Soms schrijf ik blogposts welke affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg wanneer je iets via deze link koopt. Hierbij zal ik alleen naar diensten of producten verwijzen, waar ik zelf 100% achter sta.
22 april 2020

Dochter 18 jaar en hoe dat financieel dan anders is

Vorige week was het zo ver. Onze dochter werd 18. Uiteraard werd ze eerst ook 17 etcetera. Maar toch, 18 is toch wel een mijlpaal. Voor de wet volwassen. Zelf sigaretten en ‘drank’ mogen kopen. Autorijden (als blijven de rijlessen nu even achterwege).


Ze vierde haar verjaardag met twee vrienden. Het was heel raar, geen familie en andere vrienden. Opa en oma bezochten we van het weekend voor een gebakje in de tuin, op 1,5 meter afstand van elkaar. 

Haar (dikke) verjaarskado zou het concert van Lady Gaga in Las Vegas zijn. Aanstaande zaterdag zouden we vliegen. Helaas helaas, het hele feest van vakantie gaat niet door. En ja, we zijn gezond en alles, toch balen we als een stekker. Gelukkig hebben we tegoedbonnen voor onze vliegtickets ontvangen.
Ook het reeds geboekte hotel heeft inmiddels het geld teruggeboekt op de creditcard en van het concert krijgen we ons geld nog terug. Dus financieel gezien is het goed geregeld.

Voor dochter en ook voor ons veranderen er nu een aantal zaken qua financiƫn.
We hadden voor haar een aparte spaarrekening. Op haar 18e verdween deze direct uit mijn rekeningoverzicht en is het geld alleen voor haar beschikbaar. We hebben daar wel afspraken over. Want het geld is voor haar opleiding, stage (mogelijk in het buitenland) over twee jaar, haar boeken, etcetera. 

Naast de spaarrekening had ze zelf al een jongerenrekening. Deze heeft ze omgezet in een studentenrekening. Ook deze was om middernacht verdwenen uit ons overzicht. Hele rare gewaarwording.

Begin april ontving ze nog de laatste keer kinderbijslag (nouja, wij :) maar dat heeft ze volledig gekregen, als kleed- en zakgeld tot en met juni.

Vanaf 1 mei krijgt ze studiefinanciering. Het is mij nog niet duidelijk vanaf wanneer ze schoolgeld gaat betalen. Met een beetje mazzel pas in september.

Ze heeft haar eigen zorgverzekering met een aanvullende polis. Een eigen risico van 885 euro. Gisteren ontving ze al haar zorgtoeslag. Dat is iets minder dan haar totale premie die ze gaat betalen. 

Van opa en oma in Amerika krijgt ze elke maand ook wat zakgeld. Daarnaast heeft ze tot en met juni nog een contract voor 3 uur per week bij een drogisterij. Helaas is ze dan ‘te oud’ en wordt het contract niet verlengd. Ze heeft het in ieder geval goed voor elkaar :) Zo rijk was ik nog niet op mijn 18e haha.

We zijn supertrots op onze prachtige dochter. Ze is een mooie meid om te zien (helaas mag ik geen foto van haar plaatsen, dat snap ik wel hoor). Ze heeft een goed hart, veel humor, is muzikaal (gitaar en zang). Ze bezit de sportieve genen helaas van mij (oftewel die zijn volledig afwezig). Ik hoop dat ze nog lang de zorgeloosheid van haar bestaan vast kan en mag houden.

Would you like to comment?

 1. Gefeliciteerd met deze mijlpaal van je dochter.
  Zoon heeft mij de dag nadat hij 18 werd gemachtigd op zijn betaalrekening en dat wilde hij zelf. Ik bemoei me er verder niet mee.
  Zoonlief is in oktober jarig en omdat hij op het peilmoment nog geen 18 was, hoefde hij het jaar dat hij 18 werd nog geen schoolgeld te betalen (hij doet MBO 4). Ik geloof dat het peilmoment in augustus of september ligt. Inmiddels hebben we wel betaald en legt hij de stufi weg voor het schoolgeld (bij benadering EUR 1150 per jaar voor mbo). Ik betaal zijn boeken en materialen. Hij werkt op het MBO en hij spaart goed.
  We hebben ook voor hem gespaard en opa en oma ook. Dat geld laat hij staan voor het HBO. "ons" spaargeld krijgt hij als hij zelfstandig gaat wonen.
  Hij staat op de ziektekostenpolis van manlief. Hij heeft helaas een aangeboren knie afwijking en heeft fysio en vorig jaar een operatie nodig gehad. Dus een flinke premie. Ik vul het verschil aan tussen zorgtoeslag en premie. Ook betaal ik zijn kapper, schoenen (2x per jaar) en winterjas om het jaar. Hij zit hier prinsheerlijk dus haha.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog van harte gefeliciteerd met jullie dochter! Mooie leeftijd haha.

  BeantwoordenVerwijderen