Doorgaan naar hoofdcontent

Schaamte van dochter

Vanmorgen vroeg onze dochter wat ze even kon doen, dat nuttig was en leuk. Ze wilde namelijk iets filmen voor haar v(ideob)log.
Ik noemde wat opties, die uiteraard allemaal 'verworpen' werden.

Een daarvan was afwassen. Nou, het blijkt dat ze zich schaamt, dat wij geen afwasmachine hebben. Jeetje... En ze schaamt zich ook dat we niet in een 'echt huis' wonen, maar in een flat. Het is zo klein volgens haar. Dus...

Ik vraag me af waar het belang van 'uiterlijk vertoon' in de vorm van een groot huis, tuin en een afwasmachine bij haar vandaan zijn gekomen. Ze heeft een vriendinnetje, wiens huis vrijwel net zo groot is als de helft van ons flatgebouw. Met 5 televisies en een mega tuin. Een ander vriendinnetje heeft een vrijstaand huis, met leuke tuin. Een klasgenootje wie onlangs verhuisd is, naar een mega vrijstaand huis, met eigen televisie op de kamer... Ik vermoed dat het vergelijkvirus daar heeft toegeslagen. Uiteraard heeft ze ook de leeftijd (11 jaar) waarbij ze wellicht gevoeliger wordt hiervoor.

Wij hebben (nog) geen tuin. Een kleine televisie (sinds dit jaar zo'n platte, daarvoor nog eentje die ik van mijn oma had gekregen).

Een afwasmachine, die zou ik wel willen hoor. Maar die past niet in onze huidige keuken.

Onze dochter weet wel dat we schulden hebben gehad. Ik heb haar nooit het hele bedrag verteld. Niet dat we dat niet willen. Meer om haar niet met teveel negatieve zaken willen belasten.

Vriendinnetjes komen hier altijd wel graag spelen en eten. Ik heb ook niet het idee dat het haar heel erg dwars zit. Maar ik hou het wel even in de gaten.

Reacties

  1. Hai hai , ik heb ook geen afwasmachine ; dat mis ik helemaal niet !!!!!!
    de vriendinnen van mijn dochter vonden het leuk om hier te helpen met de afwas, omdat ze dat thuis nooit hoefden ... mijn dochter verklaarde ze voor gek , zij moest elke dag de afwas doen met broertje ... Ik deed de keukendeur dicht tot het spektakel afgelopen was.
    Een wasdroger zal ik ook nooit aanschaffen , ik hang mijn hele leven al de was over deuren , rekjes , buiten ... bevalt me prima .
    Wij woonden tot 3 jaar geleden ook in een (ruime ) flat . Ik ben nu heel blij met ons gewone huis , vooral omdat ik niet meer door die naargeestige keldergangen moet om fietsen weg te zetten , op te halen. De boodschappen zo direct de voordeur in , heerlijk . En ik ben blij met de kleine tuin .
    Ik heb enorm ingeleverd op de woonkamer , oppervlakte is de helft van de woonkamer in de flat . Dus : ELK VOORDEEL HEB ZN NADEEL en omgekeerd . Groetjes Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wees blij dat ze zich voor dergelijke zaken schaamt en niet voor jullie persoonlijk ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Later zal jullie voorbeeld hierin haar ten goede komen.
    Ik herken het ook van mijn dochter die nu 26 jaar is. Zij vond onze zuinigheid en matigheid altijd iets om voor te schamen . Kleren van een ander of uit de kringloop deed ze absoluut niet aan op een bepaalde leeftijd. Nu kan ze heel goed met haar geld uitkomen en haalt ze haar kleren zelf uit de kringloop of van M.p. groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben blij dat ik niet een al te groot huis heb, dan hoef ik dat ook niet allemaal schoon te maken en schoon te houden :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. En de vriendinnetjes uit de grote huizen vragen zich af waarom het bij hen thuis niet zo gezellig is, waarom beide ouders altijd weg zijn, waarom zij niet gezellig met zn allen de afwas doen of met zn allen op de bank tv kijken. (nou ja, dat hoeft natuurlijk niet, maar het is overal wat en het gras lijkt altijd groener op de leeftijd dat je echt begint te kijken naar jezelf en je familie...)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij hebben er een (vaatwasser) maar gebruiken hem nooit. Ik vind gewoon de vaat niet schoon genoeg als deze eruit komt en sinds een klein jaar ben ik het gewoon met de hand aan het doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. wij wonen in een klein huis met voor het grootste deel 2e hands spullen en mijn dochter vond mijn zuinige manier van leven maar niets ,regelmatig waren er kibbelpartijen over waarom iets niet kon, maar nu ze ouder word begint ze de voordelen van mijn manier van leven in te zien ,zo had ze vorig jaar een laptop nodig voor school en dat moest een redelijk dure zijn omdat ze een grafische opleiding deed, ze wou hem op afbetaling kopen omdat ze het geld er niet voor had en mocht hem van mij bij mij op afbetaling kopen en aan het eind van het schooljaar heb ik haar het resterende deel kado gedaan iets wat niet gekund had als ik anders niet zo zuinig zou leven, verder heeft ze nog wat dingen van mij gekregen , waar ze zelf het geld niet voor had, dit soort dingen maakt dat ze de waarde van zuinig met je geld omgaan steeds meer gaat waarderen en nu zelf ook zoveel mogelijk spullen 2e hands koopt.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. het vergelijkvirus is het prilste begin van de pubertijd. En dat vergelijken blijft nog wel. Leg rustig uit hoe het zit. Misschien dat de boeken van Marieke Henselmans nog leuke woorden hebben om mee uit te leggen, zij kan het mooi omgedacht brengen. Om "Sinterklaasvergiftiging" tegen te gaan heeft zij haar kinderen verteld:http://www.ericaverdegaal.nl/publications/index/794
    sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Woonboerderij van mijn ouders te koop in Kolham

Huis te koop in Kolham Sinds vandaag opnieuw op Funda.  Met betere foto’s :) en een verlaagde prijs. De boerderij van mijn ouders in Kolham. Ruim 340 m2 woonoppervlakte. Plus een heerlijke tuin. En ja, ik heb hier in geen tijden iets gepost.  Het is/was een bewogen jaar. Hopelijk is er binnenkort een nieuwe eigenaar voor het huis van mijn ouders. Iemand die het zijn/haar eigen vorm gaat geven. Link naar Funda voor het huis te koop in Kolham  Update: Het huis is verkocht :) De akte is in januari 2024 gepasseerd.

Nieuwe 7 dagen weekend website en ik blog weer

www.7dagenweekend.nl  Nou het duurde even twee jaren :) In november 2021 stopte ik met full-time werken. Veel plannen had ik. Heerlijk wakker worden zonder wekker. Mij richten op het huis. De moestuin, mijn cursussen, creativiteit, opleidingen en nog andere dingen. Er gebeurden veel ongeplande, onverwachte en onprettige dingen.  Gelukkig ook veel mooie dingen hoor.  Uiteraard wel heel dankbaar voor alle tijd die ik door kon brengen met de mensen die er nu helaas niet meer zijn. Ook voor de tijd die ik door kon brengen met de mensen die er nog wel zijn :) Waar mijn hulp welkom was.  En nu voel ik weer ruimte. Plus behoefte om te bloggen.  Vandaag legde ik de laatste hand (ja voor nu :)) aan de nieuwe website van Martijn en mij. www.7dagenweekend.nl Oh ja en natuurlijk hebben we ook iets leuks bedacht als bedankje voor het inschrijven op onze nieuwe mailinglijst. Zes fundamentele vragen uit het boek Goed omgaan met geld van Pierre Pradervand. Je krijgt het PDF bestand door je gegevens hi

Als alles kan, wat kies je dan?

Het is al bijna weer lente Tsjonge, de eerste weken van het nieuwe jaar zijn voorbij gevlogen. Heb je: je woord van het jaar je vision board je mindmap je wensen en doelen etc. etc. allemaal al in kaart gebracht :)  Ik ga mijn 'vision board' tekenen. Mijn woord van het jaar is: AVONTUUR Cursus- en challenge verknettering Het einde van 2023 en het begin van 2024 merkte ik dat ik in mijn eigen 'valkuil' stapte.  Want ik meldde mij voor de ene na de andere cursus en challenge aan. In plaats van ontspannen te kiezen voor hetgeen ik echt zin had om te doen. Vorige week luisterde en keek ik op 1,5 keer de snelheid '6 van 12 Masterclasses' die ruim 2 uren duurden. Hai... Ik raakte op een gegeven moment zo geïrriteerd van mijn eigen gedrag. Want, ja, hele interessante informatie. Maar nee, niet mijn stijl van 'les geven en zakendoen'. Maar 'iedereen' die de stappen had gevolgd was 'zo succesvol'. Alleen als je 1 ding zou kiezen en het hele plan z