Soms schrijf ik blogposts welke affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg wanneer je iets via deze link koopt. Hierbij zal ik alleen naar diensten of producten verwijzen, waar ik zelf 100% achter sta.
01 december 2013

Schaamte van dochter

Vanmorgen vroeg onze dochter wat ze even kon doen, dat nuttig was en leuk. Ze wilde namelijk iets filmen voor haar v(ideob)log.
Ik noemde wat opties, die uiteraard allemaal 'verworpen' werden.

Een daarvan was afwassen. Nou, het blijkt dat ze zich schaamt, dat wij geen afwasmachine hebben. Jeetje... En ze schaamt zich ook dat we niet in een 'echt huis' wonen, maar in een flat. Het is zo klein volgens haar. Dus...

Ik vraag me af waar het belang van 'uiterlijk vertoon' in de vorm van een groot huis, tuin en een afwasmachine bij haar vandaan zijn gekomen. Ze heeft een vriendinnetje, wiens huis vrijwel net zo groot is als de helft van ons flatgebouw. Met 5 televisies en een mega tuin. Een ander vriendinnetje heeft een vrijstaand huis, met leuke tuin. Een klasgenootje wie onlangs verhuisd is, naar een mega vrijstaand huis, met eigen televisie op de kamer... Ik vermoed dat het vergelijkvirus daar heeft toegeslagen. Uiteraard heeft ze ook de leeftijd (11 jaar) waarbij ze wellicht gevoeliger wordt hiervoor.

Wij hebben (nog) geen tuin. Een kleine televisie (sinds dit jaar zo'n platte, daarvoor nog eentje die ik van mijn oma had gekregen).

Een afwasmachine, die zou ik wel willen hoor. Maar die past niet in onze huidige keuken.

Onze dochter weet wel dat we schulden hebben gehad. Ik heb haar nooit het hele bedrag verteld. Niet dat we dat niet willen. Meer om haar niet met teveel negatieve zaken willen belasten.

Vriendinnetjes komen hier altijd wel graag spelen en eten. Ik heb ook niet het idee dat het haar heel erg dwars zit. Maar ik hou het wel even in de gaten.

Would you like to comment?

 1. Hai hai , ik heb ook geen afwasmachine ; dat mis ik helemaal niet !!!!!!
  de vriendinnen van mijn dochter vonden het leuk om hier te helpen met de afwas, omdat ze dat thuis nooit hoefden ... mijn dochter verklaarde ze voor gek , zij moest elke dag de afwas doen met broertje ... Ik deed de keukendeur dicht tot het spektakel afgelopen was.
  Een wasdroger zal ik ook nooit aanschaffen , ik hang mijn hele leven al de was over deuren , rekjes , buiten ... bevalt me prima .
  Wij woonden tot 3 jaar geleden ook in een (ruime ) flat . Ik ben nu heel blij met ons gewone huis , vooral omdat ik niet meer door die naargeestige keldergangen moet om fietsen weg te zetten , op te halen. De boodschappen zo direct de voordeur in , heerlijk . En ik ben blij met de kleine tuin .
  Ik heb enorm ingeleverd op de woonkamer , oppervlakte is de helft van de woonkamer in de flat . Dus : ELK VOORDEEL HEB ZN NADEEL en omgekeerd . Groetjes Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wees blij dat ze zich voor dergelijke zaken schaamt en niet voor jullie persoonlijk ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Later zal jullie voorbeeld hierin haar ten goede komen.
  Ik herken het ook van mijn dochter die nu 26 jaar is. Zij vond onze zuinigheid en matigheid altijd iets om voor te schamen . Kleren van een ander of uit de kringloop deed ze absoluut niet aan op een bepaalde leeftijd. Nu kan ze heel goed met haar geld uitkomen en haalt ze haar kleren zelf uit de kringloop of van M.p. groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben blij dat ik niet een al te groot huis heb, dan hoef ik dat ook niet allemaal schoon te maken en schoon te houden :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En de vriendinnetjes uit de grote huizen vragen zich af waarom het bij hen thuis niet zo gezellig is, waarom beide ouders altijd weg zijn, waarom zij niet gezellig met zn allen de afwas doen of met zn allen op de bank tv kijken. (nou ja, dat hoeft natuurlijk niet, maar het is overal wat en het gras lijkt altijd groener op de leeftijd dat je echt begint te kijken naar jezelf en je familie...)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij hebben er een (vaatwasser) maar gebruiken hem nooit. Ik vind gewoon de vaat niet schoon genoeg als deze eruit komt en sinds een klein jaar ben ik het gewoon met de hand aan het doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wij wonen in een klein huis met voor het grootste deel 2e hands spullen en mijn dochter vond mijn zuinige manier van leven maar niets ,regelmatig waren er kibbelpartijen over waarom iets niet kon, maar nu ze ouder word begint ze de voordelen van mijn manier van leven in te zien ,zo had ze vorig jaar een laptop nodig voor school en dat moest een redelijk dure zijn omdat ze een grafische opleiding deed, ze wou hem op afbetaling kopen omdat ze het geld er niet voor had en mocht hem van mij bij mij op afbetaling kopen en aan het eind van het schooljaar heb ik haar het resterende deel kado gedaan iets wat niet gekund had als ik anders niet zo zuinig zou leven, verder heeft ze nog wat dingen van mij gekregen , waar ze zelf het geld niet voor had, dit soort dingen maakt dat ze de waarde van zuinig met je geld omgaan steeds meer gaat waarderen en nu zelf ook zoveel mogelijk spullen 2e hands koopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. het vergelijkvirus is het prilste begin van de pubertijd. En dat vergelijken blijft nog wel. Leg rustig uit hoe het zit. Misschien dat de boeken van Marieke Henselmans nog leuke woorden hebben om mee uit te leggen, zij kan het mooi omgedacht brengen. Om "Sinterklaasvergiftiging" tegen te gaan heeft zij haar kinderen verteld:http://www.ericaverdegaal.nl/publications/index/794
  sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen