dinsdag 1 september 2015

Tegelspreuken en luizen

Laat ik beginnen met de luizen. Dochter had al sinds de vakantie jeuk op haar hoofd. We hadden toen net nieuwe shampoo, dus ik dacht dat het daar aan kon liggen. Vorige week bleef ze maar krabben. Toen zei ik (meer voor de grap) je kon wel eens luizen hebben. Ieuwwwww.... bleek bij het kammen dat ze megagrote luizen had (ohhhh slechte moeder zeg). 

De winkels waren al dicht. Dus ik heb haar haar gekamd tot ik een ons woog (ook een makkelijke manier om af te slanken :)). Ze moest het nog één nacht met gezelschap doen zeg maar.

De volgende ochtend waren M. en ik vrij. Dochter hebben we thuis gehouden. Lotion gekocht. Het haar behandeld. Onszelf onderzocht (wij hadden gelukkig niets, ouders, schoonouders en schoonzus ook niet). Eén klasgenootje had ook luizen, dus gelukkig was de schade beperkt gebleven.

Er kwam een hele nette mail van de mentor van school. Dat één van de kinderen uit de klas luizen had. Zonder namen te noemen. Zo fijn voor dochter.
Ze is gelukkig weer jeukvrij. 

Zaterdag moest M. werken en kreeg ik de kriebels. Het was zo'n zootje op onze slaapkamer. Dus alle rotzooi weggewerkt (staat nu op de gang haha. Ja, ik ben nog niet Marie Kondo waardig, heb zelfs haar boek nog niet gelezen). Gestofzuigd en gedweild. Twee nieuwe nachttafeltjes geïnstalleerd.
Met hulp van poes Semmie. Handig joh, zo'n kluskat.De slaapkamer is een O A S E van rust. Heerlijk. Nu mijn eigen lijf en leden nog.
Al ben ik al heel blij dat ik sinds de vakantie weer op mijn eigen bed naast M. in de slaapkamer lig. Toch nog een voordeel van een week in een lawaaikamer met hutbed aldaar.

Dan... de tegelspreuken. Vroeger hadden mijn opa en oma van mijn moeders kant een cafetaria. Daar hingen van die heerlijke tegeltjes met spreuken. 
Een tekst daarvan heb ik net opgezocht.

Het ware te wensen
dat alle mensen
hun eigen gebreken 
eens beter bekeken.
Dan zouden ze het praten
over anderen wel laten.

Ik ben geen heilig boontje en praat ook regelmatig over anderen. 
Maar ik ben er achter gekomen dat mijn lijf en leden erg veel last hebben van het gepraat van anderen over anderen tegenover mij. Vooral als dan degene over wie het gaat, er niets van meekrijgt. Waardoor hij/zij geen kans geeft om het gedrag waar het over gaat aan te kunnen passen.

Dus.... Heb ik net in een lang gesprek mijn eigen inbreng/invloed daarover 'geanalyseerd'. Het komt er in grote lijnen op neer dat ik 'te aardig' ben. 
Zaken die mij niet zinnen geef ik dus nog 'te lief' weer. Niemand die ziet (want dat laat ik niet zien, alleen thuis), dat mij dat 'bakken met energie' kost. Dat ik daar letterlijk en figuurlijk van verstijf. Alleen gunstig voor de chiropractor. Want na de aanrijding heb ik een soort van 'zwakke plekken' in mijn lijf, die ervoor zorgen dat (wat op zich goed is) ik niet door kan gaan. 

De chiropractor is voor een congres in het buitenland. Gelukkig kan ik donderdag terecht. Kan ik ondertussen verzinnen, hoe ik het beste kan aangeven dat ik het niet meer over anderen wil hebben. Iemand nog tips?

17 opmerkingen:

 1. Vriendelijk maar direct afkappen: 'Sorry maar ik praat liever niet op deze manier over anderen.' Of is dat je te direct?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Esther, zo direct is denk ik wel goed voor mij. Kort en bondig. Ga ik maandag testen :)

   Verwijderen
  2. Wat een goede tip Esther.
   Ik heb het zelf niet zo zeer bij roddelen als wel bij eindeloze verhalen (die niet negatief hoeven te zijn) over andere mensen met heel veel details. Ik probeer dat tegenwoordig ook af te kappen. Gisteren heb ik zonder pardon iemand het huis uit gegooid die onverwacht op de stoep stond met de opmerking dat ik kind met huiswerk zou gaan helpen. Omdat ik gek werd van de verhalen over ziekte van de buren van de vrienden van de ......blabla

   Verwijderen
  3. @Martine Dank je, dat is wat ik ook bedoel. Te lange verhalen over mensen die ik niet eens ken bv. Goed van je dat je iemand uit 'huis hebt gegooid'. Hoe voelde je je daarna?

   Verwijderen
 2. Als je dochters haar nu luis vrij is haar haren na het douche goed in de conditiner zetten, dan zijn de haren te glad om grip te krijgen voor een luis ;-) tis maar ff een tip, en mocht er een luis alarm in de klas zijn gebruik een beetje gel door het haar.. het helpt echt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Eurootje ik heb het net aan dochter verteld. Ze gaat zo nog douchen en lekker veel conditioner gebruiken. Dank voor de tip.

   Verwijderen
 3. Ja gel helpt ook goed. En het is maar een gedachte, maar als ik vlieg denk ik daar wel aan. Zouden de luizen niet in de vliegtuigstoelen zitten? Iedereen zit daar maar met zijn hoofd tegen die leuning aan. Hopelijk is je dochter er vlug vanaf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Gewoon Vlijtig Waarschijnlijk heeft ze ze ook in het vliegtuig opgelopen. In New York sliep ze in een aparte slaapkamer en bij mijn schoonzus in een apart bed. Daardoor hebben wij ze gelukkig niet gekregen. Ik heb vanavond nog even gekamd. Ze heeft nog wel veel jeuk ^-^

   Verwijderen
 4. Zielig voor je dochter :-(.
  Ik zeg meestal: "Sorry, ik hou niet van rodelen."

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, zielig he. Ik voelde me ook wel een erg ontaarde moeder.

   Verwijderen
 5. Twee weken elke dag kammen met een goede luizenkam is de beste manier om eraf te komen. Neten die eventueel uitkomen heb je dan direct te pakken. Zo kunnen ze zich echt niet meer vermenigvuldigen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dochter laat haar haar gewillig elke avond kammen. Ik hoop dat ze wegblijven.

   Verwijderen
 6. Wat is dit een heerlijke spreuk!

  En och.. die luiskes.. Ook hier dit jaar voor het eerst in die mooie lange haren van dochter ontdekt.. :o(

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tea tree oil drupjes of lavendel drupjes op het haar. Daar hebben luizen een hekel aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hadden toevallig laatst gelezen over lavendel olie. Dus dat komt morgen binnen.

   Verwijderen
 8. jakkes we hebben ze laatst ook gehad. we hebben de kruidvat shampoo gebruikt (3 keer) en daarna hebben we een electrische luizenkam gekocht ter preventie

  BeantwoordenVerwijderen