Doorgaan naar hoofdcontent

De 6 potjes (1)



Zo, zaterdagavond. Voor ik zo aan de studie ga (engels, een verkooppraatje, als examenonderdeel) eerst bloggen. Voor ik ontwenningsverschijnselen krijg. Hoe vinden jullie onze 6 potjes? Onderdeel van het financiële seminar. Even een paar blogjes terug, dan zie je wat ik bedoel. Bij thuiskomst stonden er 3 lege potjes bij het glas dat weggegooid moest worden. Toen hebben we er nog maar wat wortels, doperwten en boontjes bijgehaald. Was toch in de aanbieding. Inhoud in de vriezer gedaan...

Wat is wat? Het is uiteraard niet mijn opzet om hier heel de cursus inhoud weer te willen (of kunnen) geven hoor. Waar het om gaat is dat je je inkomsten verdeeld in percentages (%) over de potjes. (Dit zijn geen 'wettelijk' vastgelegde percentages hoor. Ze vormen een leidraad). Als je met een partner bent haal je van het totale inkomen eerst ieder je zakgeld eraf.

FFA = Financial Freedom Account (10%)
LTSS = Long Term Saving for Spending (10%)
EDU = Education (10%)
NEC = Necessity (55%)
PLAY = Play (10%)
GIVE = Give (5%)

Stel (voor het gemak) je hebt 1000 euro over na zakgeld. Dan is het 100 euro voor FFA, 100 euro voor LTSS, 100 euro voor EDU, 550 euro voor NEC, 100 euro voor PLAY en 50 euro voor GIVE.

Waar staan de afkortingen voor?
FFA is het spaartegoed waar je niet meer aankomt. Alleen aan de rente. Zie het als de gans met de gouden eieren, waar je alleen de eieren van gebruikt. (Uitzondering is het gebruik van het geld voor het opbouwen van passief inkomen).
LTSS is het sparen voor grote zaken. Auto, koelkast, vakantie, opleiding voor je kind(eren)
EDU is het spaarpot voor je eigen boeken, cursussen, workshops, seminars etc
NEC is huur/hypotheek, gas, licht, water, verzekering, schoolgeld jonge kinderen, boodschappen, kleding, kapper, schoenen etc
PLAY is speelgeld. De bedoeling is dat het elke maand uitgegeven wordt. Maximaal 1x per 3 maanden. Aan leuke/luxe zaken.
GIVE is het geld dat je weggeeft, aan een ander, aan een instelling, wat je wilt. In de vorm van parkeergeld voor een ander. Maakt niet uit. Potje moet elke maand leeg.

Nou, het was even puzzelen hier. Want 55% van de totale inkomsten in het NEC potje.... Met de aflossing die wij de komende maanden nog doen aan onze rijke vriendin, komen wij daar nog niet helemaal op uit. Als we daar vanaf zijn, zitten we op 56,01% en blijft er een HEEL leuk bedrag per maand over. Maargoed. Zover is het nog niet. Dus we hebben flink gerekend. En zijn er uit hoe en wat we willen. Het is nu de bedoeling om ook zelf nog ieder 5 potjes te hebben. Maar ik had niet meer zoveel plek in de vriezer :)

Binnenkort meer over de 6 potjes... Vragen staat vrij trouwens hoor.... Wij hebben al gebruik gemaakt van een gedeelte van het PLAY geld afgelopen vrijdag. Zomaar met zijn drietjes een mini high tea. Wat een luxe gevoel om dat te doen.

Bookmark and Share

Reacties

  1. vorige keer niet helemaal meegekregen, maar leuk, vooral dat GIVE potje =) maar wat is nu je zakgeld dan? en in het NEC potje moet bij ons wel meer dan 55% anders kunnen we lang niet alles betalen.. #slechtsééninkomen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk zo met die potjes. Dat maakt het heel concreet en aanschouwelijk.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Woonboerderij van mijn ouders te koop in Kolham

Huis te koop in Kolham Sinds vandaag opnieuw op Funda.  Met betere foto’s :) en een verlaagde prijs. De boerderij van mijn ouders in Kolham. Ruim 340 m2 woonoppervlakte. Plus een heerlijke tuin. En ja, ik heb hier in geen tijden iets gepost.  Het is/was een bewogen jaar. Hopelijk is er binnenkort een nieuwe eigenaar voor het huis van mijn ouders. Iemand die het zijn/haar eigen vorm gaat geven. Link naar Funda voor het huis te koop in Kolham  Update: Het huis is verkocht :) De akte is in januari 2024 gepasseerd.

Nieuwe 7 dagen weekend website en ik blog weer

www.7dagenweekend.nl  Nou het duurde even twee jaren :) In november 2021 stopte ik met full-time werken. Veel plannen had ik. Heerlijk wakker worden zonder wekker. Mij richten op het huis. De moestuin, mijn cursussen, creativiteit, opleidingen en nog andere dingen. Er gebeurden veel ongeplande, onverwachte en onprettige dingen.  Gelukkig ook veel mooie dingen hoor.  Uiteraard wel heel dankbaar voor alle tijd die ik door kon brengen met de mensen die er nu helaas niet meer zijn. Ook voor de tijd die ik door kon brengen met de mensen die er nog wel zijn :) Waar mijn hulp welkom was.  En nu voel ik weer ruimte. Plus behoefte om te bloggen.  Vandaag legde ik de laatste hand (ja voor nu :)) aan de nieuwe website van Martijn en mij. www.7dagenweekend.nl Oh ja en natuurlijk hebben we ook iets leuks bedacht als bedankje voor het inschrijven op onze nieuwe mailinglijst. Zes fundamentele vragen uit het boek Goed omgaan met geld van Pierre Pradervand. Je krijgt het PDF bestand door je gegevens hi

Als alles kan, wat kies je dan?

Het is al bijna weer lente Tsjonge, de eerste weken van het nieuwe jaar zijn voorbij gevlogen. Heb je: je woord van het jaar je vision board je mindmap je wensen en doelen etc. etc. allemaal al in kaart gebracht :)  Ik ga mijn 'vision board' tekenen. Mijn woord van het jaar is: AVONTUUR Cursus- en challenge verknettering Het einde van 2023 en het begin van 2024 merkte ik dat ik in mijn eigen 'valkuil' stapte.  Want ik meldde mij voor de ene na de andere cursus en challenge aan. In plaats van ontspannen te kiezen voor hetgeen ik echt zin had om te doen. Vorige week luisterde en keek ik op 1,5 keer de snelheid '6 van 12 Masterclasses' die ruim 2 uren duurden. Hai... Ik raakte op een gegeven moment zo geïrriteerd van mijn eigen gedrag. Want, ja, hele interessante informatie. Maar nee, niet mijn stijl van 'les geven en zakendoen'. Maar 'iedereen' die de stappen had gevolgd was 'zo succesvol'. Alleen als je 1 ding zou kiezen en het hele plan z