat je best aan een ander mag vragen hoe het zit, ook als dat met een kritische, confronterende vraag is. Als je maar wel bereid bent te luisteren naar, en na te denken over het antwoord.
    Ik blog en reageer semi-anoniem, een beetje laf, maar je kunt wel met me in discussie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vliegschaamte schijnt ook gewoon een bedacht woord te zijn en helemaal niet uit een enquete naar voren gekomen te zijn destijds. Gewoon een soort marketing en het is massaal overgenomen.
    Ik heb er in ieder geval totaal geen last van, zolang grote industrieën nog legaal en massaal vervuilen en landen in zuid-Europa en Azië een niet te overziene belasting leveren op het milieu ga ik niet ineens álles uit mn handen laten vallen. We zijn zeker bewust bezig met milieu, vlees, afvalscheiden, zonnepanelen enz., maar verder... doen we gewoon even normaal.

    Leuk plaatje erbij!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is zo makkelijk he om maar te lopen roeptoeteren, en dan vooral lekker anoniem ook. Beetje jammer. Mijn lievelingsvakantieland ligt ook overzee en dus wordt het voor mij vliegen. Maar ook zeker binnen Europa stap ik op het vliegtuig, ik hou teveel van reizen en vakantie buiten nederland dat ik dat er echt niet voor over heb. Ik doe op mijn manier voldoende...Laten we lekker gewoon aan ons zelf denken ipv te snel oordelen over anderen en wat meer begrip hebben voor anderen hun keuzes...zal de wereld ook weer een stukje mooier van worden liekt mie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. mensen hebben altijd commentaar. groot gelijk dat je leuke dingen doet !!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Niet eens een subtiele hint! ;-). En het plaatje: geweldig!!! Ik vlieg zelf niet, rijd ook geen auto, maar maak wel veel te veel afval, en ik eet meer vlees dan ik zou willen.... Tja, zo heeft iedereen zijn en haar "zonden". Waterfietsen naar je schoonouders, zou dat nog een optie zijn? Dat is beste leuk, én goed voor de lijn??? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik als notoire boe roeper wordt onderhand schijt ziek van al die politici. Als ik moet dan flats ik er gewoon wat uit, prutte
    Ga vooral door met je creabea, boeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Haha, goed voor een lach dat je deze idiote anoniemreactie toch weer door je screening laat komen. :) :)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Woonboerderij van mijn ouders te koop in Kolham

Huis te koop in Kolham Sinds vandaag opnieuw op Funda.  Met betere foto’s :) en een verlaagde prijs. De boerderij van mijn ouders in Kolham. Ruim 340 m2 woonoppervlakte. Plus een heerlijke tuin. En ja, ik heb hier in geen tijden iets gepost.  Het is/was een bewogen jaar. Hopelijk is er binnenkort een nieuwe eigenaar voor het huis van mijn ouders. Iemand die het zijn/haar eigen vorm gaat geven. Link naar Funda voor het huis te koop in Kolham  Update: Het huis is verkocht :) De akte is in januari 2024 gepasseerd.

Nieuwe 7 dagen weekend website en ik blog weer

www.7dagenweekend.nl  Nou het duurde even twee jaren :) In november 2021 stopte ik met full-time werken. Veel plannen had ik. Heerlijk wakker worden zonder wekker. Mij richten op het huis. De moestuin, mijn cursussen, creativiteit, opleidingen en nog andere dingen. Er gebeurden veel ongeplande, onverwachte en onprettige dingen.  Gelukkig ook veel mooie dingen hoor.  Uiteraard wel heel dankbaar voor alle tijd die ik door kon brengen met de mensen die er nu helaas niet meer zijn. Ook voor de tijd die ik door kon brengen met de mensen die er nog wel zijn :) Waar mijn hulp welkom was.  En nu voel ik weer ruimte. Plus behoefte om te bloggen.  Vandaag legde ik de laatste hand (ja voor nu :)) aan de nieuwe website van Martijn en mij. www.7dagenweekend.nl Oh ja en natuurlijk hebben we ook iets leuks bedacht als bedankje voor het inschrijven op onze nieuwe mailinglijst. Zes fundamentele vragen uit het boek Goed omgaan met geld van Pierre Pradervand. Je krijgt het PDF bestand door je gegevens hi

Als alles kan, wat kies je dan?

Het is al bijna weer lente Tsjonge, de eerste weken van het nieuwe jaar zijn voorbij gevlogen. Heb je: je woord van het jaar je vision board je mindmap je wensen en doelen etc. etc. allemaal al in kaart gebracht :)  Ik ga mijn 'vision board' tekenen. Mijn woord van het jaar is: AVONTUUR Cursus- en challenge verknettering Het einde van 2023 en het begin van 2024 merkte ik dat ik in mijn eigen 'valkuil' stapte.  Want ik meldde mij voor de ene na de andere cursus en challenge aan. In plaats van ontspannen te kiezen voor hetgeen ik echt zin had om te doen. Vorige week luisterde en keek ik op 1,5 keer de snelheid '6 van 12 Masterclasses' die ruim 2 uren duurden. Hai... Ik raakte op een gegeven moment zo geïrriteerd van mijn eigen gedrag. Want, ja, hele interessante informatie. Maar nee, niet mijn stijl van 'les geven en zakendoen'. Maar 'iedereen' die de stappen had gevolgd was 'zo succesvol'. Alleen als je 1 ding zou kiezen en het hele plan z