Doorgaan naar hoofdcontent

Penny wise Pound foolish

Maandagochtend, ik ben 'vrij' en ook nog alleen thuis. Een hele dag en nacht.
'Vrij' van mijn werk en van het klussen. Druk als in, vandaag is de 'deadline' (<- wat eigenlijk een akelig woord, als ik het niet af krijg dan hoop ik er niet dood aan te gaan haha) van een grote creatieve opdracht.

Het uitwerken van een plan van iemand, in maximaal 10 getekende en geschreven A3 pagina's. Dus het papier en de stiften liggen klaar. Zo nog even aankleden en de tafel ONTruimen, dan ga ik aan de slag.

Manlief zou morgen onze dochter weer ophalen. Nu gaat hij vanavond vast heen. Is iets minder voordelig in reiskosten. Maar wel prettiger qua reistijd. 6 uur op een dag met de trein is behoorlijk intensief. Bijkomend voordeel voor mij, is dat ik door kan gaan met schrijven en tekenen. En hij geen last van mij heeft (en ik van hem haha).

Over de offerte van de trap. Mijn vader zei dat ik moest vragen of er nog wat van de prijs af zou kunnen. Daar blijf ik toch moeite mee hebben. Via de mail heb ik er wel om gevraagd. Toen belde de man van het timmerbedrijf terug. Door wat werkzaamheden zelf te doen en wat te schuiven met bedragen en verschillende BTW percentages, komt het nu ruim 290 euro voordeliger uit.
Dat is natuurlijk superfijn.

Maar.... bij de mega order van de kozijnen heb ik dit niet gedaan. Penny Wise en Pound Foolish... Nou ja, gedane zaken nemen geen keer. 

Van het weekend hadden man en ik een klusmarathon. Zo voelde het tenminste. De zolder is schildertechnisch klaar. Bijna een echtscheiding gisteren, door met zijn tweetjes op zolder de gipsplaten voor een tweede keer te sausen. Tsjonge jonge. Ik ben ook veel te perfectionistisch. Uiteraard verwacht ik dan ook dat iedereen mijn hoge standaard daarin deelt. De opmerking van man: "Het is maar een zolder" viel niet in goede aarde. Ik mepte hem nog net niet met mijn verfroller haha. Het is goed gekomen hoor. We hebben gisteren alles klaar gekregen wat we aan opdrachten van mijn vader hadden. Dus het laminaat leggen kan beginnen.

Ik heb net gekeken of het geld van de belastingteruggave al bij is geschreven. Helaas nog niet. Lijkt me zo fijn om weer wat potjes te spekken.

Nog een vraag aan de huiseigenaren (eigenaressen) die hier meelezen. Hoe doen jullie dat met teruggave van de hypotheekrente? Een keer per jaar of maandelijks? Ik dacht eraan om het een keer per jaar te laten terugkomen. Nu had een collega van mijn man het erover dat het dan erg lang duurt (in ons geval nog ruim een jaar) voordat we geld terugkrijgen. Het is bij ons geen wereldbedrag. Maar alles is natuurlijk al mooi meegenomen. 

Reacties

  1. Wij doen het 1 keer per jaar. Dan is het tenminste iets substantieels. Mijn ervaring is dat een klein bedrag elke maand min of meer geruisloos op de grote hoop terecht komt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij ons is het niet een heel groot bedrag. Wat je schrijft is wel waar, dat het anders geruisloos op de grote hoop gaat.

      Verwijderen
  2. Wij krijgen het eenmaal het jaar terug. Eerder...toen we nog 3 studerende kinderen in huis hadden kwam het elke maand. Zodra het financieel kon hebben het dat omgezet naar 1 keer per jaar. Mede omdat er toen nog een bedrag aan rente bij kwam. Dat is er nu af, dus eigenlijk zou het weer verandert kunnen worden. Maar omdat we over 2 jaar de hypotheek ( is nog maar klein) willen aflossen laten we het zo. Succes met alles, Lenie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat lekker Lenie, over 2 jaar de hypotheek aflossen. Dan kan ik me voorstellen dat je het zo laat staan.

      Verwijderen
  3. 75 % van het bedrag krijgen we maandelijks en de rest gaat bij de jaarlijkse aangifte. Mocht je een keer een extra aflossing doen op je hypotheek dan hoef je bij de jaarlijkse aangifte in ieder geval geen geld terug te betalen. (of het maandelijkse bedrag aanpassen)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh ik wist niet dat dat ook kan Ernie, die optie zal ik eens naar informeren. Dank voor de tip.

      Verwijderen
  4. ook wij krijgen het maandelijks. Yasr

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik doe de HRA via de aangifte aan het einde van het jaar, of eigenlijk vaak eerder na anderhalf jaar ofzo. Wel betaal ik mezelf vanuit mijn bedrijf maandelijks een geschat bedrag voor HRA, zodat ik met mijn budgetten goed uitkom. In de praktijk krijg ik het dus maandelijks, maar met de Belastingdienst reken in één keer in het jaar af.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Verreken je het dan zakelijk ook nog weer op het moment dat het binnen komt van de belastingdienst?

      Verwijderen
  6. Ik had de HRA ook per jaar. Doordat ik deel werkte en 2 verschillende uitkeringen ontving was dat voor mij beter. Uit meerdere bronnen betekent soms dat je moet bij betalen en dat werd dan opgevangen door de HRA.

    Ben je nu tevreden over de prijs voor de trap? Nog geinformeerd bij het bedrijf wat ik had aangedragen? Wij hebben het stuckwerk later doen en verder hoefden er geen aanpassingen,puur de trap.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, ja ik heb nog geinformeerd bij het bedrijf wat je hebt aangeraden. Nogmaals dank. We hebben gekozen voor een bedrijf in de buurt. De prijs voor de trap en alle hekwerk is prima nu. Fijn dat jullie verder geen aanpassingen hoefdente laten doen.

      Verwijderen
  7. Hier laten we het eens per jaar terug storten.Is dan gelijk een mooi bedrag nl bijna 7500 euro. Ik doe dit bewust zodat ik eens per jaar kan kijken of we nog iets aan de woning willen laten doen of dat we dat bedrag kunnen aflossen. En ik vind het mede fijn omdat mocht een van ons beiden de baan kwijtraken we hiermee altijd een pot hebben waarmee we nog eea kunnen opvangen. Mijn ervaring is ook dat als het op de rekening staat je het zo opmaakt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kijk dat is nog een leuk bedrag zeg. Onze hypotheek is niet zo hoog, dus zoveel wordt het voor ons niet. Maar wel handig om het als pot achter de hand te hebben.

      Verwijderen
  8. Wij doen het ook per jaar. Anders heb ik het idee dat het maar op de grote hoop gaat en dat we er naar gaan leven. Nu is het een fijn extra bedrag wat we kunnen gebruiken voor datgene wat wij willen bv. een extra aflossing of het huis opknappen of een andere grote aankoop.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat hadden wij ook bedacht, extra aflossing of huis opknappen. Een andere grote aankoop is natuurlijk ook een fijn idee :)

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Woonboerderij van mijn ouders te koop in Kolham

Huis te koop in Kolham Sinds vandaag opnieuw op Funda.  Met betere foto’s :) en een verlaagde prijs. De boerderij van mijn ouders in Kolham. Ruim 340 m2 woonoppervlakte. Plus een heerlijke tuin. En ja, ik heb hier in geen tijden iets gepost.  Het is/was een bewogen jaar. Hopelijk is er binnenkort een nieuwe eigenaar voor het huis van mijn ouders. Iemand die het zijn/haar eigen vorm gaat geven. Link naar Funda voor het huis te koop in Kolham  Update: Het huis is verkocht :) De akte is in januari 2024 gepasseerd.

Nieuwe 7 dagen weekend website en ik blog weer

www.7dagenweekend.nl  Nou het duurde even twee jaren :) In november 2021 stopte ik met full-time werken. Veel plannen had ik. Heerlijk wakker worden zonder wekker. Mij richten op het huis. De moestuin, mijn cursussen, creativiteit, opleidingen en nog andere dingen. Er gebeurden veel ongeplande, onverwachte en onprettige dingen.  Gelukkig ook veel mooie dingen hoor.  Uiteraard wel heel dankbaar voor alle tijd die ik door kon brengen met de mensen die er nu helaas niet meer zijn. Ook voor de tijd die ik door kon brengen met de mensen die er nog wel zijn :) Waar mijn hulp welkom was.  En nu voel ik weer ruimte. Plus behoefte om te bloggen.  Vandaag legde ik de laatste hand (ja voor nu :)) aan de nieuwe website van Martijn en mij. www.7dagenweekend.nl Oh ja en natuurlijk hebben we ook iets leuks bedacht als bedankje voor het inschrijven op onze nieuwe mailinglijst. Zes fundamentele vragen uit het boek Goed omgaan met geld van Pierre Pradervand. Je krijgt het PDF bestand door je gegevens hi

Als alles kan, wat kies je dan?

Het is al bijna weer lente Tsjonge, de eerste weken van het nieuwe jaar zijn voorbij gevlogen. Heb je: je woord van het jaar je vision board je mindmap je wensen en doelen etc. etc. allemaal al in kaart gebracht :)  Ik ga mijn 'vision board' tekenen. Mijn woord van het jaar is: AVONTUUR Cursus- en challenge verknettering Het einde van 2023 en het begin van 2024 merkte ik dat ik in mijn eigen 'valkuil' stapte.  Want ik meldde mij voor de ene na de andere cursus en challenge aan. In plaats van ontspannen te kiezen voor hetgeen ik echt zin had om te doen. Vorige week luisterde en keek ik op 1,5 keer de snelheid '6 van 12 Masterclasses' die ruim 2 uren duurden. Hai... Ik raakte op een gegeven moment zo geïrriteerd van mijn eigen gedrag. Want, ja, hele interessante informatie. Maar nee, niet mijn stijl van 'les geven en zakendoen'. Maar 'iedereen' die de stappen had gevolgd was 'zo succesvol'. Alleen als je 1 ding zou kiezen en het hele plan z