woensdag 13 november 2019

Vliegschaamte en anonieme boe roepers

Soms brengen (anonieme) reageerders mij op blog ideeën. Waarvoor dank.
Op de (razend populaire, meer dan 12.000 keer bekeken) blogpost van onze hypotheek onder de 60.000 euro, kwamen twee anonieme reacties.
Over de duurzaamheidslening in combinatie met 2x vliegen. De naam van de lening heeft het woord duurzaam in zich. Omdat het geld voor het ‘verduurzamen’ van ons huis gebruikt is. Hoe duurzaam zonnepanelen zijn, of kunststof panelen, nou daar heb ik nog wel mijn twijfels over. We hebben in ieder geval wel een hele lage energie rekening. Dat is al weer ‘winst’. Voor het milieu en natuurlijk onze portemonnee.

Dan het vliegen. Ja, E N O R M vervuilend. Mijn schoonouders zijn vorig jaar naar Amerika geëmigreerd. Op de fiets daarnaar toe is helaas geen doen. Uiteraard is een concert in Las Vegas niet noodzakelijk. Absoluut niet zelfs. Vliegvakanties binnen Europa zouden we kunnen vervangen door met de trein of de auto ergens heen te gaan. Kan allemaal. Wij kiezen er voor om het op onze manier te doen. 

Of de duurzaamheidslening dan een vorm van compensatie gedrag zou zijn?
Nou nee. Ik heb geen last van vliegschaamte. Er zijn 1001 dingen die ik nog voor het milieu zou kunnen doen. Beetje, bij beetje, stapje voor stapje. 
Ieder op zijn eigen manier.

Ik oordeel in gedachten, over ‘mensen’ die roken, (veel) vlees eten, (veel) alcohol drinken, geen herbruikbare koffiebekers meenemen voor hun ‘koffie te gaan’, (veel) afval produceren, dat nog niet scheiden, of zo maar op straat gooien. Maar zeg daar in de praktijk (vaak) niets van. Als ik het wel doe, dan zeg ik het tegen de persoon zelf. Niet anoniem. Mijn mailadres staat gewoon op mijn blog. Punt gemaakt, hopelijk is de hint begrepen.

7 opmerkingen:

 1. Goed punt (en goed van die zonnepanelen en jammer van het vliegen, maar ik snap je beweegredenen (pun intended)).
  Ik vind dat je best aan een ander mag vragen hoe het zit, ook als dat met een kritische, confronterende vraag is. Als je maar wel bereid bent te luisteren naar, en na te denken over het antwoord.
  Ik blog en reageer semi-anoniem, een beetje laf, maar je kunt wel met me in discussie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vliegschaamte schijnt ook gewoon een bedacht woord te zijn en helemaal niet uit een enquete naar voren gekomen te zijn destijds. Gewoon een soort marketing en het is massaal overgenomen.
  Ik heb er in ieder geval totaal geen last van, zolang grote industrieën nog legaal en massaal vervuilen en landen in zuid-Europa en Azië een niet te overziene belasting leveren op het milieu ga ik niet ineens álles uit mn handen laten vallen. We zijn zeker bewust bezig met milieu, vlees, afvalscheiden, zonnepanelen enz., maar verder... doen we gewoon even normaal.

  Leuk plaatje erbij!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is zo makkelijk he om maar te lopen roeptoeteren, en dan vooral lekker anoniem ook. Beetje jammer. Mijn lievelingsvakantieland ligt ook overzee en dus wordt het voor mij vliegen. Maar ook zeker binnen Europa stap ik op het vliegtuig, ik hou teveel van reizen en vakantie buiten nederland dat ik dat er echt niet voor over heb. Ik doe op mijn manier voldoende...Laten we lekker gewoon aan ons zelf denken ipv te snel oordelen over anderen en wat meer begrip hebben voor anderen hun keuzes...zal de wereld ook weer een stukje mooier van worden liekt mie.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. mensen hebben altijd commentaar. groot gelijk dat je leuke dingen doet !!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Niet eens een subtiele hint! ;-). En het plaatje: geweldig!!! Ik vlieg zelf niet, rijd ook geen auto, maar maak wel veel te veel afval, en ik eet meer vlees dan ik zou willen.... Tja, zo heeft iedereen zijn en haar "zonden". Waterfietsen naar je schoonouders, zou dat nog een optie zijn? Dat is beste leuk, én goed voor de lijn??? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik als notoire boe roeper wordt onderhand schijt ziek van al die politici. Als ik moet dan flats ik er gewoon wat uit, prutte
  Ga vooral door met je creabea, boeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Haha, goed voor een lach dat je deze idiote anoniemreactie toch weer door je screening laat komen. :) :)

  BeantwoordenVerwijderen