maandag 18 april 2016

Wie is er aansprakelijk? Tips gevraagd

Dank voor alle felicitaties van gisteren. Het was heeeel gezellig. Ik had uiteraard veel te veel taart en andere (vr)eterij. Want stel je voor dat iemand iets te kort komt :)) 
14 jaar, een hele leeftijd. Ook een leeftijd waarop we qua aansprakelijkheid niet meer iets kunnen claimen wanneer er opzet in het spel zou zijn. 
(Dat wist ik niet, maar onderstaande las ik over op de website van Independer).

Ouders aansprakelijk voor kinderen tot 14 jaar
Als ouder ben je aansprakelijk voor je kind tot ze 14 jaar zijn. 
Ook na hun 14de vallen kinderen nog steeds onder jouw aansprakelijkheidsverzekering, maar worden (opzettelijke) schades niet zomaar meer vergoed.

Hoe ik daar nou bij kom? Nou, niet twee, maar drieledig. Ten eerste door alle recente minder slimme acties van klus/montagebedrijven bij ons huis. Neem bv. het voegbedrijf. Door het te nat voegen, in combinatie met een stormachtig weekend hadden we 'overal' cementsluier. Gelukkig allemaal goed opgelost, na 5 maanden geduld van onze zijde. Terwijl het voegbedrijf zich in eerste instantie niet aansprakelijk voelde. Duhh...


Ten tweede, op mijn werk worden zalen beschikbaar gesteld voor o.a. studieverenigingen en hun activiteiten. In de vijf jaren dat ik er werk is er nooit iets misgegaan, tenminste niet tijdens een evenement. Maar wat als iemand iets krijgt buiten openingstijden van het gebouw. Wie is dan aansprakelijk, ik, omdat ik het evenement heb goedgekeurd? Mijn leidinggevende uit hoofde van haar functie hoofd gebouwenbeheer? Of de Raad van Bestuur omdat daar het 'algemene akkoord' voor een evenement binnen een gebouw is gegeven? Dat ga ik navragen bij onze juridische afdeling.

Ten derde, ik moet mij binnenkort weer verdiepen in onze eigen verzekeringen. 

Want volgens mij kan ik nog wel wat aanpassingen doen. En is het handig om te kijken of ik niet dubbel verzekerd, of juist niet verzekerd ben voor bepaalde zaken. Tijdens het klussen aan o.a. ons dakkapel, willen we gebruik maken van de steiger van de klusman. Het huren van bouwmateriaal is bijvoorbeeld niet gedekt. Hmmm, ook dat wist ik niet. Voor de klussers 
onder ons, wist je dat? En hoe heb je dat opgelost? Tips zijn welkom. Verzekeringszaken zijn niet mijn hobby namelijk. 

11 opmerkingen:

 1. Oei.. Daar graag je wat. Nee, daar heb ik ook werkelijk geen enkel stukje kaas van gegeten.. Succes hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaja, ik heb vreemde vragen zo in klus- en aansprakelijkheidsland :))

   Verwijderen
 2. Nee, dat wist ik niet. Mmmm
  Even vriendje google gevraagd. Dan blijkt dat sommige bouwmateriaalverhuurders een optie tot verzekering aanbieden bij hun verhuur. En anders is het aardig zoeken op google (en daar heb ik vanavond ook geen zin in).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh zie hieronder @KruidigMeisje, beantwoorden lukte schijnbaar niet.

   Verwijderen
 3. Aansprakelijkheid is telkens anders. Als je iets huurt is het slim om iets in de huurovereenkomst op te nemen, bij gereedschap en bij de verhuur van ruimte. Als je een klus uitvoert ben je er zelf verantwoordelijk voor dat het goed gebeurt - en ben je verzekert voor schade die je per ongeluk aanricht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zit te bedenken of we de afgelopen twee jaar gereedschap/materiaal gehuurd hebben. Volgens mij niet. Ik zag bij de Bauhaus dat je daar gratis gereedschap mag lenen. Zal eens nagaan hoe dat dan zit. Meeste grote dingen leen ik van mijn vader. Ben benieuwd of dat dan verzekerd/gedekt is. Nog genoeg uit te zoeken heb ik door. Dank voor je reactie mrs H. te B.

   Verwijderen
 4. De klusman zet de steiger neer voor werkzaamheden aan het dakkapel. Hij laat hem staan voor ons, zodat ik de trespaplaten schoon kan maken en de kozijnen kan schilderen. Ik betaal geen huur (tenminste, ben ik niet van plan, haha) maar wil er wel gebruik van maken. Zal zelf ook mijn vriend G oo gle verder raadplegen. Dank voor het meedenken in ieder geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als kinderen 18 worden, wordt het ook raar, dan zijn ze zelfstandig, moeten een zorgverzekering afsluiten, enzovoorts...maar tussen 18 en 21 ben je wél onderhoudsplichtig voor je meerderjarige kind (tot 21 jaar) Deze onderhoudsplicht geldt voor het levensonderhoud en studie van het kind. Dat betekent ook dat je opdraait voor eventuele schuldeisers...hoewel de jongere wel financieel zelfstandig is. Maar dit kan je komende jaren uit gaan zoeken.

  Hoe het met klussen zit weet ik niet. Op je werk, tja het lijkt me verstandig die vragen eens in een vergadering te stellen. Meestal weet niemand het precies. Terwijl het juist wél goed uitgezocht moet(voordat er ongelukken en ernstige dingen gebeuren)
  Ik stel ook altijd van die rare verzekeringsvragen op het werk. Achteraf zijn ze altijd wel blij dat ik weer eens met zo'n doemvraag aankwam.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb nog 4 jaar om uit te zoeken hoe het zit met dochter dus, pfiew, gelukkig. Ja doemvragen, ben ik ook goed in, wat als....

   Verwijderen
 6. Ik heb onlangs ook mijn gevel laten reinigen en opnieuw voegen en had ook een cementsluier vanwege de regen. Maar onze gevelreiniger - de firma Zakhole te Hillegom - kwam er zelf al mee om de sluier te verwijderen, want 'dat was geen goede reclame'. Een spandoek met de naam van het bedrijf hing natuurlijk vol uit en ik woon tamelijk centraal. Pluim voor dat bedrijf! Want een cementsluier is niet mooi. Ik heb nu ook weer een mooie gevel. Het is de investering meer dan waard (ik heb er ongeveer 2300 voor betaald, dus uithakken, reinigen, opnieuw voegen en impregneren). En ze hebben ook nog heel netjes gewerkt!
  Fijne dag! Gr., Conny

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Conny, keurig van het bedrijf. Hier was het een 'getouwtrek' om dat voor elkaar te krijgen. Uiteindelijk hebben we voor het reinigen niets betaald. We moeten alleen nog een gedeelte voor het impregneren betalen. 55 euro ex BTW (de rest van de kosten is verrekend met het laten schoonmaken van de ramen).

   Ja, een gevel laten doen is niet goedkoop. Wij moeten nu nog de achterkant (laten) doen. Misschien gaat M. dat wel zelf doen.

   Verwijderen