Soms schrijf ik blogposts welke affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg wanneer je iets via deze link koopt. Hierbij zal ik alleen naar diensten of producten verwijzen, waar ik zelf 100% achter sta.
30 augustus 2017

Eerste verkoop met dik verlies

afbeelding is een foto uit het boek van 
Francine Oomen

Maandagavond zag ik op mijn telefoon dat dochter een app had gedownload. Af en toe verschijnen apps dat ook bij mij op mijn mobiel (we zijn er nog niet achter waarom dat bij de ene app wel gebeurd en bij de ander niet). Ik wist niet precies wat het was. Bleek een app te zijn voor de koop/verkoop van tweedehands kleding.

Dochter krijgt kleed- en zakgeld, plus nog zakgeld van opa en oma. Mobiel abonnement en Spotify abonnement betalen wij. Dus heeft ze ruim 90 euro in de maand te besteden. Erg luxe vind ik persoonlijk, zo op je 15e, of niet dan? (Ik had op die leeftijd een krantenwijk, samen met een vriendin). Leren hoe ze met dat geld omgaat, dat is nog even een 'dingetje'. Ik ben gestopt met voorschieten van kleedgeld. Dus dat krijgt ze op 1 oktober pas weer. (Bij ontvangst van de kinderbijslag, krijgt ze voor 3 maanden kleedgeld, afgelopen keer ging dat grotendeels op aan 1 string, 1 bh en een bikini van C.alvin Klein). 20 euro voor een synthetische string met MEGA opdruk vond zij normaal. (Je merkt aan mijn typen dat ik daar anders over denk haha)

We hebben afgesproken dat ik geen commentaar geef over waar zij haar geld aan uitgeeft. Omdat ze het zelf moet/wil/kan ondervinden. Uiteraard valt mij dat heeeeel zwaar, om dan niet te zeggen, zie je wel.... Maargoed, we willen graag de situatie op de foto hierboven zoveel mogelijk voorkomen :)

Lange inleiding over de app. Nu komt het hoor. Dochter wil graag een nieuwe broek, nieuwe jas en roze trui. 1 oktober lijkt nog wel een jaar te duren voor haar. Zodoende heeft ze een heleboel kleding op de foto gezet voor de verkoop via de app. Zonder zich te verdiepen in de kleine lettertjes en addertjes onder het gras. Zeer enthousiast meldde ze dat de eerste 2 t-shirts verkocht waren.

Toen ik vroeg hoe het dan zat met de verzending en de verzendkosten, bleek dat die bij de verkoopprijs inbegrepen waren. Van dat totaalbedrag houdt het bedrijf ook nog 10% aan servicekosten in. Dus het t-shirt wat ze dacht voor 3 euro te verkopen, levert haar nu verlies op.
Ze krijgt maar 2,70 euro (i.v.m. die servicekosten) en de verzendkosten zijn 3,12 euro. Dus per saldo 52 cent in de min.

Gelukkig had ze voor het andere t-shirt iets meer gevraagd (8 euro) dus zo wordt het nog een beetje gecompenseerd. Ik denk dat ik haar maar 2 postzegels kado doe :) vind het stiekum wel wat sneu namelijk, al is dit natuurlijk wel een wijze les voor haar. Na dit voorval ging ze alle voorwaarden doorlezen en vroeg ze mij advies over de prijzen.

Ik bewonder wel enorm haar handelsgeest en initiatief. Ze heeft het meisje die het t-shirt heeft gekocht of ze nog 2,60 euro wil bijdragen aan de verzendkosten. Geen idee of dat gaat gebeuren. Want ik las dat de koper ook nog 1,99 euro aan Ideal en servicekosten betaald. De app ontwikkelaar is in ieder geval spekkoper. 

Would you like to comment?

 1. Ik weet niet hoe het bij jullie is maar waar ik woon zijn verkoop groepen via FB. Gratis en je kam ergens (natuurlijk veilige plek kiezen) afspreken voor de verkoop, of iets verzenden kk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha zo'n onderontwikkeld gebied is het hier ook niet hoor #geintje Wij hebben ook FB. De app schijnt erg populair te zijn bij de jeugd. Ik opperde nog Marktplaats als alternatief. Het is aan dochter om nieuwe dingen te ontdekken. Kan ze (en ik ook) alleen maar van leren.

   Verwijderen
 2. Een soort Etsy verkoop platform maar dan anders? Bij Etsy komen de verzendkosten wel er boven op hoewel je dat zelf kan bepalen. Maar inderdaad met verkoop moet je wel met al die afroomkosten rekening houden.

  Wat goed dat je je dochter er wel ervaring mee op laat doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja inderdaad. Wat beperkter qua mogelijkheden het product te omschrijven. Dat werkt met tags. En veel foto's plus een email en chatfunctie.

   Verwijderen
 3. Door schade en schande wordt ze alleen maar wijs inderdaad. Leuk, die handelsgeest!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja en voor de andere kleding stukken vraagt ze nu betere prijzen haha.

   Verwijderen
  2. Daarom zou ik haar ook geen postzegels geven. Dan wordt de pijn van de fout minder, en leert ze minder opletten. En deze fout kan ze wel dragen.
   Fijn dat ze ook zo snel er van leert!
   Ik zou wel tips voor andere sites geven, waar ze misschien minder kosten heeft, of meer kan vragen.

   Verwijderen
  3. @kruidigmeisje vandaag ontving dochter geld van haar kortstondige folderloop avontuur. Dus ze kan het nu zelf betalen. En het meisje van het t-shirt met verlies heeft toegezegd om verzendkosten over te maken. Lief hè

   Verwijderen
 4. Bizar verhaal voor mij. Ik heb jongens, die boeit het niet wat ze dragen en 90 euro kleedgeld per maand, zoveel geef ik niet eens uit aan ons hele gezin!
  Ik zou haar lekker een baantje laten nemen en met zelf verdiend geld mag je alles doen wat je wilt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, beter lezen ;) ze krijgt kleed- en zakgeld van ons. Plus nog zakgeld van opa en oma. Dus geen 90 euro per maand aan kleedgeld. En ja uitgaven patronen verschillen. Evenals de overtuiging dat er altijd gewerkt moet worden voor geld. Gelukkig maar. De diversiteit aan denk en leefstijlen maakt het leven leuk.

   Verwijderen
  2. Tsja, ik weet dat ik een aantal zure calvinistische trekjes heb, en in dat kader vraag ik mij ook af hoeveel je destijds voor de t-shirts betaald hebt, die zij nu met zulke leuke winst heeft verkocht? Hieruit blijkt wellicht haar ware handelstalent!
   Maar je hebt gelijk, ieder doet het op z'n eigen manier, opvoeden bedoel ik enzo.

   Verwijderen
  3. Zure calvinistische trekjes haha. Dochter heeft de shirts destijds van eigen kleedgeld gekocht. Geen idee wat ze er voor betaald heeft. Wel meer dan dat ze er nu voor terug krijgt. Maar dat is logisch met gedragen kleding.

   Ik vind het gaaf dat ze online communiceert en handelt. De praktijk is de beste leerschool.

   Dank voor het nog even reageren. Altijd leuk.

   Verwijderen
 5. Superleuk verhaal!
  Gelukkig maar een klein bedrag leergeld deze keer ;)
  Vind het wel heel slim van haar om kleren te verkopen voor extra kleedgeld, heerlijk ondernemend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha dank je voor je enthousiaste reactie. Ze had het meisje gevraagd of ze nog 2,60 euro wilde bijdragen aan de verzendkosten. Dat stond vandaag al op haar rekening. Dus gelukkig geen verlies meer ;)

   Verwijderen
 6. Superleuk die handelsgeest. Was zelf in mijn jeugd ook altijd aan t hosselen om bij te verdienen. Mijn dochter is nu 10 jaar hoop dat ze over pak en beet 2 jaar ook begint met haar eigen handeltjes 😜 leuke leerschool inderdaad en op jonge leeftijd is elke euro er een denk ik maar zo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk woord, hosselen. Ik had vanaf mijn 13e een krantenwijk. Samen met een vriendin. We waren officieel nog te jong om het te mogen doen. Dus stond het op naam van de vriendin haar broer :) En zeker, elke euro is er eentje.

   Ja, zou leuk zijn als je dochter begint met handeltjes.

   Verwijderen
 7. Jessica van Heuveln5 augustus 2018 om 21:08

  Leuk! Mijn dochter gebruikt UW ook, en maakt zelfs winst. Ik vind het een goed platform voor verkoop, zij regelen veel voor die tien procent! Ik hou wel van het hosselen :-)

  BeantwoordenVerwijderen