zaterdag 29 mei 2010

De 6 potjes (1)Zo, zaterdagavond. Voor ik zo aan de studie ga (engels, een verkooppraatje, als examenonderdeel) eerst bloggen. Voor ik ontwenningsverschijnselen krijg. Hoe vinden jullie onze 6 potjes? Onderdeel van het financiële seminar. Even een paar blogjes terug, dan zie je wat ik bedoel. Bij thuiskomst stonden er 3 lege potjes bij het glas dat weggegooid moest worden. Toen hebben we er nog maar wat wortels, doperwten en boontjes bijgehaald. Was toch in de aanbieding. Inhoud in de vriezer gedaan...

Wat is wat? Het is uiteraard niet mijn opzet om hier heel de cursus inhoud weer te willen (of kunnen) geven hoor. Waar het om gaat is dat je je inkomsten verdeeld in percentages (%) over de potjes. (Dit zijn geen 'wettelijk' vastgelegde percentages hoor. Ze vormen een leidraad). Als je met een partner bent haal je van het totale inkomen eerst ieder je zakgeld eraf.

FFA = Financial Freedom Account (10%)
LTSS = Long Term Saving for Spending (10%)
EDU = Education (10%)
NEC = Necessity (55%)
PLAY = Play (10%)
GIVE = Give (5%)

Stel (voor het gemak) je hebt 1000 euro over na zakgeld. Dan is het 100 euro voor FFA, 100 euro voor LTSS, 100 euro voor EDU, 550 euro voor NEC, 100 euro voor PLAY en 50 euro voor GIVE.

Waar staan de afkortingen voor?
FFA is het spaartegoed waar je niet meer aankomt. Alleen aan de rente. Zie het als de gans met de gouden eieren, waar je alleen de eieren van gebruikt. (Uitzondering is het gebruik van het geld voor het opbouwen van passief inkomen).
LTSS is het sparen voor grote zaken. Auto, koelkast, vakantie, opleiding voor je kind(eren)
EDU is het spaarpot voor je eigen boeken, cursussen, workshops, seminars etc
NEC is huur/hypotheek, gas, licht, water, verzekering, schoolgeld jonge kinderen, boodschappen, kleding, kapper, schoenen etc
PLAY is speelgeld. De bedoeling is dat het elke maand uitgegeven wordt. Maximaal 1x per 3 maanden. Aan leuke/luxe zaken.
GIVE is het geld dat je weggeeft, aan een ander, aan een instelling, wat je wilt. In de vorm van parkeergeld voor een ander. Maakt niet uit. Potje moet elke maand leeg.

Nou, het was even puzzelen hier. Want 55% van de totale inkomsten in het NEC potje.... Met de aflossing die wij de komende maanden nog doen aan onze rijke vriendin, komen wij daar nog niet helemaal op uit. Als we daar vanaf zijn, zitten we op 56,01% en blijft er een HEEL leuk bedrag per maand over. Maargoed. Zover is het nog niet. Dus we hebben flink gerekend. En zijn er uit hoe en wat we willen. Het is nu de bedoeling om ook zelf nog ieder 5 potjes te hebben. Maar ik had niet meer zoveel plek in de vriezer :)

Binnenkort meer over de 6 potjes... Vragen staat vrij trouwens hoor.... Wij hebben al gebruik gemaakt van een gedeelte van het PLAY geld afgelopen vrijdag. Zomaar met zijn drietjes een mini high tea. Wat een luxe gevoel om dat te doen.

Bookmark and Share

2 opmerkingen:

  1. vorige keer niet helemaal meegekregen, maar leuk, vooral dat GIVE potje =) maar wat is nu je zakgeld dan? en in het NEC potje moet bij ons wel meer dan 55% anders kunnen we lang niet alles betalen.. #slechtsééninkomen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk zo met die potjes. Dat maakt het heel concreet en aanschouwelijk.

    BeantwoordenVerwijderen