Soms schrijf ik blogposts welke affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg wanneer je iets via deze link koopt. Hierbij zal ik alleen naar diensten of producten verwijzen, waar ik zelf 100% achter sta.
26 november 2013

Pensioentekort van 666 euro per maand

Op de site van de A.BN AMRO staat een pensioencheck mogelijkheid. Ik had het al een paar keer voorbij zien 'flitsen' en dacht, laat ik de test eens doen. Het zijn een paar vragen en de uitslag komt direct, zonder dat je daar een emailadres of iets dergelijks voor in hoeft te vullen.

Omdat ik een aantal jaren als zelfstandige heb gewerkt, waarbij ik geen pensioen heb opgebouwd, was ik wel heel benieuwd.

Uitgaande van mijn huidige netto inkomen. Op mijn 60e willen stoppen. En dan een netto inkomen per maand van 1400 euro willen hebben, kom ik 'maar' 666 euro per maand tekort... Ik ben nu 43. 
17 jaren x 12 maanden x 666 euro = 135.864 euro 
Dat moet ik dan maar ruim zien :)

Uiteraard zijn er nog opties van langer doorwerken, genoegen nemen met minder netto inkomen per maand en zelf sparen voor mijn pensioen. Ik had 0 euro als zelf gespaard aangegeven. Want wat we nu aan spaargeld hebben is (nog) niet voor ons pensioen.

Ik weet nu ook direct weer waarom ik dit soort dingen eigenlijk niet wil weten. Want ik heb al helemaal geen zin om langer te werken dan mijn 60e. Zou het liefst al met mijn 50e levensjaar gaan rentenieren. Wat... morgen al wel :)

Maarja, de bewustwording is wel goed. Weet ik nog meer waarvoor ik bepaalde zaken wel of niet doe.

Over het boek. Het wordt zoals het er nu uitziet een kwestie van zelf uitgeven. Omtrent het hoe en wat daarover, moet ik me nog verdiepen. Ik ga eerst maar eens aan de slag met alles wat ik afgelopen weekend heb geleerd. 

Would you like to comment?

 1. Leuke bijpassende loesje-poster:

  Grootste angst: ontslagen worden
  Grootste droom: nooit meer hoeven te werken

  de vader van
  Loesje

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die 'onafhankelijke' test zou ik maar met een korreltje zout nemen. Iemand die belang heeft pensioen-maatregelen, kan nooit objectief advies geven...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als er dan nog aow is en je bent samen met iemand die ook 65+ is dan komt er 1.400 netto per maand aan aow binnen. Heb je dan nog steeds een probleem?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Erica Verdegaal schreef een boek hoe je het best kunt uitrekenen hoeveel geld je nodig hebt, als je met pensioen gaat.
  Voor mij speelde mee, dat als je echt de schepen achter je verbrand er geen weg meer terug is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou, daar ben je ook lekker mee dan! Maar inderdaad, je kunt misschien ook nog rekening houden met AOW, dat scheelt weer. En mogelijk lagere woonlasten, doordat er al aflossingen hebben plaatsgevonden en je minder geld nodig hebt?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb jarenlang fulltime voor de kinderen gezorgd, en werk nu als zelfstandige vanuit huis. Mijn pensioengat is een ravijn...

  BeantwoordenVerwijderen