Doorgaan naar hoofdcontent

Financiële afronding van 2015

Zo in de donkere dagen na kerst :)) (al was het vanmorgen wel zonnig), hebben M. en ik het rijk alleen. Dochter is uit logeren bij haar neef en nicht. Oud en nieuw viert ze daar ook. Daar heeft ze ons niet bij nodig als het ware. Dat vinden we leuk voor d'r. Zolang zij het maar naar haar zin heeft.

We vermaken ons prima. Aanlummelen in huis. Aan de studie (ik voor mijn opleiding en M. voor leuke dingen voor zichzelf en de nieuwe zaak), cappuccinootjes drinken, plannen maken, financiën bijwerken.

Vanmorgen ging ik met mijn moeder een nieuwe bril uitzoeken. Ja, voor moeders hoor, ik ben gezegend met alleen een zonnebril en verder brilloos.
Daarna ging ik naar de tandarts. In de volle overtuiging dat ik voor dit jaar nog een tandverzekering had, stond de afspraak voor het vullen van een gaatje nog voor dit jaar.

Bij het inloggen bij de zorgverzekeraar ontdekte ik dat alleen dochter verzekerd is tegen kosten. Oeps. Nou ik zie volgend jaar wel welk bedrag ik nog dien te betalen.

We hebben een nieuw (voorlopig) jaaroverzicht gemaakt qua inkomsten en uitgaven. Ik las net bij Martine (Min of Meer blog) dat ze tot 0 euro budgetteert. Doen wij ook. Op papier dan. In de praktijk wil ik dat nog wel eens anders doen.
Vanaf januari heb ik (tijdelijk) minder inkomsten via mijn werk. Ook weten we nog niet wat de toekomst werktechnisch voor M. gaat brengen. Vandaar dat we het nu eerst maar bij utopische berekeningen houden. Onder het motto, reken je rijk, haha.

Zak- en kleedgeld blijft voorlopig hetzelfde per maand. Klusrekening gaat de komende tijd flink gespekt worden. Want er staan heel wat noodzakelijke dingen op de planning. Ons educatie potje (hier <-klik, vind je ons 'potjes overzicht' mocht je het nog niet kennen) gaan we wel weer vullen. Nu betaalden we een aantal cursussen/workshops 'zomaar'. Gelukkig was dat mogelijk. Maar we merken dat het prettiger uitgeven is, wanneer we weten dat er geld voor gereserveerd staat.

Ik ben trots op ons. Het afgelopen jaar hebben we een start gemaakt met extra aflossen op onze hypotheek en de duurzaamheidsleningen. De hypotheek is onder de 75.000 euro en het bruto maandbedrag net onder de 475 euro.
In 2016 willen we verder gaan met aflossen van de 'kleinste' duurzaamheidslening. Indien mogelijk ook met het aflossen van de hypotheek.
Het streven blijft om maximaal over 8 jaar alles afgelost te hebben :))

Natuurlijk blijven we genieten. Goede gezondheid is en blijft van belang. 
We kunnen wel een familie korting gaan bedingen want vanaf januari gaan we alledrie naar de kinetisch chiropractor. 

Leuke dingen doen staat wat hoger op de verlanglijst. Zo hebben we vandaag kaarten gekocht voor een voorstelling van Eric van Sauers. En hebben we in januari maar liefst twee feestjes. Ik voel mijn energie langzamerhad weer terugkomen naar het oude niveau (van voor de aanrijding). Begin van het nieuwe jaar ga ik weer 9 dagen detoxen (net als in juli van dit jaar <- zie blogje) en daarna wil ik het sporten oppakken. Als het meest a-sportieve wief dat er bestaat, is dat nog wel een punt. Gelukkig heb ik een lieve vriendin/collega die net zo sportief is (haha, niet dus) en gaan we samen iets ondernemen.

Nou zoals je leest, heb ik weer plannen genoeg. Ga ik nu weer lekker schrijven (met gekleurde stiften) in mijn agenda en werkboeken. De houtkachel brandt. Poes Semmie ligt ervoor te slapen. En ik zit samen met M. aan de grotel tafel. Kopje thee en roomboterkerstkransje erbij :)) 

Meer mensen die bezig zijn geweest met hun financiën? Zoja, ben je trots op jezelf, of zijn er nog verbeterpunten? Alhoewel, dan kun je natuurlijk ook trots zijn....

Reacties

  1. Eigenlijk zijn het langzamerhand allemaal automatismen geworden. De begroting klopt al jaren. Elk jaar een kleine aanpassing links en rechts. En ik heb de potjes grotendeels afgeschaft voor komend jaar. Hoeveel er gespaard/afgelost gaat worden komend jaar. Ik heb nog geen idee. Een beetje spannend voor mezelf omdat ik altijd een potjesmens ben. Als ik merk dat ik te los word, dan komen de potjes weer terug.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja heb net de laatste betalingen voor 2015 gedaan. Heel trots en voldaan dus.
    Jij gaat lekker met je hypotheek. Vooropig los ik naast de annuïteit (nog) niks af op de hypotheek. Willen ons huis verkopen, dus nu eerst flink bufferen. Fijne jaarwisseling.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wat ik nou hele dagen aan het doen ben nu ik niet meer werk

De vraag van vandaag Of ik mij niet verveel? Ehhh nou nee. Wat ik dan hele dagen doe nu ik niet meer werk? Nou dit dus. Zoveel mogelijk genieten.  Klussen :), breien, haken, schrijven, tekenen, koken, moestuinieren, lezen, cappuccino’s drinken met M.  Plannen maken, dingen bedenken, vrienden bezoeken en nog veel meer. Geniet van het leven, soms duurt het maar even. Bij de geboorte ploept er geen cellofaantje uit met handleiding en uiterste houdbaarheidsdatum.

Gaan hemelen

Dag lieve schoonvader Iemand omschreef het mooi. Het hele leven schuift een generatie op. Gisteren overleed mijn schoonvader Hans. Acht maanden nadat mijn schoonmoeder Coby overleed. Op de prachtige foto (gemaakt door mijn schoonzus) is de energie van mijn schoonmoeder zichtbaar 💗  Fijn dat ze weer bij elkaar zijn.

De laatste verhuizing?

Leeg nest In het Engels in de benaming volgens mij Empty Nesters. Nou dat zijn M. en ik dan sinds begin september. Onze dochter heeft een leuke studio gevonden om in te wonen. Met hulp van mijn ouders, hebben we al haar spullen in een dag verhuisd en geïnstalleerd. Een groot gedeelte van haar 'uitzet' had ze al gekregen via mijn schoonouders. Na hun emigratie bleven er een strijkplank, strijkijzer, oventje, pannen etcetera over. Ook mijn ouders zijn verhuisd, dus daar waren ook voldoende spullen. Van mijn vriendin kreeg ze een mega televisie. Wel was er nog genoeg te kopen hoor. Denk aan  een bank een kledingkast tafel en stoelen salontafel tv kast Ze had zelf gespaard hiervoor. Maar wij hebben haar 'gesponsord' zodat ze alles helemaal naar haar wens kon inrichten. Even wennen M. en ik zijn natuurlijk al 6000 jaar  nouja, 22 jaren dan samen. Het werken vanuit huis maakt dat we vaak hele dagen (en nachten) in hetzelfde huis zijn. Gelukkig vinden we elkaar nog steeds leuk