dinsdag 5 mei 2015

Nieuwe berekeningen

Bevrijdingsdag. En dan een patatje 'oorlog' bestellen. Kan eigenlijk niet. Toch deed onze dochter het vanavond. Wie heeft die uitdrukking voor de combi: pindasaus met mayonaise ooit bedacht?

Zo wisselend als het weer was, zo wisselend voelde ik mij ook, qua humeur. Vijf dagen vrij, het leek lang, maar morgen ga ik al weer werken. De vrije tijd gaat veel te snel. De dingen die ik me had voorgenomen heb ik (nog) niet allemaal gedaan. Geen zin, te moe en nog meer van dat soort 'excuses'. Ach, ik heb me voorgenomen me ook minder druk te maken om wat ik nog niet heb gedaan. 
Ik moet nog zoooooveel van mezelf. Dat op zich is al vermoeiend haha.

Dochter was vanmiddag met een vriendinnetje naar het bevrijdingsfestival. Compleet verregend, kwam ze weer thuis. Ze heeft het wel heel gezellig gehad.

Gisteren zijn dochter en ik nog even 'wezen winkelen'. Allebei met het geld van onze verjaardagen. Dochter kocht nieuwe N.ikes, een broek, een joggingbroek, een vrolijk t-shirt en sokken. Ik kocht 3 repen Tony Chocolonely, gave nieuwe nagellak (met gelnagel effect, door een 1-2-3 systeem) en een reissetje met lege flesjes.

Toen dochter vanmiddag op pad was hebben M. en ik ons weer eens aan de administratie gezet. Er lag een flinke stapel met paperassen die nog in de mappen moest. We hebben gezien de recente salaris aanpassingen en verlaging van ons hypotheekbedrag ook nieuwe berekeningen gemaakt.

Wat een fijn gevoel om daar weer een goed overzicht van te hebben. 
Ons zakgeld hebben we iets verhoogd. Als straks het belastinggeld binnen is, vullen we de buffer weer aan tot het gewenste bedrag. Het geld wat we niet voor de buffer apart gaan zetten verdelen we over andere spaardoelen en uiteraard het extra aflossen.

We hebben een aantal dingen opgezegd. Ons tijdschriftenabonnement. 
Het blijft super om elke maand ruim 20 nieuwe tijdschriften te ontvangen (zakelijk abonnement, via de Leestafel, nee geen aandelen :)). 
Maar de stapels ongelezen tijdschriften groeien weer enorm. 
Het scheelt weer 22,51 euro per maand. Museumjaarkaarten van M. en dochter worden ook niet verlengd. Ik wil die van mij wel aanhouden. Afgelopen jaar heb ik er door de aanrijding en de gevolgend daarvan, weinig gebruik van gemaakt helaas. Hopelijk wordt dat dit jaar anders. 

Het streven is om qua echt noodzakelijke uitgaven uit te komen op 1 salaris. Daar zitten we nu nog 378 euro boven. (Uitgaande van M.'s salaris).
Mijn salaris gaat n.a.v. een periodieke verhoging deze maand nog weer omhoog. We hebben zeker nog wat speling in bv. het boodschappenbudget en wat overige zaken. Grootste 'winst' valt te behalen in de hypotheek en natuurlijk leningen voor de zonnepanelen, de kunststof deuren en kozijnen. Daar zijn we met extra aflossingen natuurlijk al goed mee bezig.

Deze maand komt bij menigeen het vakantiegeld binnen. Dit jaar gaat het bij ons rechtstreeks naar de vakantierekening. Dat is in het verleden nog wel een anders geweest. Voor degenen die vakantiegeld krijgen. Heb je er al een bestemming voor?

13 opmerkingen:

 1. Met het vakantie geld gaan we schulden aflossen. Zo fijn dat we dan weer 1 schuld van ons lijstje kunnen strepen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Amandjuh88 strepen op een schuldenlijstje is super. Fijn voor jullie.

   Verwijderen
 2. Bij ons is patatje oorlog een friet speciaal en daaroverheen satesaus.
  Het vakantiegeld van manlief hebben wij al binnen. Het is volledig naar de buffer gegaan. Als dadelijk de belasting binnenkomt gaat dat ook naar de buffer en is die weer stevig. Omdat er dit jaar nog diverse extra's binnenkomen kunnen wij dat zo doen. De vakantie is niet duur en wordt van de maandelijkse geld dat wij overhouden gedaan en van mijn vakantiegeld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @GewoonVlijtig Oh dat is wel een hele bijzondere combi :) Lekker dat jullie het geld al binnen hebben. Fijn gevoel he om de buffer weer stevig te hebben. Zie ik ook naar uit.

   Verwijderen
 3. In jullie aflostijd, kwamen jullie toen wel uit met 1 salaris? En welke dingen doen jullie nu extra tov die tijd? En zijn dat dingen die je wilt (Blijven) doen, of kun je zaken schrappen, zodat je budget wordt wat je wenst?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @kruidigmeisje Ons budget is prima hoor. We hebben al een erg leuk bedrag over elke maand welke we over verschillende potjes verdelen. Alleen heeft M. maar een aanstelling tot en met 31 augustus bij zijn huidige werkgever. Voor het 'gevoel van zekerheid' zou het fijn zijn wanneer we alles van 1 salaris kunnen betalen. In onze aflostijd kwamen we niet uit van 1 salaris. Maar wel van veeeeeel minder geld in totaal. Wat we nu 'extra' doen is vaker en luxer op vakantie. Meer geld voor boodschappen. Onze woonlasten zijn t.o.v. de mega goedkope huurflat ook beduidend hoger. Schrappen hebben we te lang gedaan. Dat gaan we alleen maar toepassen als het echt zou moeten. Nu de optie extra geld verdienen maar eens serieus gaan toepassen.

   Verwijderen
 4. Wij zetten het vakantiegeld opzij, voor het overgrote deel. Verder word ook het belastinggeld apart gezet en zo sparen we en zien we wel wat we met het geld gaan doen. Aflossen levert nu zo weinig meer op (hoezo luxe??!) door het lage bedrag én de lagere rente, dat we nog aan het bedenken zijn wat we het beste kunnen doen met onze centjes. We overwegen nog iets meer in crowdfunding te steken. Maar het kan ook zijn dat we een jaar studie gaan betalen voor dochter. Levert geen rente op, maar wel een mooie investering voor haar (en de maatschappij!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh wat fijn, zo'n luxeprobleem dat aflossen niet zo veel meer oplevert :) Een jaar studie is wel heel genereus. Zeker mooie investering voor haar en de maatschappij.

   Verwijderen
 5. Van het vakantiegeld van man betalen we de vakantie naar Kreta. We hebben al een paar honderd euro aanbetaald. Het restant gaat op de spaar tot de vakantie zelf dan boek ik het weer over. Dit jaar nemen we wat extra cash mee (je weet maar nooit). Mijn vakantiegeld sparen we maar de wasmachine staat op ploffen dus lang zal het daar niet zijn.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vakantie naar Kreta, dat klinkt heerlijk. Een bijna ontplofte wasmachine iets minder Nic. Ga je dan voor een nieuwe wasmachine of voor een tweedekans?

   Verwijderen
  2. We hebben een mooie zuinige nieuwe Bosch gezien voor een schappelijke prijs. Ook fijn ze brengen hem naar zolder en halen de oude weg. Zwaar ding.
   Nic

   Verwijderen
 6. Ik ga niet op vakantie, maar het geld gaat in het leuke dingen potje. Eerst was het bestemd voor keuring en reparatie auto maar die is voor 30 euro all in goedgekeurd. # heelblij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jihaaaa, dat is fijn, maar 30 euro voor de auto. Kun je weer een jaar vooruit Ineke.

   Verwijderen