Soms schrijf ik blogposts welke affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg wanneer je iets via deze link koopt. Hierbij zal ik alleen naar diensten of producten verwijzen, waar ik zelf 100% achter sta.
17 december 2017

Geld gaat nooit over geld

Op mijn vakantie wenslijst staat ook 'heel veel blogjes' schrijven. Dat heb ik niet specifiek genoeg gemaakt blijkbaar, want de eerste anderhalve week is voorbij gevlogen....

Op die wenslijst heb ik 18 dingen geschreven. Vandaag zag ik dat ik er nog maar 1 van heb gedaan. Bijzonder. Of mijn wensen zijn niet groot genoeg, of ik heb weer de dagelijkse zaken voorrang gegeven. Uiteraard weet ik het al. Mijn focus is niet groot genoeg op het gevoel wat ik graag wil ervaren bij/tijdens/na het uitvoeren van de taken. In ieder geval fijn dat ik dat nu weet.

Gisteren heb ik dochter geholpen met economie. Ze is 15, zit in haar examen jaar voor de MAVO (ja, dat heet echt nog zo). Ik was geschokt met wat ze allemaal moet weten/leren voor de komende toets.

Vermogensrendementheffing, BTW, motorrijtuigenbelasting, loonheffing, OZB, eigen woning forfait, jaaropgave, belastingschijven en nog veel meer. 

foto uit het boek Economisch bekeken

Ze rijdt op een fiets, heeft nog geen eigen huis of eigen zaak, krijgt zak- en kleedgeld, heeft net een sollicitatie formulier ingevuld voor vakken vullen bij de supermarkt. Dus ik snap dat het haar interesse niet heeft. Zo jammer dat ze qua lesstof dus de aansluiting bij de leeftijd missen. 
Want ik vind het wel interessant wat ze moet leren, maarja, ik ben al bijna bejaard :) (in dochters ogen). Dus help ik haar om het met voorbeelden van onze eigen administratie wat inzichtelijker te maken.

Onder andere een loonstrookje, een jaaropgave, uitleg vanuit het blad Fiscalert over de wet Hillen, inkoop en verkoop van kleding en schoenen bij mijn zus in de winkel. Dat maakt het iets 'beeldender' voor haar.

In feite gaat geld nooit over geld. Laat ik onlangs via 'voor de kunst' daar een heel interessant crowdfundings(boek)project over gevonden hebben. Ik heb 3 boeken besteld. De filmpjes en het blog van Mundo (geweldige naam trouwens, de link gaat naar zijn project op voor de kunst).

Vanmiddag hoeft dochter zich niet bezig te houden met economie. Ze geeft/geven een werkpresentatie van haar vooropleiding van theater (de Noorderlingen). Ik ben blij dat ze haar 'passie' al heeft gevonden. Zodat ze naast de verplichte dingen voor school, haar energie en plezier haalt uit dingen waar haar hart echt liggen. 

Would you like to comment?

 1. Volgens mij zijn er genoeg starters die wat nuttigs kunnen leren uit dat boek! Als 15 jarige is het nog wat minder relevant.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Starters zeker. Ze heeft inmiddels haar proefwerk gehad. Hopelijk heeft mijn beeldende uitleg geholpen.

   Verwijderen
 2. Als je een goede tip hebt voor hoe je je focus kunt krijgen / houden: GRAAG!!!! Ik heb ook zo'n wensenlijstje voor mijn komende vakantie, maar zie de bui nu al hangen. Ik wil in ieder geval eens broeden op goede voornemens, waaronder hoe ik door het jaar meer doe van wat ik wil...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die focus. Nou, ik kreeg gisteren een onverwacht geschenk. Letterlijk en figuurlijk. Dus ik ga aan de slag met mijn eigen focus en laat je weten hoe dat werkt ok?

   Verwijderen
 3. Komt me bekend voor, van de MAVO, MBO en HBO.
  Mijn economieleraar maakte het ook wat beeldender. Ik denk dat mijn interesse er toen al lag want ik kan me vlagen van die lessen en de lesstof nog herinneren.
  Hij praatte in fictieve bedrijven die we later zouden kunnen beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is al stukken beeldender, een fictief bedrijf beginnen. En de leraar/lerares speelt zeker een rol in hoe de materie blijft hangen.

   Verwijderen
 4. Een possje terug moest ik een aantal boekhoudkundig/financiele zaken uitleggen aan een collega die geen enkele band met debet en credit, balans en verlies- en winstrekening heeft. Ik heb het toen uitgelegd met behulp van huis-, tuin- en keuken voorbeelden. Ik vond het een uitdaging om zo inzicht te geven en de collega was blij omdat nu eindelijk een aantal zaken helder werden. Goed dat jij je dochter zo geholpen hebt. Want ook al ga je geen economie studeren of boekhouder worden, grip op je eigen geld en weten hoe belasting wordt geheven zijn belangrijke zaken voor ons allemaal. En je voorkomt dat wijsneuzen je een rad voor de ogen draaien met mooie praatjes. Janny

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grip op financiƫn zijn zeker van belang Janny. Ik had op jongere leeftijd wel graag beter inzicht willen hebben. Had ons een hoop ellende gescheeld.

   Verwijderen
 5. Ja gewoon je hart blijven volgen, maar een klein rugzakje kan wel van pas komen. Die rouwadvertentie onder me overigens niet.
  Prettige feestdagen ho, ho hooo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei rouwadvertentie.... sorry, nooit leuk. Uiteraard is de basis van een aantal economische zaken erg belangrijk. Het moet alleen wel passen bij de leeftijd. Mijn mening dan ;)

   Verwijderen