zondag 9 oktober 2016

Zelf doen, of laten doen?

Voor degenen die zich afvragen of ik nog wat anders doe dan werken en klussen.... Nou nee... Ja, lezen (drie boeken tussen de bedrijven door) en wat breien af en toe. 

Of we er al zat van zijn wordt mij vaak gevraagd. Ja, best wel. Maarja, het is nog niet klaar. Dus we gaan nog even door.


Zelf doen

In de categorie zelf doen, of laten doen, is het nu voornamelijk zelf doen. Met wel hulp van mijn vader voor de electriciteit. Dus metselde M. een muurtje. Zodat we eindelijk een 'geluidsdichte wc' gaan krijgen. 

Laten doen

Er is nog een ding wat we laten doen. Dat is het stucwerk op de muren. Van een vriendin kreeg ik een telefoonnummer van de vakman, die haar hele woonkamer heeft gedaan.

We hebben in de afgelopen 2,5 jaar al heel wat bedrijven hier klussen laten doen. En we zijn maar over weinig dingen echt heel lovend. Dus hopelijk wordt dit een van de dingen waar we erg blij mee gaan zijn qua afwerking. 
Zover is het nog niet. Electriciteit doet het gedeeltelijk weer (Jeej, gewoon weer met een lichtknop iets aan doen). Qua afwerking van de muren en het plafond hebben we nog veel te doen voordat er een vakman kan komen.

Indeling van de keuken

Voor de (voor ons gevoel) tigduizendste keer hebben we de indeling aangepast. Op papier dan. Omdat alles zoveel tijd in beslag neemt, laten we de basis in het midden staan. Scheelt verleggen van leidingen, aanpassen van afvoeren etc.
De vloer gaat er ook niet uit. Deze gaan we schuren en aflakken. 
Maar dit alles na de herfstvakantie. Want we gaan er eerst een weekje tussenuit volgende week. Even de boel de boel. En wat andere gesprekstof, dan de indeling van de keuken, welk type afzuigkap en de zoveelste speurtocht naar een vaatwasser, wasmachine en droger.

Wat is een goed merk voor witgoed?

Oh jee, de luxe van nieuwe spullen aanschaffen, ja, ik besef het mij heel goed :) We hebben al 16 jaar zonder afzuigkap en vaatwasser gedaan. Droger is al 16 jaar oud en lekt water. Wasmachine is uit de nog niet zo rijke tijd, derdehands denk ik. Bij het centrifugeren stijgt ie nog net niet op. Dus we kiezen nu voor nieuw. Omdat het kan en omdat we onszelf de luxe gunnen.

Streven is om voor de kerst van dit jaar in ieder geval de keuken (en wie weet ook nog de badkamer) klaar te hebben. Dan hoeven volgend jaar 'alleen nog maar' de tuin en de schuur.

Nee en dan echt nooooooit meer een klushuis. Funest voor lijf en leden. A-romantisch en rimpelveroorzakend. Tot die tijd houden we de moed er in. 

Om met de gruwel van een aantal mensen (blogtechnisch) af te sluiten met de vraag van vandaag? Welk merk raden jullie aan voor witgoed? Ik had een gave B.eko vaatwasser gezien. Werd door een winkelier ten zeerste afgeraden.  

23 opmerkingen:

 1. Voor witgoed raad ik je Miele aan. Het is iets duurder maar dan heb je ook wat. Ik ben 43 jaar getrouwd en heb altijd Miele gehad.
  Mijn eerste inbouwkeuken was een Miele keuken met Miele apparatuur. Ruim 20 jaar gehad. De apparatuur werkte allemaal nog behalve de vaatwasser, die is na 15 jaar vervangen en de vervanger zit nu nog in mijn nieuwe keuken waar ik weer allemaal Miele apparatuur genomen heb. Bij de wasmachine, droger en vaatwasser heb ik Miele servicecertificaten genomen voor 10 jaar. Dat kost wel wat maar bij deze vaatwasser heb ik dat ruimschoots eruit gehaald. Die was 9 jaar en toen is voor 900 euro aan gerepareerd en volgens mij is hij weer zo goed als nieuw want zowat alles is vervangen.
  Het voordeel van de servicecertificaten vind ik dat er altijd iemand van Miele komt en die mensen repareren niets anders dus hebben heel veel ervaring.
  Het lijkt wel een reclameboodschap die ik nu schrijf maar ik ben er tot nu toe altijd zeer tevreden over geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik houd erg van Expert - misschien niet de goedkoopste, wel erg goed qua service en advies O, is een winkel, je vroeg naar merken... En lekker hoor, weekje ertussenuit - ik zoek ook al.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben goede ervaringen met witgoed van Miele. Wat duurder in aanschaf, maar nog nooit problemen gehad :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor mij is er voor vaatwassers maar een merk en dat is Miele. Hoewel we nu een Siemens hebben die geruisloos wast mis ik de miele nog elke dag. Alleen de prijs van een dezelfde stille machine bedierf de smaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ohh ik benijd jullie toch zo niet;) ik vind het wel super knap dat jullie dit allemaal doen..petje af!
  Wat betreft de witgoed apparaten.. hier een Bosch afwasmachine en top op heden geen klagen, was machine van Miele en super heb hem denk al 10 jaar, nog nooit wat meegehad, in tegenstelling tot mijn Bauknechts..waardeloos..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Na de vorige reacties een beetje een open deur, maar toch echt Miele... Eerste vaatwasser was een Miele, en die heeft zeker 25 jaar gedraaid. Daarna een 2e hands Miele van MP, vanwege verhuizing destijds met pijn in het hart verkocht. Toen begon de ellende.. eerst een Smeg, maar die droogde niet goed, en was binnen 4 jaar kapot. Toen een Siemens.. Ook een drama, was erg lawaaiig en droogde ook slecht. Dus nu weer een Miele. Kost wat meer, maar ik hoef nooit meer na te drogen. Verder voordeel van Miele is de besteklade, en de omklapbare rekken beneden. Welk merk je ook gaat kopen, kleine tip: neem de maten van de grootste borden, glazen en soeppan! Vaak passen die er door de indeling van de rekken er qua hoogte niet in en blijft de sproeiarm steken! Droger is een oud noname ding, en nu echt op; wasmachine is een Zanussi, maar dat was echt een miskoop. Nu even een aanbieding afwachten en dan koop ik en een nieuwe droger en een nieuwe wasmachine. Merk? Miele. AEG en Siemens is niet meer dat wat het ooit was van kwaliteit..

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bosch, bijna alles van Bosch (vaatwasser, droger, wasmachine, koelkast en vriezer! Gaan lang mee : afwasmachine nu al 15 jaar, elke dag gebruikt wasmachine en droger 11 jaar en er worden minstens 4 wassen gedraaid en in de winter of met slecht weer ook alles in de droger. Deze koelkast en vriezer staan nu 6 jaar en ook de vorige (combinatie) was van Bosch en heb ik 10 jaar gehad en dochter heeft die nog steeds in gebruik!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vanuit de familie wordt altijd Miele aangeraden. Echter, we hebben zelf al van alles gehad van LG tot nu Samsung en eigenlijk nooit echte problemen gehad. De hele goedkope merken laten we wel links liggen door de slechte ervaringen van andere.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Sja hier de uitzondering.
  Miele er is altijd een betere.. Ik heb in vier jaar tijd vier keer een nieuwe setje mielemeuk gehad. Vaatwasser, droger en wasmachine. Ik liep altijd met was te leuren, naar buren, ouders, vrienden. Pff ik word weer moe als ik eraan denk.

  Nu een bosch droger van 5 jaar geleden 8 jaar oud. Een vaatwasser van 270 euro van inderdaad beko doet het nu al 4 jaar zonder enkele hapering en een wasmachine van zanussi kostte 340 euro en is nu probleemloos vijf jaar oud.

  Ik wil best geld uitgeven, maar dan kan het maar beter ook werken.
  Onze huidige droger kostte 50 euro. Ik had een mielewrak van 1400 euro. Fractie van de prijs betaald en ik wil nooit meer een andere. Miele komt er hier niet in. Net als indesit. Verder.. Zal het merk me worst wezen.

  Een miele gaat wel 30 jaar mee. Nou ik koop liever iets dat niet wekelijks een monteur nodig heeft om te werken.
  Miele stuurt inderdaad braaf een monteur, die er een hele dag mee bezig is, zio nou dit heb ik nooit eerder gezien, maar nu moeten ze het weer doen. 1 rondje en ik kan weer bellen. Miele heeft nu vier keer de boel omgewisseld voor een ander exemplaar maar ik wil mijn geld terug. Ik kan toch niet blijven vrijnemen om monteurs binnen te laten..

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Kijk eens op de website van de Consumentenbond: die testen regelmatig allerlei apparatuur en zijn onafhankelijk. Ze vertellen ook waarop ze testen, zodat je zelf kunt kijken welk argument voor jou belangrijk is (hoeveel geluid maakt het apparaat, is het zuinig met elektra en water, of zit er een Nederlandse handleiding bij...) De bieb heeft vaak jaargangen liggen die je kunt inzien /lenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik kijk altijd bij de consumentengids voor apparaten. Komt bij verschillende apparaten verschillende merken en types uit. (En soms kies ik anders dan de consumentenbond, tellen andere dingen bij mij zwaarder). Ben dus totaal niet merkvast.
  En voor de vaatwasser zeker: kijk de indeling inderdaad zelf, dat is zo afhankelijk van je eigen voorkeur en werkwijze (en borden maat)

  En dat je nog kan bloggen tussen werk en klussen door, vind ik heeel knap!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Misschien zou je ook eens kunnen denken aan: Miele ;-). Vooral voor wasmachine en vaatwasser goede ervaring mee. Koelkast is Liebherr top of the bill, Miele laat zijn koelkasten door Liebherr maken. Zoals door de anderen gezegd; wat duurder, maar gaat heel lang mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Garantie lijkt mij een goeie om rekening mee te houden. In de keuken hebben we alles van atag, doordat we er alles (vaatwasser, oven, afzuiger, kookplaat en koelkast) kregen we behoorlijke korting. Ik zou een beetje polsen of de leverancier garant staat of dat er naar de fabrikant verwezen wordt.
  Wasmachines zijn volgens mij allemaal wel oké, alleen uitkijken met die C merken. Misschien is die outlet aan de friesestraatweg nog iets? Waar vroeger Woldringh meubelmaker zat. Daar verkopen ze restpartijen, laatst nog een wasmachine in de verpakking. Heb je alleen geen garantie.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Absoluut Miele. De droogkast is zo oud als mijn dochter: 36 jaar en ik ben er nog steeds heel tevreden mee. Ook de vaatwasser van de Kringwinkel gaat al probleemloos 10 jaar mee
  Bernadette

  BeantwoordenVerwijderen
 15. heerlijk, die ironie in de laatste alinea:-)
  Ik vind het klussen interessanter dan vaatwassers. Ik probeer alles zelf te doen, tenzij het teveel eenmalige investeringen vergt.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Siemens doet het erg goed. Hier al 16 jaar in de keukeb. Als wasmachine Miele die al 24 jaar meegaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. 1 tip de consumentenbond test er niet op of een apparaat snel stuk is.
  Wij hadden een whirlpool wasmachine (beste koop volgens de consumentenbond) maar die dingen die in de wastrommel zitten en het wasgoed omhoog brengen waren binnen no time afgebroken. Monteur erbij en nee geen garantie want een muntje in het wasgoed was de boosdoener. Grr nieuw setje koste 100 euro! Goed op het wasgoed gelet en helaas het was weer raak voor 5 cent. Weer die dingen kapot. Zelf nieuw setje gehaald en dit erin laten zetten. Na 3 maanden alweer kapot. We hebben toen die wasribben vervangen en ze direct met extreme kit vastgezet. Wat baalde ik van deze miskoop die toch beste koop van de consumentenbond was.

  De afwasmachine van whirlpool was ook al zo'n drama. Gelukkig hier wel vijf jaar garantie op gehad maar dat gedoe dat je er van hebt. De laatste monteur vertelde mij neem nooit whirlpool afwasmachine en afzuigkap. Afwasmachine is erg fragiel en de afzuigkap maakt veel herrie!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Zelf net een Miele gekocht, doorslag gaf de geld-terug-actie die ze nu hebben. Tot 150 euro retour. Stond binnen een week op de rekening.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik ook nooit meer een verbouwing! Op mijn blog kan je lezen hoe het mij is vergaan. Was wel al in 2014 maar heb er nog nachtmerries over. Het lijkt altijd leuk en het is ook wel leuk als het af is, maar al die tijd in rommel en stof is echt gruwelijk. Wordt erg onderschat.
  Ik heb altijd Zanussi gehad als wasmachine. Niks mis mee. Mijn vaatwasser is van Miele omdat deze zo'n superhandige bestek-la heeft. Echt nooit meer zo'n kl***mandje! Ik heb ooit een keer een droger gekocht bij de Makro die geloof ik wel 15 jaar heeft gedraaid. Nu heb ik een warmtepompdroger van Zanussi, maar ik hang mijn was vooralsnog het liefst buiten. Ook de handdoeken....
  Waar je bij je afzuigkap op moet letten, is dat de afvoerbuis naar buiten dezelfde diameter heeft als op de kap zelf. Dat scheelt heel veel herrie. Mijn afzuigkap is van Bosch en inmiddels al 8 jaar oud.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Miele is zeker een goede. Had een Samsung. Niet duur. Ik dacht, laat ik er 5 jaar mee doen dan is die 450 euro mij dat wel waard geweest. Hij doet het nog. Op internet staat de Bosch als goede tweede.
  Voor het geld van een goede Miele kan ik meerdere samsungs kopen

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hier Siemens, de oven bevalt wel maar de vaatwasser niet! Voor wasmachine en droger toch echt Miele:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Een vaatwasser van Whirlpool zou ik niet aanraden. De mijne is nu 4 jaar. De eerste reparatie was na 2 jaar, de volgende pas geleden. Wel kleine dingetjes, maar toch, ik geloof niet dat er echt stevige onderdelen in zitten. En ik moet dus echt alle vaat voorspoelen en er echt niets op laten zitten, want dat wast hij er dus niet af. Ik mis mijn Miele nog elke dag, maar ik weet niet wat de kwaliteit daarvan op dit moment is.

  N.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hier was alles Miele, alleen nu is alles aan de eerste vervanging toe, er kwam een nieuwe Miele vaatwasser. s nu 4 jaar oud en ik ben dus niet zo tevreden als vroeger. Mijn oude afwasmachine was veel degelijker en veel minder storingen. En dat is echt veel gehoord in mijn omgeving.
  Vervolgens waren mijn wasmachine en droger aan de beurt. Beide het topmodel van Bosch, was goedkoper dan 1 middenmoot van het Miele assortiment. En ik kreeg 8 jaar garantie.
  Wat ik het grootste nadeel aan Miele vind is dat je er heel lang meedoet, maar daardoor ook heel lang met oude techniek doet. Ik zag het enorm terug in mijn energie en waterrekening dat ik de machines had vervangen. Ik heb nu een 9 kilo wasmachine. Ik heb geen kinderen die nog 20 jaar thuis wonen, dus als ik eerder een kleinere kan kopen, prima. Mia

  BeantwoordenVerwijderen