Soms schrijf ik blogposts welke affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg wanneer je iets via deze link koopt. Hierbij zal ik alleen naar diensten of producten verwijzen, waar ik zelf 100% achter sta.
06 december 2015

Wat kost vrije tijd?

Wat kost vrije tijd? Dat kun je je afvragen op verschillende manieren. Bijvoorbeeld, dingen doen die noodzakelijk zijn, dat kost vrije tijd. 
Zoals onder andere boodschappen doen, huis schoonmaken en sociaal wenselijke verplichtingen.

Een andere manier is om te kijken welke kosten het hebben van vrije tijd met zich meebrengt. Bij thuis blijven op dagen die je anders zou werken zorg je dat het huis warm genoeg is (in de herfst/winter dan :)). Als het goed is, gebruik je thuis het toilet, zet je koffie en/of thee. Verbruikt wellicht verder ook nog stroom voor je computer/laptop etc.

Nog een manier is zoals in mijn geval, extra verlofuren verkrijgen, door een aanstelling voor minder uren te nemen. Vandaag maakten M. en ik een nieuw financieel overzicht voor het komende jaar. Deeltijdontslag maakt dat ik van een 38 urige werkweek naar een 36 urige werkweek ga. Op eigen verzoek trouwens.
Zoals ik eerder schreef, blijf ik net als vorig jaar 36 uren per week werken. Ik heb alleen in verhouding meer vakantiedagen. Dus vrije tijd.

Na de aanrijding vorig jaar was ik lang thuis. Veel vrije tijd, maar niet de gezondheid en energie die ik voorheen had. Toen ik me weer wat beter voelde, ben ik als een speer weer gaan reintegreren. Ik wilde 'er weer bij horen'. Het gevoel hebben dat ik er toe deed.

Nu bijna 10 maanden verder is er op sommige dagen een glimps terug van mijn oude energie niveau, van voor de aanrijding. Energie die voor een aantal mensen waarschijnlijk ietwat 'overdreven' veel leek. Maar die voor mij altijd normaal was. Gewoonweg omdat ik zoveel energie van nature had. Vandaar dat ik terug wil naar mijn standaard van normaal.

En dan de energie gebruiken om leuke dingen voor mezelf te doen. Niet om op mijn vrije dagen bij te moeten komen/slapen, omdat ik op werkdagen meer geef dan ik eigenlijk kan of zou moeten doen. 

Waarom ik dit schrijf? Omdat ik weet dat vrije tijd geld kost. Minder inkomen per maand. Minder opbouw van mijn pensioen. En ja, de toekomst is onzeker voor wat betreft M.'s werk. Dus zijn er mensen die het wellicht vreemd vinden dat ik het nu toch heb gedaan. Maargoed, die mensen betalen onze hypotheek niet haha. Dus ik wilde het gewoon even kwijt. Een soort van trots zijn op mezelf. Vertrouwen hebben dat alles goed komt. Nu en in de toekomst.
Financieel gezien en gezondheid/energie technisch. 

Would you like to comment?

 1. Maar, over 2 jaar kun je die uren er ook gewoon weer bji vragen met de wet aanpassingarbeidsduur in de hand, die werkt om minder te werken, maar ook om meer te mogen werken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat wist ik niet Willy. Hopelijk wil en hoef ik niet terug naar meer uren werken :))

   Verwijderen
  2. Wel bedankt voor de tip trouwens.

   Verwijderen
 2. Fijn he dat je de mogelijkheid hebt om deze keuze te maken. Het is voor mij heel herkenbaar. Werk zelf 20 uur per week. Ook ivm ziekte. Het is fijn dat t kan en dat je nog steeds de vrijheid hebt om bv extra af te lossen. Bij mijn vorige baan had ik standaard 20 uur per week werk en kon ik naar believen extra op komen. Was voor mij echt ideaal want als ik me goed voelde dan had ik de mogelijkheid om meer te verdienen en als ik me minder voelde dan hoefde ik maar 20 uur. Hierdoor meldde ik me haast nooit ziek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vanwege ziekte, dat lijkt me lastig. Wel super dat je het zo op kunt lossen. Ik ben gelukkig niet ziek. Nog de laatste naweeën van de aanrijding, lichamelijk gezien. Maar zeker fijn dat ik de mogelijkheid heb om de keuze te maken.

   Verwijderen
 3. Fijn toch dat je dit kan doen?? Ik zelf werk ook "maar" 24 uur. Ik vind dit meer dan genoeg en ik kan er prima van leven. Nu ontvang ik wel veel toeslagen die er zijn van de bel.dienst omdat ik een alleenstaande werkende moeder ben. Prima, ik heb er recht op en daarom ook de vrijheid om niet volledig aan de bak te moeten om vervolgens mijn kids bij de opvang te parkeren....Dan maar iets minder geld, ik vind de vrijheid toch net even belangrijker.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk 24 uren werken. Dat mis ik van mijn vorige baan :)) Lange weekenden. Ach, we weten hier gelukkig heel goed waarvoor we het doen hoor. Vrijheid is goud waard.

   Verwijderen
 4. Je hebt groot gelijk! Je kunt niet alleen maar leven voor de toekomst. Want je weet niet wat de toekomst brengt. Je leeft NU. XXX

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat nu leven is erg belangrijk heb ik gemerkt. Genieten van elkaar als gezin, mooie ervaringen opdoen. Veel lol hebben en leuke dingen doen.

   Verwijderen
 5. Lekker toch? Ik heb altijd min of meer parttime gewerkt - deels omdat ik geen energie genoeg heb voor een fulltime baan, deels omdat ik ook andere dingen leuk vind. En ik kan ervan rondkomen, ook al kan ik me dan geen koophuis of auto veroorloven.....

  BeantwoordenVerwijderen