maandag 1 februari 2016

Jaja, de meterstanden dames en heren

Vandaag was een dag in de categorie, niet om over naar huis te schrijven. Om 7.25 uur zat ik al achter de computer (of voor, dat weet ik nooit zo goed :)) Grote voordeel van uit huis werken is de enorm korte reistijd haha. Ik stuurde (heel ouderwets) een sms naar het bedrijf van de ramen/kozijnen. Met daarin het verzoek z.s.m. contact met mij op te nemen. Dat werkte, want het duurde niet lang of ik werd gebeld.

Rond 10.00 uur waren er twee mannen om te kijken waar de lekkage vandaan kwam. Helaas is de oorzaak nog niet gevonden. Vermoedelijk moet het hele raam er uit. Daarvoor komen ze donderdagmiddag. Fijn joh.... Lang leve veel verlofuren. Al neem ik ze liever voor leuke dingen op.

Wel leuk zijn de meterstanden. Want de zonnepanelen hebben weer meer opgeleverd dan dat wij verbruikt hebben. Ondanks het vele gebruik van de droger (ja, ik weet het, niet consuminderig en vast slecht voor het milieu, maar wel tijdbesparend) hielden we ruim 400 kWh over. Uiteraard levert dit weinig op met teruglevering. Dus daarom willen we wel graag over op inductie koken. 

Ons gas verbruik is iets meer dan vorig jaar over dezelfde periode. Februari 2014 tot en met januari 2015 verbruikten we 682 m3 (we woonden we pas vanaf 1 juli in het huis). Van februari 2015 tot en met januari 2016 verbruikten we 923 m3 met ons drietjes. En dat in ons nog niet optimale geïsoleerde huis. Lang leve de houtkachel. Als ik het goed heb berekend krijgen we geld terug. 

Dat is altijd fijn, want dat kan dan weer als extra aflossing gebruikt worden voor de duurzaamheidslening van de zonnepanelen. Vorig jaar hebben we ons contract voor een jaar vastgelegd bij E.nergiedirect. Ik moet eerlijk zijn dat ik nog niet heb gekeken wat de nieuwe tarieven worden na de 'spontane' verhoging van de overheid van het afgelopen jaar. We kregen voor onze verlenging een verlengingsbonus. Deze wordt dit jaar met de kerst uitbetaald. Dus op die manier hebben we de stijgende kosten in ieder geval al gecompenseerd. 

14 opmerkingen:

 1. Meer door minder1 februari 2016 om 21:31

  Meestal wordt er geadviseerd om minder capaciteit aan zonnepanelen te laten plaatsen dan je verbruikt juist ivm de schamele terugleververgoeding als je meer teruglever dan je gebruikt.
  Zijn jullie dan zoveel minder gaan gebruiken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, niet minder gaan verbruiken. Meer opgelet op onnodig verbruik. Zoals de mini boiler. De buitenverlichting. En wat gewone lampen vervangen door ledlampen. Ach met een inductiekookplaat komt het weer goed.. En wie weet doen we nog gedeeltelijke vloerverwarming op stroom.

   Verwijderen
  2. Meer door minder1 februari 2016 om 21:52

   Goed bezig hoor!

   Verwijderen
 2. Dan is het toch nog voordelig als je overgaat op inductie. heb je goed bekeken zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mag ik vragen, als je op deze manier dus overhoud, worden dan nog altijd de vaste leveringskosten gedekt door de energie subsidie?

  Ik ben momenteel bezig met de contracten en de vaste lasten zijn ongeveer gelijk aan de subsidie (€375) die in mindering wordt gebracht. En ik vroeg me af hoe dat zit als je dus geen energie afneemt...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goede vraag @Karin ik wacht de eindafrekening af en dan kom ik er op terug. Vorig jaar kregen we het wel. Toen hadden we met een electrisch kacheltje net iets meer verbruikt dan de zonnepanelen hadden opgewekt.

   Verwijderen
  2. Helaas blijf je dat betalen. Je maakt immers gebruik van het netwerk. Je levert er stroom op bij zonnig weer maar in de winter neem je weer stroom van het netwerk af.
   Ik baal enorm van die hoge leveringskosten.

   Verwijderen
  3. De subsidie (ongeveer 1,04 euro per dag) die krijg je dus niet meer?

   Verwijderen
  4. @Karin we kregen wel gewoon de heffingskorting, als dat is wat jij bedoelt :)

   Verwijderen
  5. Ik moet nog leren om dat vinkje voor meldingen aan te zetten. Ik denk het wel. Dat is mooi dat je die wel houd. Anders zou het lullig zijn als je gaat terugleveren en die 376 euro voordeel zou moeten inleveren terwijl je het milieu een plezier doet. (beetje hetzelfde als de huurforfait die verdwijnt als je rente lager wordt , aar dat is dan juist in ons voordeel)

   Verwijderen
 4. Even geen reactie op je blog, maar op het ontvangen presentje. Heel erg leuk die to do lijstjes. Ik denk dat ik ze zelf ga lamineren. De postzegels werden door mijn ego met enthousiasme begroet. Hij wordt daar helemaal vrolijk van. Groetjes Marina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je ze leuk vindt @Marina. Ja, de postzegels van de website postzegels met korting . nl Altijd een verrassing wat je ontvangt bij het bestellen.

   Verwijderen

 5. Bij het terugleveren van zonnepanelen zijn er prijsverschillen wat de energieleveranciers betalen. Ook daar naar kijken bij het kiezen van energieleverancier.
  Mireille

  BeantwoordenVerwijderen