maandag 10 juni 2019

Is het slim om eerder je hypotheek af te lossen?

Wow, wat veel mensen hebben mijn blogpost van onze hypotheek onder de 62,000 euro bekeken.
Ik vermoed dat mijn blog ergens zichtbaar was via een app of andere site. 
Waar, heb ik nog niet kunnen ontdekken.

Martin, één van de reageerders op mijn blog schreef het onderstaande:
Wellicht is het handig dat ik een ‘disclaimer’ op mijn blog ga zetten.
Want ik ben geen financieel expert. Met mijn huis, tuin en keuken blogposts, dacht ik ook niet die indruk te wekken :) En nee, er is geen sprake van sponsoring van DNB. Was het maar zo een feest.

Is het slim om je hypotheek eerder af te lossen? Niet een vraag die ik voor je beantwoorden kan. Want er zijn veel verschillende hypotheek constructies. Die van ons is lineair. We mogen op jaarbasis 15% boetevrij aflossen. Daar komen we (nog) niet aan. 

Ja, ons geld zit ‘in de stenen’ zodra er is afgelost. We weten dat we daar niet meer bij kunnen, alleen bij verkoop van het huis. Natuurlijk is er vast veel meer rendement te behalen wanneer we het geld op een andere manier inzetten. Naast aflossen, investeren we sinds begin van dit jaar maandelijks een bedrag. Daarnaast leggen we in bij bij crowdfund projecten. 

Allemaal bewuste keuzes. Verstandig? Vanuit ons oogpunt wel. Maar zoveel mensen, zoveel wensen. Dus overleg goed wat je met je geld doet. 

7 opmerkingen:

 1. Ik vind het persoonlijk wel verstandig. Natuurlijk moet je ook een buffer aanhouden. Investeren doe ik al sinds 2000. En ik spaar ook maandelijks gewoon cash reserves voor allerlei dingen en onderhoud. Maar het geld dat ik nu al uitspaar aan rente en hypotheek lasten zou ik nooit in salaris verhoging zien in mijn CAO. Ik vind het fijn om schuldvrij te zijn. Maar iedereen moet natuurlijk goed naar zijn/haar eigen situatie kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier hetzelfde gevoel, fijn om schuldvrij te zijn. Helaas lopen wij wat (lees 19 jaar :)) achter als het gaat om investeringen. Maar dat mag de pret niet drukken.

   Verwijderen
 2. Wij gaan ook extra aflossen hoor. Vanaf volgend jaar een vast bedrag per maand sparen hiervoor. Dan gaan we kijken aan het eind van het jaar of er afgelost gaat worden ( ligt aan de hoogte van onze vaste buffer die nu denk dik een jaar wel even gaat schommelen ) of dat we de vaste buffer er mee aan gaan vullen tot het gewenste niveau.
  Wij willen dit 17 jaar lang doen, dan zijn we hypotheekvrij. We mogen 20% per jaar boetevrij aflossen, dit gaan we never nooit redden hoor trouwens ha was het maar zo! We gaan ervoor en over 17 jaar geen hypotheek meer....das een mooi doel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk vooruitzicht Bouk, extra aflossen en 17 jaar (bij leven en welzijn) is te overzien. 20% is een mooi extra percentage. Wie weet wat er nog voor onverwachts gaat gebeuren op geldgebied.

   Verwijderen
 3. Ik snap de reactie van Martin wel en van jou ook wel.
  Primair is denk ik de vraag of iemand het zelf wil uitzoeken of dat die geadviseerd wil worden. Want ja, er zijn inderdaad heel veel factoren waar je rekening mee kan/moet houden. Het 'gevoel' is ook een heel belangrijke factor, maar die is toch een beetje onrijpbaar. Op basis van de persoonlijke situatie, wensen, regeltjes en het gevoel kan best een objectieve oplossing/persoonlijk plan ontwikkeld worden. Vroeger/later aflossen van de hypotheek zal daar zeker bij horen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt MrPFP, er zijn inderdaad veel factoren om rekening mee te houden. Het gevoel speelt bij ons een hele grote rol.

   Verwijderen
 4. Crowdfunding...Je hoort de mooiste verhalen. Net als de beleggingshypotheek van vroeger. We waren een dief uit eigen portemonaie toen we daar niet aan meededen en we tegen de stroom in aan het aflossen waren. We zijn nu 53 en hypotheek vrij. Een heerlijk gevoel. Nee we kunnen geen hypotheek meer aftrekken, maar dat hoeft ook niet als je niets meer betaald. Mijn tip: Blijf altijd zelf nadenken en geloof niet altijd alle mooie verhalen om snel rijk te worden. Bij beleggingshypotheken werden ook gouden bergen beloofd. Maar er stond ook duidelijk bij dat de rente omlaag kon gaan, maar iedereen zei dat dat niet zo'n vaart zou lopen.

  BeantwoordenVerwijderen