dinsdag 16 juni 2015

De 60 urige werkweek

Een blog uit 'de oude doos'. Van mijn Bijna rijk en beroemd blog.
Ik vond het op mijn computer, het is van april 2010. In de schuldentijd zeg maar. Toen werkte ik part-time. Een wens die ik nu ook heb, maar wat ik nog niet doe, omdat M. als uitzendkracht werkt (met een contract tot december 2015) Ik volgde toen een verplichte studie (ook al :)) voor mijn werk bij de KPN. 

Wat een verschil met onze huidige werkweek. Gecombineerd zo'n 72 tot 80 uren per week. Nu voor mij met een HBO studie ernaast. Nog erg ver weg van een 4 urige werkweek. Maar. Wel schuldenvrij, met een eigen huis, voor mij een vaste baan, spaargeld, binnenkort weer lekker op vakantie. Heerlijk. Echt luxe. 

De 60 urige werkweek.

In onze boekenkast staat een gaaf boek. De 4 urige werkweek van Timothy Ferris. Op de kaft staat, leid een rijk leven zonder veel te doen.
Nou, dat is absoluut ons toekomstig streven.
Even terug naar de huidige realiteit.

Gemiddeld werken we -manlief en ik- 60 uren in de week. 
Waarvan hij 36 uren en ik 24 uren. Reistijd buiten beschouwing gelaten.
Op woensdag en vrijdag ben ik standaard vrij.
Nou ja, vrij. Onder andere helpen op school, wasje draaien, boodschappen doen, opruimen, stofzuigen, schoonmaken en menuutjes verzinnen, naast mail lezen, beantwoorden, twitteren, blogs lezen, haken, koffie drinken en wat zo meer is die vrije tijd zo om.

We hebben een ruim 4 kamerappartement en geen tuin. Wel een buitenverblijf -lees stacaravan-, maar qua tuinwerkzaamheden hoeven we niet veel te doen.
Als ik thuis een beetje doorpak, dan is alles voor het oog van het Nederlands volk zo schoon.
Maar toch zijn er dan van die klusjes, die wel nodig gedaan moeten worden (douche volledig uitsoppen, luxaflex afstoffen) en waar ik dan zo geen zin in heb.
Vaak helpt het, wanneer we bezoekers krijgen -zoals mijn schoonouders- die blijven slapen. Dan wordt er door ons extra gepoetst en gesopt.

Maar mijn hobby zal het niet worden, dat schoonmaken. Al weet ik dat een opgeruimd en schoon huis de basis is voor vele goede dingen.
Gelukkig heb ik een zeer huishoudelijke man, die altijd voor het ontbijt en onze lunchpakketjes zorgt.
's Avonds wast hij af, hij strijkt zijn eigen kleding, doet de was, de meeste boodschappen, hij stofzuigt, en hij zorgt ervoor dat het papier en plastic op de juiste dagen bij de weg komt te staan.

Dus ik mag absoluut niet klagen hoor. (En nee, hij is niet te huur). 

Maar nu overweeg ik, in verband met een studie en om onze dochter minder vaak naar de oppas te brengen, om korter te gaan werken. Van 24 uren terug naar 16, of 20.
Al ben ik bang dat ik die uren alleen maar ga gebruiken om huishoudelijke klussen te gaan doen.
Dus vroeg ik me af hoe de rolverdeling bij andere gezinnen/families/stellen/koppels is?

En ik ben uiteraard ook nieuwsgierig naar de mensen die al ervaring hebben met een 4 urige werkweek.


7 opmerkingen:

 1. Hebben we geen ervaring mee. Wel met die zestig uren die manlief soms werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zijn wel veel uren voor manlief alleen. Binnen een week? Dan hopelijk wel over tenminste 6 dagen verdeeld. Wat natuurlijk ook nog veel is.

   Verwijderen
  2. Dan verdeelt hij dat over zeven dagen. Hij heeft een baan waarbij hij veel thuis kan werken. Maar leuk is anders.

   Verwijderen
 2. hai, het klinkt super een 4 urige werkweek, maar hij delegeert werk, maakt gebruik van een PA undsoweiter en werkt via de cloud. Wellicht mogelijk in zijn beroepsgroep, maar voor de gemiddelde ander? Het geeft wel inzicht hoe je je werk anders in kan richten, maar ik vraag me of als je baas weet dat je binnen 10 uur kan doen waar je 36 uur voor wordt betaald hij/zij wel gelukkig met je is. Greetz.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ik delegeer ook steeds meer :) maar heb nog geen PA. Werk wel op afstand af en toe. Ik ben met je eens hoor, dat het voor een baan bij een baas nog niet echt mogelijk is, zonder dat de baas er blij mee is, zoals jij al aangeeft.

   Verwijderen
 3. Hier met z'n tweetjes (beiden eigen baas) gemiddeld 100 uur per week. Maar je hoort ons niet klagen! Ik kan me niets voorstellen bij 4 uur per week, nog niet eens bij 4 uur per dag haha!
  Danielle

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De 4-urige werkweek lijkt me ook geweldig, maar ik denk niet dat ik al die tijd dan aan het huishouden ging besteden. Was het maar zo! Schoonmaken is hier ook geen hobby en ik vrees ook dat dat het nooit gaat worden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen