Doorgaan naar hoofdcontent

Leven van de lucht

Leven van de lucht

Dit is de titel van het boek van Gerhard Horman. Hij heeft een aantal jaren gespaard om vervolgens zichzelf van het gespaarde bedrag, 1000 euro per maand uit te betalen.

Leven van de lucht

Zeg maar een eigen gefinancierd basisinkomen. Erg interessant. Zijn vrouw werkt nog wel part-time in het onderwijs. We leenden het boek bij de bibliotheek (ziet er wat ranzig uit op de foto zie ik nu). 

Elke maand 1000 euro gratis

De tekst in het bolletje, elke maand 1000 euro gratis, dat is niet helemaal waar natuurlijk. Hij heeft (hard) gewerkt om het bedrag van 60.000 euro bij elkaar te sparen.

Interessant boek. Wat ik er voor mijzelf uit haalde:

  • Een vrijstaand huis met een ruime tuin lijkt mij een heel fijn idee
  • Een abonnement voor de bioscoop ook
  • Niet meer hoeven werken voor het geld brengt veel vrije tijd en creativiteit
Uiteraard zijn dit inzichten waarvoor ik het boek niet had hoeven lezen :) Er waren nog meer inzichten hoor. Meer in het algemeen, over hoe het gesteld is met de ‘werkende mens’ versus ‘de niet werkende’ versie daarvan. 

In de periode met het vele thuiswerken, merk ik wel hoe veel tijd het reizen scheelt. Nu woon ik betrekkelijk dicht bij mijn werk. 22 minuten met de trein. Uiteraard moet ik wel eerst naar het vertrek station toe en vanaf het station van aankomst nog naar mijn werkplek. Ook nog zo’n 20 minuten.

1,5 uur extra tijd per dag 


Beetje naar boven afgerond, scheelt mij het 1,5 uur per werkdag. Dat is best veel. We kunnen lekker op tijd eten ‘s avonds. Ik heb nog energie over voor een avondwandeling (50 plus nu haha, lekker wandelen punt nl). Stel dat ik 40 weken per jaar zou werken, kom ik op 40 x 6 (ik werk 4 dagen per week) = 240 uur aan reistijd. Best schokkend. 

Nou, het moraal van dit verhaal. Het boek is het lezen waard. Nog even een link met aandelen hieronder.

Leven van de lucht - Gerhard Hormann <- Niet iedereen blijkt even enthousiast te zijn zag ik bij de reviews trouwens. Je moet wel van zijn schrijfstijl houden inderdaad.

Reacties

  1. Als je 60.000 spaart en je geeft jezelf daarvan maandelijks 1000 euro als basisinkomen, dan is het na 5 jaar met de huidige rentestanden wel op!
    En dan?
    Daarnaast: het inkomen van zijn vrouw + die 1000 euro van de auteur is samen rond €2500 per maand. Ze hebben hun hypotheek bijna (?) afgelost, dus lage woonlasten. Bijstand voor een echtpaar is nu € 1.653,64 per maand en dan is er bijstandsgerechtigden gegarandeerd een huur die moet worden opgehoest, weliswaar met een recht op huurtoeslag, maar dan toch.
    Dus de titel leven van de lucht vind ik nogal misleidend!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hij heeft inderdaad meer dan de 1000 euro per maand. Ik snap wel dat je de titel misleidend vindt Aaf.

      Verwijderen
    2. Ik herken het wat je zeg Aaf in het begin had ik hoe doet hij dat nu? Maar idd zijn vrouw werkt, weinig vaste lasten tgv hypotheekaflossingen, dus dan moet het lukken.

      Verwijderen
    3. Het is meer dat hij wil aangeven, denk ik, dat je door een tijdlang zuinig te zijn en te sparen, je vrijheid kunt 'kopen'.

      Verwijderen
    4. Dat is ook de manier hoe ik het vertaald heb indertijd, maar dat blijkt wat minder uit de titel.

      Verwijderen
  2. Hij leeft inderdaad van de lucht: hij verkoopt namelijk boekjes die alleen maar lucht bevatten:-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gebakken lucht heet dat :) Toch verkoopt hij wel veel boeken.

      Verwijderen
  3. Ik had op zijn blog begrepen dat hun huis 🏡 is inmiddels 100% afgelost. Dat scheelt natuurlijk ook qua leefkosten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, ik zag het ook. We hebben net zijn nieuwste boek van de bieb. Eindelijk hypotheekvrij. Daar ben ik wel benieuwd naar.

      Verwijderen
  4. Ik heb het boek ook gelezen en ik vond het mooi om te lezen dat hij heeft gespaard om "zomaar" elke maand daar 1000 euro van op te kunnen nemen. Natuurlijk heeft zijn vrouw nog een inkomen ernaast, maar het verhaal is wel dat als je dit wilt dit dus best kan als je het er voor over hebt! Mijn doel is voor nu om gewoon het huis af te lossen en dan lekker hypotheekvrij te leven, scheelt een best bedrag waardoor ik alweer 1 dag minder kan gaan werken...Da's ook een mooi doel vind ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, knap inderdaad om eerst het bedrag te sparen, om vervolgens om jezelf weer uit te betalen. Mooi doel van jou hoor Bouk.

      Verwijderen
  5. Persoonlijk vond ik dat er een dalende lijn zit in zijn boeken. Hypotheekvrij vond ik interessant, maar daarna steeds minder. Ik denk dus dat ik dit boek maar aan me voorbij laat gaan :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We hebben net zijn nieuwste boek van de bieb geleend. Eindelijk hypotheekvrij. Ik ga het aankomende week lezen.

      Verwijderen
  6. Ik vind zijn schrijfstijl heel vervelend! Hij heeft het allemaal zo goed voor elkaar! Maar hij "werkt" wel degelijk nog, al is het dan werk wat hij leuk vindt...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik snap precies wat je bedoelt. Hij is erg blij met zichzelf...

      Verwijderen
    2. De meningen zijn verdeeld over zijn schrijfstijl merk ik :) Hij heeft het inderdaad wel goed voor elkaar. Doet alleen nog werk wat hij leuk vindt.

      Verwijderen
  7. Mijn mans leven is enorm verbeterd: hij reisde altijd 5 uur per dag, maar moet nu thuiswerken vanwege corona. Het was even wennen voor hem, maar nu geniet hij met volle teugen val die extra tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh wow, 5 uur reizen per dag. Dat vind ik wel heel veel zeg. Nou, wat een tijd over dan, heerlijk. Hopelijk brengt het in de toekomst dan andere perspectieven, gedeeltelijk thuis bijvoorbeeld.

      Verwijderen
  8. Hubbie hier, moest wennen met alleen thuis werken. Nu vind hij het prettig twee dagen naar werk en 3 thuis. Hij us productiever dan ooit. En heeft meer tijdscheelt meer dan 2 uur per dag. Soms rennen we smorgens een rondje om 7.00.en dan zit hij daarna lekker fris gedoucht en fit om half 9 achter het bureau.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat fijn zeg Marie. Scheelt inderdaad veel tijd. Ik moest de eerste weken ook heel erg wennen hoor. Maar nu inderdaad zoveel voordelen (al merk ik ook wel nadelen hoor).

      Verwijderen
  9. Ik hou ook niet van zijn schrijfstijl, die is -in mijn beleving tenminste-nogal pedant. Ik denk dat de meeste mensen niet elke maand zoveel opzij kunnen leggen dat ze kunnen 'leven van de wind', maar een buffer opbouwen en je vaste lasten zo laag mogelijk houden, dat zijn natuurlijk altijd goede tips, voor wie die mogelijkheid heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Weer iets nieuws geleerd vandaag, de betekenis van pedant :)
      Met je eens dat een buffer opbouwen, je vaste lasten laag houden al goede tips zijn. Aangevuld met kijken naar mogelijkheden voor extra inkomsten, in onze situatie dan.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Woonboerderij van mijn ouders te koop in Kolham

Huis te koop in Kolham Sinds vandaag opnieuw op Funda.  Met betere foto’s :) en een verlaagde prijs. De boerderij van mijn ouders in Kolham. Ruim 340 m2 woonoppervlakte. Plus een heerlijke tuin. En ja, ik heb hier in geen tijden iets gepost.  Het is/was een bewogen jaar. Hopelijk is er binnenkort een nieuwe eigenaar voor het huis van mijn ouders. Iemand die het zijn/haar eigen vorm gaat geven. Link naar Funda voor het huis te koop in Kolham  Update: Het huis is verkocht :) De akte is in januari 2024 gepasseerd.

Nieuwe 7 dagen weekend website en ik blog weer

www.7dagenweekend.nl  Nou het duurde even twee jaren :) In november 2021 stopte ik met full-time werken. Veel plannen had ik. Heerlijk wakker worden zonder wekker. Mij richten op het huis. De moestuin, mijn cursussen, creativiteit, opleidingen en nog andere dingen. Er gebeurden veel ongeplande, onverwachte en onprettige dingen.  Gelukkig ook veel mooie dingen hoor.  Uiteraard wel heel dankbaar voor alle tijd die ik door kon brengen met de mensen die er nu helaas niet meer zijn. Ook voor de tijd die ik door kon brengen met de mensen die er nog wel zijn :) Waar mijn hulp welkom was.  En nu voel ik weer ruimte. Plus behoefte om te bloggen.  Vandaag legde ik de laatste hand (ja voor nu :)) aan de nieuwe website van Martijn en mij. www.7dagenweekend.nl Oh ja en natuurlijk hebben we ook iets leuks bedacht als bedankje voor het inschrijven op onze nieuwe mailinglijst. Zes fundamentele vragen uit het boek Goed omgaan met geld van Pierre Pradervand. Je krijgt het PDF bestand door je gegevens hi

Als alles kan, wat kies je dan?

Het is al bijna weer lente Tsjonge, de eerste weken van het nieuwe jaar zijn voorbij gevlogen. Heb je: je woord van het jaar je vision board je mindmap je wensen en doelen etc. etc. allemaal al in kaart gebracht :)  Ik ga mijn 'vision board' tekenen. Mijn woord van het jaar is: AVONTUUR Cursus- en challenge verknettering Het einde van 2023 en het begin van 2024 merkte ik dat ik in mijn eigen 'valkuil' stapte.  Want ik meldde mij voor de ene na de andere cursus en challenge aan. In plaats van ontspannen te kiezen voor hetgeen ik echt zin had om te doen. Vorige week luisterde en keek ik op 1,5 keer de snelheid '6 van 12 Masterclasses' die ruim 2 uren duurden. Hai... Ik raakte op een gegeven moment zo geïrriteerd van mijn eigen gedrag. Want, ja, hele interessante informatie. Maar nee, niet mijn stijl van 'les geven en zakendoen'. Maar 'iedereen' die de stappen had gevolgd was 'zo succesvol'. Alleen als je 1 ding zou kiezen en het hele plan z