zondag 29 juli 2018

De japanse techniek van besparen

Op het treinstation in Londen, kocht ik vorige maand het tijdschrift Moment. 
De voorkant met 'ways to feel calm' sprak mij erg aan om de prijzige extra 24 uur wat te doen vergeten.


Tijdens de treinreis bleef het blad ongelezen in mijn tas. 
Bij thuiskomst bladerde ik het door en zag een interessant stukje.


Kakeibo (kah-keh-bo) oftewel de japanse techniek van besparen. 
Door je inkomsten en uitgaven met pen en papier bij te houden. Ik ben dol op schrijven en pen en papier. Dus dat wilde ik wel een maandje testen. In plaats van geld te besparen, gaf ik geld uit. Want ik vond een gave kleine mini Filofax Finsbury agenda via M.arktplaats die ik voor dit doel kocht. (Had ik al verteld dat ik een agenda tik heb :))

Toen ik de agenda net 'ingericht' had, zag ik een duitse F.acebook groep een Filofax portemonnee die ik vroeger had. In een moment van verstandsverbijstering had ik deze verkocht. In een tweede verstandsverbijsteringsmoment gaf ik aan dat ik deze wel wilde overnemen.

Bovenste foto mijn gave exemplaar in het midden. Onderste foto de tweedehands versie die ik kocht.Gelukkig bleek er nog geld op mijn Paypal rekening te staan en voelde het alsof deze portemonne gratis was. Mijn interne boekhoudster is dol op dit soort reken je rijk praktijken.Maargoed. Ook deze portemonnee slash agenda richtte ik in. 
En ik hield een maand lang de inkomsten en uitgaven bij. 

Mijn bevindingen:

  • het is bewerkelijk :)
  • het geeft wel inzicht, ik wachtte op een terugbetaling van een retourzending, dit bedrag bleek al gestort te zijn - in de vele bank transacties was mij dat niet opgevallen
  • we bleven ruim binnen het aangepaste boodschappenbudget
  • de bedragen binnen de andere 'potjes' bleven redelijk 'binnen de perken' 

Ik twijfel of ik het nog een maand ga doen. Ik denk het wel. Puur om te zien wat een extra maand bijhouden ons nog aan extra mogelijkheden biedt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten