woensdag 4 juli 2018

Diploma uitreiking dochter en de prestatie beurs

Oooooh wat fijn, onze dochter heeft vanavond haar diploma ondertekend (en uiteraard mee naar huis gekregen). Geen foto hier op mijn blog van haar, want dat is natuurlijk ‘not done’.

Ze heeft ook al bericht ontvangen van duo. Tegenwoordig ontvangen MBO studenten onder de 18 jaar ook een reisproduct. Dat is fijn, want ze straks in de stad naar school. Dus met de trein heen en terug. 

Voor het aanvragen van het reisproduct moest ze een DigiD aanvragen. Gelukkig gaat dat tegenwoordig heel snel. Het blijkt dat het niet geheel vrijblijvend is. De reiskosten vergoeding is een lening en valt onder de prestatie beurs. Gaat ze gewoon op haar 16e al een lening aan. Bijzonder eigenlijk.

Gelukkig wordt deze lening kwijtgescholden wanneer ze binnen 10 jaar haar diploma haalt. Nou met een 3 jarige opleiding moet dat wel lukken lijkt mij.

Maar eerst kan ze lekker genieten van haar vrije tijd. Ze heeft enorm haar best gedaan het afgelopen jaar en wij zijn trots en blij (plus enorm opgelucht) dat ze het zo heeft afgesloten.

Ze start in september met een opleiding waar ze heel veel zin in heeft. Eindelijk iets waar ik zelf voor kies zei ze laatst tegen mij. Dus dat is fijn.

Nou, mijn nette jurkje gaat uit. Lekker op de bank nog een verbouwprogramma kijken. Verbouw ons tot droomhuis. De titel is niets, maar het programma met Chip en Joanna Gaines is een van onze lievelingsprogramma’s. Na elke aflevering willen we ook een ander huis. Uiteraard dan inclusief de verbouwing en altijd super stijlvolle inrichting van Joanna. Meer fans hier van het programma? Het voelt een beetje of ik ze ken haha. 

10 opmerkingen:

 1. Helaas is het op het HBO en WO slechter geregeld.
  Mijn dochter van 16 heeft gisteren haar havo diploma ontvangen en start in september op het HBO.
  Daarvoor moet ze een echte lening afsluiten (geen prestatiebeurs dus) om haar collegegeld en studiekosten te kunnen betalen. Een lening, op je 16e!
  Ben benieuwd of ze dat bij de bank ook zou krijgen op deze leeftijd.
  Alleen het Reisprodukt is ook op prestatiebeurs gebaseerd.
  Zeer krom geregeld, dat onderwijs in Nederland. Waarom die verschillen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh echt, dat wist ik niet zeg. Gefeliciteerd trouwens met dochters diploma. Heeft ze snel gedaan, HAVO klaar op haar 16e. Hebben jullie geld gereserveerd voor de opleiding? Wij hebben gelukkig een spaarpot opgebouwd waar haar schoolkosten van betaald kunnen worden. Hopelijk hoeft het niet en doen we het van de overige rekeningen. Dan krijgt ze straks geld mee zodra ze op zichzelf gaat worden.

   Verwijderen
  2. Ze is een erg vroege leerling, dus inderdaad vroeg klaar ;)
   En ze heeft geluk dat wij haar studie gaan betalen, dat komt vast goed. Haar oudere broer is vorig jaar gestart is op een universiteit en nummer 3 gaat over 2 jaar ook naar een universiteit (is tenminste de planning....). We hebben afgesproken dat ze alledrie een kleine lening aanvragen en als ze klaar zijn, betalen wij die af. Toch een soort van prestatie beurs.
   Eer dat nummer drie klaar is, zou onze financiële situatie er heel anders uit kunnen zien. En we willen ze graag allemaal hetzelfde kunnen geven. Daarom ná de studies pas gaan betalen.
   Wist je dat de kinderbijslag ook stopt op het moment dat ze een studielening aan kunnen vragen?
   Ook al zoiets, niet tot je 18e dus....
   Tja, studeren kost geld. Weten we tenminste waar we voor werken ;)

   Verwijderen
 2. Inderdaad, een lening op je 16e, slik. Gelukkig heeft ze ouders die haar goed kunnen coachen op financieel gebied, met de potjes :-)
  Die potjes ben ik overigens ook tegengekomen in de Canadese serie: 'Til debt do us part' van Gail Vax-Oxlade. Hebben jullie het potjessysteem van haar? Nu ik toch naar het verleden kijk, hoe staat het met je boek? Ik durf er bijna niet naar te vragen...Komt uit een goed hart, groetjes, L.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou een puber coachen.... -_-
   De serie die je noemt ken ik niet. Wij hebben het potjes systeem gekopieerd van een financieële workshop. Mijn boek... eh... kuch... het eerste hoofdstuk is af. Maar ik ben zooooo kritisch. Zal er binnenkort een blogje aan wijden ok.

   Verwijderen
 3. Ik vind het een leuk programma maar wordt er te hebberig door. 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gefeliciteerd! Als ik het zo lees wordt het best nog een dingetje dat studeren.....lastig hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk dat het diploma op zak is. De rest dat komt vanzelf wel goed. Meestal.

  BeantwoordenVerwijderen