Doorgaan naar hoofdcontent

Financieel onafhankelijk worden in 4 stappen

Voor dat je denkt wat nou, zo simpel, financieel onafhankelijk worden? 
Het is op papier, in de theorie echt heel simpel.


I'm not your guru


Ik schreef in een eerdere blog dat ik de documentaire van Tony Robbins, I'm not your guru op N.etflix heb gezien. Bij het seminar 'Date with Destiny' was ik deelnemer in 1997. Ik heb de afgelopen (bijna) 20 jaren de werkboeken bewaard en deze eens bekeken.


Hopelijk vergroot de foto bij het aanklikken. Hier was het evenement. 
Het jaar daarvoor had ik deelgenomen aan Life Mastery, op Hawaii.
Daar is mijn liefde voor 'dikke agenda's en mappen' al ontstaan :))

Deze map was echt zooooo zwaar. En die sleepten we elke dag mee de zaal in. 
Het werkboek van Date with Destiny was gelukkig een stuk dunner. En ik moet ook nog ergens het werkboek hebben van Wealth Mastery.

Financieel onafhankelijk worden 


Maar nu de stappen voor financiële onafhankelijkheid. Let op:


Kun je het lezen?
  • Spend less than you earn and invest the difference.
  • The re-invest your returns for compounded growth until you reach a critical mass of investment capital that creates the annual income you desire for life. 
Vrije vertaling: Geef minder uit dan je verdiend en investeer het verschil. Herinvesteer je opbrengst en maak gebruik van 'rente op rente' totdat je voldoende kapitaal hebt om je gewenste jaarlijkse inkomen uit op te kunnen nemen. 

Klinkt simpel toch? Maar ik ben het (nog) niet. Financieel onafhankelijk. 
Waarom niet? Daar kan ik wel een boek over schrijven. Oh ja, dat was ik ook al van plan. Het rijke wijf van twee hoog achter. Ja.... ik breng het echt dit jaar uit. Ik twijfelde of ik het zo schrijven, zo van wie zit er nou op mijn verhaal te wachten. Zo rijk ben ik nog niet en nog veeeeel meer belemmerende overtuigingen. 

Gelukkig weet ik nu waar mijn overtuigingen vandaan komen en hoe ik die ook weer op een simpele manier aan kan pakken. Alles is gewoonweg een kwestie van doen. Want je kunt wel veel weten, maar daar dan niets mee doen, dat is zo jammer. Dat laatste zinnetje is voornamelijk voor mijzelf bedoeld hoor :)

Reacties

  1. Jij komt al met net zulke goede voornemens terug van vakantie als ik. Nu eindelijk eens echt streven naar eerder met pensioen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh ja echt Mrs H. te B. Ik ben nu twee weken weer aan het werk. Ik heb de leukste en liefste collega's, superinteressante baan, maar zoveel meer dingen die ik graag wil doen, ervaren etc in het leven :))

      Verwijderen
    2. Yep, ik meldde bij mijn sollicitatie al dat ik ook nog andere hobby's dan werken had, en dat ik daarom niet fulltime wilde werken (met mijn reistijd wel hoor...). Is in 10 jaar dat ik hier werk nog niet veranderd!

      Verwijderen
  2. I'm not your guru staat nog steeds op Netflix. Bedankt voor de tip :-)
    Jammer dat soaargeld zo weinig oplevert. We hebben zonnepanelen, we lossen ons huis in rap tempo af. Dat levert elke maand ook weer een stukje extra geld op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan @Yelena Mee eens, spaargeld levert weinig op. Investeren kan natuurlijk op veel verschillende manieren. En zonnepanelen + extra aflossen zijn al hele fijne manieren.

      Verwijderen
    2. Wat een bijzondere docu! Eerst vond ik Tony iets teveel Tsjakka. Maar dat was hij niet. Ik vond het ontroerend en heb er veel van geleerd.

      Verwijderen
    3. Ja, dat vond ik ook, heel bijzondere docu. Ik heb heerlijk zitten snotteren. Zelfs M. hield het niet droog.

      Verwijderen
    4. De trailer en iets van 22 minuten staan ook oo YouTube.

      Verwijderen
    5. Nou jullie maken me wel reuze nieuwsgierig naar de docu. In het najaar zullen we wel weer even tijdelijk aan de Netflix gaan dus dan hoop ik dat hij nog te vinden is. Altijd weer lekker om geprikkeld te worden over dit soort onderwerpen.

      Verwijderen
    6. @Rose ik ben benieuwd wat je er van vindt. Laat je dat na de verhuizing en alles nog weten?

      Verwijderen
  3. Klinkt onwijs simpel!
    And then... Life happens. And things change..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies Mom4Life dan blijken er in mijn geval ineens 20 jaren voorbij te zijn gevlogen. Waarin ik gelukkig veel ervaringen heb op mogen doen, haha. Nooit te oud om te leren en gewoonweg opnieuw een begin te maken. Toch?

      Verwijderen
  4. Het is te doen hoor. Wij consuminderen al 30 jaar. Hebben al jaren geen hypotheek meer. die hebben we toendertijd in 10 jaar afgelost tegen alle adviezen in
    Hebben de studie van de kinderen kunnen betalen zodat ze niks hebben hoeven te lenen. Daarna zijn we zelf gaan sparen en nu we in de vijftig zijn is onze buffer ongeveer genoeg om te kunnen stoppen met werken. Maar we gaan nog wel een paar jaartjes door. We hebben nooit geen hoog salaris gehad en ik ben zelfs nog 10 jaar gestopt met werken toen de kids klein waren, maar het kan. Vriendekije groet Els

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn dat het jullie gelukt is Els. Altijd leuk om te lezen hoe anderen het doen. En het lijkt mij heerlijk, geen hypotheek meer.

      Verwijderen
  5. Ik vind het wel een pleidooi om te stoppen met naar goeroes te luisteren. En te stoppen met betalen voor zelfhulpboeken, cursussen etc.

    Want blijkbaar doet het toch weinig nuttigs voor je échte leven, en dat is waar het om draait.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Petra school dan ook maar afschaffen :)) Ik ben niet voor goeroes, wel voor (zelfhulp)boeken, workshops, cursussen etc. Van iets (nieuws) leren ben ik nog nooit 'slechter' geworden. Al heeft niet alles mijn interesse.

      De workshops hebben zeker veel voor mij betekend. Dat ik er niet sportief van ben geworden en nog niet financieel onafhankelijk wil niet zeggen dat ze niet nuttig waren.

      Verwijderen
  6. Amai. Dat je dat zolang bewaard hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. toch is financieel onafhankeijk niet voor iedereen weggelegd. je kunt zulke mooie plannen maken ,maar dan gooit de realiteit alles in de war. ik probeer dus niet financieel onafhankelijk te worden, dat is in mijn geval onmogelijk, maar ik probeer wel zo onafhankelijk mogelijk te worden en dat doel is voor iedereen weggelegd als je er open voor staat en eenvoudiger na te streven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo financieel onafhankelijk mogelijk is toch ook al een heel fijn streven. Ik geloof niet in onmogelijk :)) Uiteraard mag een ieder zelf weten wat hij/zij denkt. Alles is waar.

      Verwijderen
  8. Vanavond begonnen aan de docu van The Secret. Ik werd er helemaal tureluurs van. Eerst supersnel afwisselende en drukke beelden. En bij de interviews loopt er constant een balk met ondertiteling over de ogen/hoofden van de geinterviewden. Zo werkt dat niet bij mij. Ik wil mensen in de ogen zien en de ondertiteling is voor mij bijzaak.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. The Secret? Of die andere? Ik kan mij van de Secret niet meer zoveel herinneren qua beelden. Ondertiteling over de ogen/hoofden van de geinterviewden, lijkt wel of de instellingen dan anders zijn. Ik kan mij voorstellen dat je mensen graag in de ogen kijkt Yelena.

      Verwijderen
  9. Mijn adem stokte even bij 'op Hawaii'. Jaloers!!! En wat supergoed ook dat je dat soort dingen gewoon doet, ben je daar dan destijds speciaal voor heen gegaan? En ook al ben je nog niet financieel onafhankelijk, je bent al een enorm eind gekomen. Dan komt dat laatste stukje ook wel goed, als je idd gewoon elke keer die ene voet voor die andere blijft zetten!

    (En dat laatste zinnetje is natuurlijk ook voor mezelf ;-) )

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja Hawaii. Hoe luxe. Later ook nog teruggeweest als vrijwilliger. Gewerkt in de ART room. Gezwommen met dolfijnen. Elke dag genoten van de prachtige omgeving. Herinnering voor het leven.

      Verwijderen
    2. Wow! Hoe ben je daar dan bij gekomen, als vrijwilliger? Was dat dan bij Tony of ergens anders? Fantastisch zeg!

      Verwijderen
    3. Ja, dat was ook bij Tony Robbins. Ik weet niet of dat nu nog zo werkt met 'staff'. Destijds kon ik als vrijwilliger 'staffen' bij de evenementen waar ik zelf aan had deelgenomen. Eten en overnachtingen werden betaald, ik moest alleen zelf de reis regelen. Ik heb een compleet event 'gemindmapped'. Mijn eerste ervaring met mindmappen in 1998 :))

      Verwijderen
    4. Echt supertof! Wij hebben gisteren samen even die docu op Netflix gekregen en ik had vriend ook al enthousiast :) Nu zit er natuurlijk nog wel wat tussen enthousiast en ook daadwerkelijk zoiets ondernemen, maar toch...

      Verwijderen
  10. "Alles is gewoonweg een kwestie van doen." Yup, en dat is nou eigenlijk net het moeilijkste deel van het financieel onafhankelijk worden. Het kweken van de juiste mindset om het ook werkelijk te doen en te leren leven met de risico's die horen bij het investeren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jullie zijn goed bezig hoor, met de Cheesy Index. Voornamelijk de mindset. Enn het doen wanneer het aantrekkelijk is om het bv niet te doen.

      Verwijderen
  11. Oh wat knap! Wij hebben het op dit moment goed voor elkaar maar dat is zeker niet altijd zo geweest. Met deze kennis die we hiermee hebben opgedaan

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Knap zeg! Ik moet echt mijn mindset veranderen. Ik denk dat al s dat gebeurt dat ik het ook kan!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Woonboerderij van mijn ouders te koop in Kolham

Huis te koop in Kolham Sinds vandaag opnieuw op Funda.  Met betere foto’s :) en een verlaagde prijs. De boerderij van mijn ouders in Kolham. Ruim 340 m2 woonoppervlakte. Plus een heerlijke tuin. En ja, ik heb hier in geen tijden iets gepost.  Het is/was een bewogen jaar. Hopelijk is er binnenkort een nieuwe eigenaar voor het huis van mijn ouders. Iemand die het zijn/haar eigen vorm gaat geven. Link naar Funda voor het huis te koop in Kolham  Update: Het huis is verkocht :) De akte is in januari 2024 gepasseerd.

Nieuwe 7 dagen weekend website en ik blog weer

www.7dagenweekend.nl  Nou het duurde even twee jaren :) In november 2021 stopte ik met full-time werken. Veel plannen had ik. Heerlijk wakker worden zonder wekker. Mij richten op het huis. De moestuin, mijn cursussen, creativiteit, opleidingen en nog andere dingen. Er gebeurden veel ongeplande, onverwachte en onprettige dingen.  Gelukkig ook veel mooie dingen hoor.  Uiteraard wel heel dankbaar voor alle tijd die ik door kon brengen met de mensen die er nu helaas niet meer zijn. Ook voor de tijd die ik door kon brengen met de mensen die er nog wel zijn :) Waar mijn hulp welkom was.  En nu voel ik weer ruimte. Plus behoefte om te bloggen.  Vandaag legde ik de laatste hand (ja voor nu :)) aan de nieuwe website van Martijn en mij. www.7dagenweekend.nl Oh ja en natuurlijk hebben we ook iets leuks bedacht als bedankje voor het inschrijven op onze nieuwe mailinglijst. Zes fundamentele vragen uit het boek Goed omgaan met geld van Pierre Pradervand. Je krijgt het PDF bestand door je gegevens hi

Als alles kan, wat kies je dan?

Het is al bijna weer lente Tsjonge, de eerste weken van het nieuwe jaar zijn voorbij gevlogen. Heb je: je woord van het jaar je vision board je mindmap je wensen en doelen etc. etc. allemaal al in kaart gebracht :)  Ik ga mijn 'vision board' tekenen. Mijn woord van het jaar is: AVONTUUR Cursus- en challenge verknettering Het einde van 2023 en het begin van 2024 merkte ik dat ik in mijn eigen 'valkuil' stapte.  Want ik meldde mij voor de ene na de andere cursus en challenge aan. In plaats van ontspannen te kiezen voor hetgeen ik echt zin had om te doen. Vorige week luisterde en keek ik op 1,5 keer de snelheid '6 van 12 Masterclasses' die ruim 2 uren duurden. Hai... Ik raakte op een gegeven moment zo geïrriteerd van mijn eigen gedrag. Want, ja, hele interessante informatie. Maar nee, niet mijn stijl van 'les geven en zakendoen'. Maar 'iedereen' die de stappen had gevolgd was 'zo succesvol'. Alleen als je 1 ding zou kiezen en het hele plan z