maandag 12 oktober 2009

Kostbaar stukje stof

dit stukje stof kostte bijna 100 euro on Twitpic
Het is al maanden geleden dat manlief belde om te zeggen dat mijn witte rok vast had gezeten in de wasmachine. De rok was gescheurd. En er ontbrak een stukje stof. Laat dat stukje stof nou de oorzaak zijn van een niet meer functionerende wasmachine. Valt overduidelijk niet onder de garantie. Kosten, 100 euro. Of ik zelf had gekeken naar de pomp? Nou nee, weet niet eens waar die zit. Voor die 100 euro had ik dat graag allemaal bekeken.

Gelukkig was het een hele schappelijke reparateur. Voor deze keer zou hij de kosten niet berekenen. Wat een opluchting.
En ik.... ik schaam me, want de oplossing was dus heel simpel. Het was in minder dan 5 minuten opgelost. Dus ik ga me meer verdiepen in de apparatuur hier in huis, qua onderhoud dan. Kreeg nog wasadvies. Poeder in plaats van vloeibaar wasmiddel (doe ik gelukkig al) en op 60 graden wassen. 

De middelen in de waspoeder die er voor zorgen dat de was schoon wordt, werken pas bij 50 graden. En een ontkalkingsmiddel is niet nodig. Ook nog gratis advies :)

De eerste was draait, het stinkt een uur in de wind in de badkamer want het "oude water" is onder de wasmachine gestroomd. Gezien de trekschakelaar kan ik de wasmachine niet goed genoeg verplaatsen in mijn uppie. Dat is dat voor later zorg. Ga ik nu genieten van een extra sterke cappuccino en kijken welke boodschappen ik nog wil halen.

6 opmerkingen:

 1. Herkenbaar! Wij hebben ook ooit een monteur over de vloer gehad, waarbij bleek dat ik de stekker aan de draad uit het stopcontact had getrokken, waardoor er een draadje was losgekomen. De wasmachine was gewoon in orde.

  Ook hij had een goeie tip. Eens in het halve jaar een was draaien met een dweil en een halve fles azijn erin. Goed tegen ontkalken en zeepresten!
  Patrick

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wel zonder de fles toch? Dat zou echt weer wat voor mij zijn namelijk haha..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow dat is ook wat zeg, dat zo'n stukje stof dat kan veroorzaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Stom stukje stof! Maar wel een goede reparateur.

  Maareh, waarom poeder ipv vloeibaar? Ik gebruik altijd vloeibaar, want poeder vlekt bij mij altijd zo...
  Enne, 60 graden. Da's niet goed niet voor mijn kleren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ai, wat een ellende. Maar weet je ook hoe de rok dit nu alles kon veroorzaken?

  Ook ik gebruik nagenoeg geen vloeibaar meer, net als ik in de vaatwasser nagenoeg geen tabletten meer gebruik. Schijnt vól te zitten met lijm (tja, hoe blijft het anders bij elkaar?) en dat schijnt weer funest voor je machine te zijn.

  Toch fijn om die gratis tips te krijgen niet? Kunnen we in ieder geval weer wat mee.

  Succes met het schoonmaken van de badkamer!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fijn voor je dat je wasmachine het weer doet.
  In wasmiddel (poeders en vloeibaar) zitten enzymen. En de meeste van die enzymen werken het beste tussen 30 en 40 graden (de temperatuur waarbij mens en dier ook over het algemeen het best functioneren). Dus of 50 graden wel zo goed is voor milieu, kleding en het wasresultaat durf ik te betwijfelen.

  Nog een ander feit: in wasmiddeltabletten zit geen lijm. Dat zit ook niet in pillen/tabletten met geneesmiddelen erin. Beide soorten tabletten worden op dezelfde manier gemaakt, door gewoon heel hard samen te drukken.

  Hoe vaatwastabletten gemaakt worden weet ik niet precies.
  Succes met wassen en groetjes,
  Aagje

  BeantwoordenVerwijderen