maandag 2 november 2015

Aandacht schenken


Ja ja, dag twee in de geefmaand. Aandacht schenken. Ik blijk in de perimenopauze (<- dat is pas een mooi woord voor galgje) te 'zitten'. Dus schonk ik aandacht aan mijn aan alle kanten aandacht vragende lijf. 
OMG, klapperde eierstokken, gillende hormonen, wat een feest #maarnietheus  

Ik deed mijn moeder in het kader van de kerst een patroon cadeau van een gehaakt rendier. Bij mijn zusje in de zaak is er in december een kerstmarkt. Mijn moeder is bezig om leuke items te m(h)aken voor de verkoop.

En voor de rest laat ik even de boel de boel. Morgen naar de huisarts om te vragen wat ik kan doen. Ik slik sinds een week Famosan. Dat brengt wel iets verlichting, maar nog niet dat wat ik hoop. Tips zijn heel erg welkom. 

14 opmerkingen:

 1. Ik heb me door mijn vorige inmiddels gepensioneerde huisaarts laten vertellen, dat de periode tussen "gaan rommelen met menstruaies" en "laatste menstruatie is jaar geleden geweest" wel een jaar of tien kan duren. Ga daar maar eens aan staan, zwangere en ontzwangerende dames!
  Inmiddels ben ik 50 en nog geen opvlieger gehad. Denk ik tenminste, want een paar weken terug had ik het zo nu en dan erg warm, maar toen had ik ook keelontsteking.
  Wat ik soort van preventief niet meer doe: s avonds koffie, thee of alcohol drinken. Ook geen blauw licht s avonds (oftewel actief of passief schermkijken)
  Wat ik soort van preventief wel doe: prioriteit geven aan goede nachtrust.
  Frisse lucht en beweging waar de drukke werkweek het maar toe laat.

  Kortom: het rommelt aan alle kanten maar tot op heden heb ik verder geen overgangsklachten. Of mijn man last heeft van mijn overgang, vraag ik niet ;-) Het gezin maakt grapjes over mijn leeftijd maar nooit gericht op stemmingswisselingen of zo, dus dat valt blijkbaar mee.

  Succes er mee! We staan er allemaal voor...
  'n anonieme maar regelmatige lurkster

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh wees blij #opvliegervrij Ik heb ze in verschillende gradaties gehad de afgelopen 3 maanden. Hoe laat stop je met beeldschermen? Dat is namelijk bij mij nog wel een verbeterpunt. Beweging kan ook meer/beter. Daar moet ik dan nog wel een weg in vinden in verband met spierpijn. Stemmingswisselingen bestaan voornamelijk uit in- en in verdrietig zijn, van het ene op het andere moment. Heeeeeel gezellig haha.

   Verwijderen
 2. Ik zit al een jaar of 5 in de opvliegers, sta ermee op en ga ermee naar bed. Ook heftige die soms wel 10 minuten duren en je overal nat bent van het zweet. Baal er soms wel van maar het beste is maar over je heen laten komen. Glas koud water wil nog wel eens helpen. Het zal wel weer een keer overgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tien minuten?! Echt waar? Oh dat heb ik gelukkig nog niet gehad en krijg ik hopelijk ook niet. Goed dat je het 'over je heen kunt laten komen'. Daar ben ik druk mee aan het oefenen.

   Verwijderen
 3. Ik kijk ook uit naar de grote stroom tips (lees: #ooklastvandathormoongepiep) ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Welkom bij de club :) Al vraag ik me af of je graag lid bent van deze club.

   Verwijderen
 4. voor de stemmingswisselingen kun je sint janskruidthee drinken, dit in combinatie met anticonceptiepil is niet aan te bevelen,
  voor de opvliegers kun je Rode klaver slikken, dit is een plantaardig progesteron en helpt bij opvliegers, als je erg zweet is salie als thee een goede remedie. bij kruiden is het wel zo dat je een week of 6/8 gebruikt en dan 2 weken niet.. dan werkt het langer. Bieke
  ]]

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Bieke, ik heb direct even gekeken naar Rode Klaver, daar had ik vanmiddag ook al iets over gelezen. Sint Janskruidthee ga ik morgen halen.

   Verwijderen
 5. Gewoon over je heen laten komen. Wat bij mij wel hielp was geen chocolade en erg gekruid eten. Vroeger dronk ik weleens een glaasje wijn maar daar ben ik toen helemaal mee gestopt. Ik ben nu 62 jaar en heb nog steeds af en toe last van een opvlieger. Ik heb me over de overgang niet veel zorgen gemaakt, ook niets er voor gebruikt en het gaat vanzelf over. (Al duurt het wel een jaar of tien!).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kijk, die opvliegers, die kan ik wel over me heen laten komen. Maar de andere klachten nog tien jaar (wat?!!, dat is echt lang) in het vooruitzicht hebben stemt me niet heel vrolijk hoor Lianne :) Gelukkig ben ik geen wijndrinker, dus dat scheelt. Chocola is wel een punt van aandacht.

   Verwijderen
 6. Ik ben nu twee jaar helemaal menstruatievrij. Daarvoor een jaar of 3 gekwakkeld. De opvliegers heb ik sinds ik denk een anderhalf jaar. Soms heviger dan normaal. Het begint in mijn hoofd en dan voel ik een vreemd tintelend gevoel. En binnen no time vliegt mijn vest (want dat is wat ik nu steeds draag) weer uit.
  De augustus en septembermaand heb ik weinig last gehad, maar momenteel zit ik weer hevig in de opvliegers.
  Van mijn arts die absoluut niet over wil gaan tot medicatie heb ik Actifit 50+ van Davitamon, Omega 3 visolie voorgeschreven gekregen.
  Dat helpt, maar ik ben geen trouwe slikker.
  Ja, ik ben een wijndrinker, maar chocolade eet ik zelden. Ach, we moeten erdoor heen. Succes ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Actifit 50+ is ook nog een idee. Ja klopt, we moeten er doorheen haha :)

   Verwijderen
 7. Hmm.... hier merk ik wel wat veranderingen in de manier waarop mijn lijf reageert. Ik heb het wel wat meer en vaker warm enzo. En ik transpireer meer. Maar... geen opvliegers en mood swings. Die stemmingswisselingen had ik voorheen tijdens de menstruatie, zo..... De hele wereld was tegen me. Als dat weer begint, dan kan de wereld zich wel bergen. Maar goed, genoeg over mij. Succes vandaag bij de huisarts! Ik hoop dat je er een weg in vindt, het lijkt me niet makkelijk. Ik vind de kaart die je gisteren op FB postte en je tekening erg mooi. Mooie reminder!

  BeantwoordenVerwijderen