zaterdag 17 juni 2017

Geld ontvangen zonder er iets voor te doen

Vandaag waren M. een ik bij een zeer interessante 'Meet up' van mede (financiële) bloggers en een aantal lezers (plus lurkers/reaguurders hahaha) in Utrecht.

Binnenkort zal ik er meer over schrijven. Ben nog even aan het bekomen van alle informatie, mogelijkheden en nieuw geleerde woorden en afkortingen van vandaag. 

Het was in ieder geval heel leuk om nu wat gezichten en namen achter de blogs te weten en in gesprek te gaan over onze gezamenlijke interesse in financiële onafhankelijkheid. 

Eén van de vragen die ik een aantal mensen heb gesteld, was:
Zou je bereid zijn geld te ontvangen zonder daarvoor iets te hoeven doen?
Ik ben benieuwd naar je reactie daar op.

Wat als geld zo maar naar je toe komt, vanuit onverwachte bron(nen)?

Voor mij iets waar mee aan het oefenen ben. Openstaan zeg maar voor verschillende vormen van overvloed. Bij thuiskomst zat er wel een heel bijzondere manier van geld ontvangen in de brievenbus.


Erg onverwacht, maar zeer welkom. Een voucher met een waarde van 1500 euro. Voor het herstellen van schade aan ons huis, welke niet is ontstaan door de bevingen door gaswinning, maar toch wel een schadepost is. 
Wij maken graag gebruik van het aanbod en ik ben benieuwd wat ik nog meer kan verwachten :)

13 opmerkingen:

 1. Misschien vinden andere lurkers dit moreel verwerpelijk, maar ik zou wel doen. Als onderbouwing: Het huis heeft niet directe bevingsschade maar de huizen in de hele omgeving dalen wel in waarde doordat deze in bevingsgebied liggen. Beschouw het als algemene compensatie voor de waardedaling van de huizen in de omgeving.

  Daarnaast zou ik zelf nog even de voorwaarden goed doorlezen. Wees voorzichtig dat je met het accepteren van deze voucher bijvoorbeeld niet afstand doet van toekomstige of andere claims.

  Ten slotte, durf te onderhandelen! Ik weet bijna zeker dat wanneer jullie je poot stijf houden en goed onderbouwd met argumenten komen er een hoger bedrag uit kan worden gesleept.

  Moreel zeer verwerpelijk, maar dat zijn lurkers soms ook ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Chris voor het meedenken. We hadden ook al 4000 euro ontvangen ;) ter compensatie. Dit is een leuk 'extraatje' Ik ga de voorwaarden zeker goed doornemen.

   En vandaag een extra inspectie ronde huis om te zien of er nog scheuren beschadigingen zijn ontstaan.

   Verwijderen
 2. Heb je een melding van schade gedaan? Wij hebben vorig jaar augustus een melding van schade gedaan bij centrum veilig wonen en wij hebben in 1 jaar tijd, welgeteld 1!!! brief gekregen dat we naar geld of hulp kunnen fluiten omdat we in een buitengebied wonen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, we hebben een hele poos geleden melding van schade gedaan. Dat is destijds zeer correct en snel afgehandeld.

   Wat vervelend voor jullie dat er zo gereageerd is. Buitengebied als in gebied wat niet binnen het 'zogenaamde' aardbevingsgebied valt?

   Mijn advies, neem nogmaals contact op en geef aan dat je weet dat er vouchers worden aangeboden en vraag naar jullie recht op compensatie.

   Verwijderen
  2. Klopt, wij wonen denk ik op zo'n 10 kilometer afstand van jullie en onze woonplaats valt onder het zogenaamde buitengebied. Heel wat huizen in onze woonplaats hebben schade, maar ze komen zelfs niet kijken naar de schade. Vorig jaar kregen we een brief dat we officieel een buitengebied zijn en er qua wetgeving daarvoor niks is geregeld. We mogen de schade alleen nog niet zelf herstellen, want stel je voor dat er ooit nog wel een wetgeving voor buitengebied komt, dan kunnen we nergens meer aanspaak op maken.

   Verwijderen
 3. Ik vond het ook heel leuk om medebloggers in het echt te ontmoeten!

  Ik ben wel benieuwd waarom je de vraag stelt over 'gratis' geld ontvangen. Ik weet niet of het altijd een rechstreekse trade-off zou moeten zijn. Als ik een basisinkomen zou ontvangen, ga ik misschien wel allerlei vrijwilligerswerk doen en de hond uitlaten van de zieke buurvrouw. In mijn baan in loondienst (nog 2 weken...) ontvang ik salaris voor werk waar ik regelmatig sterk het nut van betwijfel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De vraag over de bereidheid om geld te ontvangen zonder er iets voor te doen, stelde ik omdat ik zelf altijd gewend ben geweest om iets er voor te 'moeten' doen. Werken, iets verkopen, etc etc.

   Wat als geld zo maar naar mij toe zou komen, zou ik daar dan voor open staan vroeg ik mij af. Omdat ik zo gewend ben (van huis uit, van vrienden en collega's) dat iets niet voor niets komt.

   De vraag kan zoals jij doet, bv ook in verband gebracht worden met het basis inkomen. Ik ben namelijk met je eens dat het niet altijd een rechtstreekse trade off hoeft te zijn.

   Verwijderen
 4. Geld ontvangen zonder er iets voor te moeten doen klinkt altijd als een verkoopspraatje. Maar rente op de bank, een erfenis,...valt daar ook onder. Als er echt geen catch is zou ik niet weten waarom niet. Niemand gaat toch geld weigeren? Of je neemt het aan, doneert het aan een goed doel en krijgt hierdoor belastingvoordeel (in België toch).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ervaar je dat als een verkooppraatje Ilona? Interessant. Jij zegt dat niemand geld gaat weigeren. Toch ben ik al mensen tegengekomen die er niet voor open staan om geld zomaar te kunnen ontvangen. Oh dat belastingvoordeel klinkt goed.

   Verwijderen
 5. Wat leuk dat jullie er ook waren! Ik hoop er volgende keer bij te zijn :) En dat is een mooie manier van geld ontvangen! Laat maar komen, zou ik zeggen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, jammer dat je er niet was. Het was echt interessant. Nou, over de voucher van 1500 euro schijnt nog heel wat te doen te zijn. Dus wij gaan ons er nog even in verdiepen voordat we het aanbod accepteren.

   Verwijderen
 6. Ik vond het ook leuk om jou en de andere bloggers te ontmoeten! Het was een gezellige meet-up! Zo gezellig dat ik de tijd helemaal vergeten was. Ik ben zomaar vertrokken, terwijl wij het eigenlijk nog over dit onderwerp hadden. Erg jammer, want je hebt mij met jouw vraag wel aan het denken gezet. Zoals ik al aangaf, vind ik het wel moeilijk geld (of zelfs diensten) aan te nemen zonder er echt iets voor terug te doen... Misschien heeft dat ermee te maken dat ik vind dat ik het het erg goed heb en ik het belangrijk vind om te geven als je iets in overvloed hebt?

  Om de wereld een klein beetje eerlijker te maken? Je merkt het, ik vind het lastig om hier antwoord op te geven. Maar ik ben helemaal voor altruïsme, maar als iemand mij iets geeft wat ik eigenlijk niet nodig heb, komt er toch een schuldgevoel bij kijken.

  Het heeft alles met mens- wereld- en zelfbeeld te maken denk ik.

  Je leest het, interessante materie. Klets er graag een keertje over verder.

  Groetjes,

  Gelddromer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je uitgebreide reactie.

   Ja, was erg gezellig. Nou, je bent niet zomaar vertrokken toch, er waren zoveel interessante onderwerpen. Herkenbaar hoor, om zo maar iets aan te nemen of ontvangen. Ik merk dat ik er ook moeite mee heb. Maakt dat dan ook dat ik onbekende stromen van geld/overvloed 'afstoot'?

   Is ook een wel 'lastig' onderwerp, om de redenen die jij bv aangeeft. We hebben het er vast nog wel een keer over.

   Verwijderen