Soms schrijf ik blogposts welke affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg wanneer je iets via deze link koopt. Hierbij zal ik alleen naar diensten of producten verwijzen, waar ik zelf 100% achter sta.
13 september 2013

Romige bloemkoolsoep

André van Duin zong er ooit over... Bloemkolen. Afgelopen woensdag bracht mijn moeder spontaan een hele grote bloemkool. Als cadeautje, ook nog het alle dagen feest boekje van de Xenos. Zo lief.

Aangezien we ons aardig hebben laten gaan de afgelopen weken, met het doen van boodschappen, doe ik het nu met wat we in huis hebben.

Zometeen ga ik kokkerellen. Een romig bloemkoolsoepje.
Echt een heerlijk en supereenvoudig recept. Het komt uit het receptenboek van een leven lang fit. Is voor 4 personen.

2 eetlepels boter
1 eetlepel olijfolie
2 middelgrote, grofgehakte uien
1 geplette knoflookteen
2 - 4 klein gesneden stengels bleekselderij
1 grote bloemkool, van het hart ontdaan en gehakt
1/2 theelepel zeezout
1/2 theelepel kerriepoeder (naar keuze)
1/8 theelepel zwarte peper
1/2 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel gedroogde basilicum
1 theelepel gedroogde marjolein
6 koppen water (ik doe meestal een liter)
2 blokjes groentebouillon
1/8 theelepel versgemalen nootmuskaat (naar keuze)

Smelt de boter in een grote, zware pan (ik doe dit direct in de soeppan). Giet de olie erbij. Voeg de uien en knoflook toe, daarna de selderij (die heb ik niet, bedenk ik net) en bloemkool en tenslotte de kruiden.

Meng alles goed door elkaar en laat een paar minuten zonder deksel onder herhaaldelijk roeren op een matig vuur koken.
(Ik gooi al gauw wat water erbij, tegen aangebrande bloemkool :))
Giet water en bouillon erbij. Breng aan de kook. Laat met het deksel op de pan op een matig vuur 15 minuten sudderen (of tot de bloemkool zacht is). Uiteraard doe ik aan dekbedkoken.

Haal het deksel van de pan en roer zachtjes. Pureer met een staafmixer tot een gladde en romige soep. Voeg desgewenst de versgemalen nootmuskaat toe.

----------------------------------------------------------

Erbij wordt het een omelet met wat paprika's en andere groente die op moet. Ik merk dat we de laatste tijd weer veel dingen weggooien. Ik viste een verrotte paprika uit het groenterekje. Er lag een overrijpe meloen die maar voor de helft opgegeten is. Enorm zonde.

Morgen wil ik me gaan verdiepen in suiker en zuivelvrij eten voor mezelf. Merk dat ik er last van heb. Vooral de hoeveelheid suikers die ik eet door middel van koekjes, chocola en waterijsjes. Even zien hoe ik dat ga doen met roomboter. Want dat gebruik ik op brood.
En bijvoorbeeld ook met dit recept.

Ik kan namelijk wel wat meer energie gebruiken. En de nieuwe strakke broek die ik heb gekocht, zit niet meer zo heel lekker haha. Voordat het echt winter wordt en ik ga 'hamsteren' als in een vetlaagje opbouwen, kan ik er beter wat aan doen.

Fijn weekend allemaal, ben benieuwd naar jullie plannen.


Would you like to comment?

  1. Geinspireerd door jouw recept heb ik gister restjes groente -waaronder een halve bloemkool- tot soep gekookt. beetje kerrie erbij en het resultaat is heerlijk. Dat zijn weer drie avondmaaltijden voor als er weinig tijd is om te koken!

    Ik eet al een jaar zuivelvrij nu. Is heel goed te doen. Ben nooit meer verkouden en weeg een fiks aantal kilo's minder. Kortom: zeker uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik lees her recept nu pas maar het klinkt heerlijk. Ga het dit weekend eens proberen. Groetjes Saskia

    BeantwoordenVerwijderen