Doorgaan naar hoofdcontent

Kiva en andere leningen

Na een bijzondere dag op mijn werk, waar twee keer mijn inzet als bedrijfhulpverlener werd 'gevraagd', bedacht ik dat ik in ieder geval geen saai werk heb :) En dat ik blij ben dat ik gezond ben.

Maar wat anders. Ik las op een blog over 'crowdfunding'. Ik bedacht dat ik via Kiva wel microkredieten verstrek. 77 leningen nu al. Telkens opnieuw met geld wat weer terug kwam hoor. Ik streef dit jaar naar de 100 leningen. Gewoon omdat we het zelf zo goed hebben en dan de mogelijkheid iets terug te kunnen doen.

Maar.... gezien de historisch (nou bijna hysterisch) lage rente wil ik ook wel wat investeren in 'crowdfunding'. Ik heb gelezen over 'geld voor elkaar', 'crowd about now' en 'one planet crowd'. Ik doe de aanname dat hier ook wel lezers/lezeressen zijn met goede ervaringen ergens.

Dus hou ik me aanbevolen voor tips. Welke sites zijn aan te raden om iets te gaan investeren?

Reacties

  1. http://www.horecacrowdfunding.nl/ hier zijn wij bij aangesloten. Ik heb een investering gedaan in La C.ubanita. Een grote franchineorganisatie. Horeca is in principe een risicovolle sector, mits je goed kijkt waar jij je geld in steekt. De organisatie waar wij geld ingestoken hebben, heeft in de afgelopen jaren een positief rendement behaalt. Dit verwachten zij ook voort te zetten. Ik kijk goed wie de ondernemer is, welke ervaring & google is hierin mijn grootste vriend. Succes met het uitzoeken, het blijft een gok, al lees ik op internet veel positieve verhalen op verschillende fora.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die kende ik nog niet, ik had wel al bij je gelezen dat je een bedrag van je spaargeld hier in hebt gestoken. Ik ben benieuwd. Dank voor de tip.

      Verwijderen
  2. Helaas...geen tips.
    Maar ik lees de antwoorden met je mee, ben ook benieuwd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zitten wat leuke tips bij. Hou je van nederlandse films Jen? Dan is er bij Symbid een leuke (lage) investering mogelijk.

      Verwijderen
  3. Vorig jaar ben ik ook begonnen met geld uitlenen aan Kiva. Vorige week verstrekte ik mijn eerste lening aan Geld voor elkaar. Ik ben ook nieuwschierig naar andere ervaringen. Maar nog niet ervaren, dus.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn te lezen dat je ook een 'Kiva lender' bent. Spannend, zo'n eerste lening aan Geld voor Elkaar. Ook ik ben nieuwsgierig hoe dat werkt voor je.

      Verwijderen
  4. Ik kijk meerder keren per dag op geldvoorelkaar.nl een goede lening is binnen no time volgeschreven.
    Ik ben klein begonnen, prive met 100 euro. Na een jaar kreeg ik vertrouwen en nu investeer ik voor de BV met wat meer geld.
    Eerst in allemaal A bedrijven en op advies van Kniepertje ook in BBB bedrijven en onlangs zelfs in een BB bedrijf. Een boer die zei dat hij met de nieuwe melkquotum meer koeien moest aanschaffen.
    Zelfs al zou er iets met hem en zijn bedrijf gebeuren, dan was de grond niet belast door hypotheek en de waarde zo hoog, dat hij, met die opbrengst de leningen nog kon afbetalen,
    Daarbij geldt dat boeren altijd zuinig zijn en dit een boer was met maximaal zestig koeien. Prima.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb ook even gekeken, leningen worden inderdaad vrij rap verstrekt. Ik moet me nog wel even verdiepen in de A, BBB en BB coderingen. Wel interessant dat je het via de BV ook doet. Ik heb ook nog een zakelijke rekening met erg weinig (spaar)rendement.

      Verwijderen
  5. Via Symbid. Zelf heb ik meegedaan aan Brightpensions, pensionsopbouw voor zzpers.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Ingrid. Symbid kende ik ook nog niet. Erg leuk. Ik overweeg een certificaat te kijken voor de nederlandse film die wordt aangeboden. Wel eentje met een hoog risico. Maar ach, van mijn 100 euro krijg ik altijd nog 50 euro terug en twee bioscoopkaartjes :)

      Verwijderen
  6. Ik heb er ook wat lopen via geldvoorelkaar en nog een via greencrowd. Bij Geldvoorelkaar moet je inderdaad heel goed opletten, hangt ook een beetje van af hoeveel risico je wil lopen. Een tip is ga eens op de blog van spaarolifantje kijken. Die schrijft oa daarover.
    Tot nu toe heb ik bij geld voor elkaar keurig betaald gekregen. Vraag is ook nog hoe wil je terug betaald worden? annuitair, lineair of hele bubs in een keer.
    Geld voor elkaar betaald annuitair en bij greencrowd heb je volgens mij verschillende megelijkheden.
    Sukses

    nomoskar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Nomoskar. Toevallig heb ik het blog van spaarolifantje gelezen. Zal haar gedeelte over crowdfunding nog eens beter bekijken. Greencrowd kende ik ook nog niet. Ik heb wat te doen vandaag.

      Verwijderen
  7. via lendahand is geen 'crowdfunding maar wel goed 3% rente of 4.
    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook lendahand kende ik nog niet. Ga ik ook eens kijken. Bedankt voor je reactie met deze tip.

      Verwijderen
  8. Heel toevallig heb ik gisteren mijn eerste afgesloten bij crowdaboutnow. Geinvesteerd in Salad & the City. Ik wil me hierin ook verder verdiepen. Elke maand wat doen voorlopig. Dit leek me wel voor de eerste keer een erg goede zet. Hoop ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Weer eens wat anders dan Sex & the City ;) Ik zag net je blogpost aan de rechterkant bij mij staan, ga ik zo even lezen. Ik hoop ook voor je dat het een goede zet is.

      Verwijderen
  9. crowfunding doen we nu 2 jaar. Geld voor elkaar. een lening of 30. Werkt als een tierelier: alles betaalt tot nu toe keurig terug. Natuurlijk kiezen we zelf wat wij interessant vinden om te stimuleren (bedrijven met arrogante financieel adviseurs investeren we niet in) en zijn kritisch of wij in het plan geloven, zoals het er staat. Bedrijven die geen eigen geld inbrengen, en geloven dat ze met puur enthousiasme (en 1 jaar ervaring) na 1 jaar al een omzet van een half miljoen hebben, zijn niet aan ons besteed. Verder doet Geld4Elkaar een redelijk boekhoudcheck, dus dat geeft geruststelling conform de beoordeling die ze daarvoor geven. Da's ons eerlijk genoeg om zelf het investeringsrisico te kunnen inschatten.
    Wij zitten aan onze max wat we via deze weg willen investeren en herinvesteren, maar de ervaringen zijn prima.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo, 30 leningen, dat is lekker. Fijn ook om te lezen dat je/jullie tot nu toe alles terug kregen. Ik ga me dit weekend eens in alle opties verdiepen. Dank je wel voor je reactie.

      Verwijderen
  10. Ben geen blogger, dus sta hier als anoniem *sorry*.

    Ik ben begonnen bij geldvoorelkaar, voordat de grote hype begon. Nu lopen projecten al binnen een paar uur vol, ook projecten waar ik serieus mijn vraagtekens bij heb wat betreft haalbaarheid. Ik heb 25 projecten lopen met een gem. rendement van 8,62%. Dat ga je nu niet meer halen, omdat door de hype de rentes lager zijn geworden. Ik doe het nu 2 jaar en nog geen betaling gemist. Ik weet wel dat er minstens 3 projecten zijn die het niet gered hebben en dan ben je je geld kwijt.

    Bij Lendahand heb ik nu 12 leningen, van de eerste paar heb ik de eerste termijn met rente terug. Zij werken met blokken van 6 maanden, lekker overzichtelijk. Hier neemt de lokale partner de schuld van een niet betaalde lening over en raak je je geld dus niet kwijt. Dit is trouwens mesofinance: richten zich op het MKB (Fillipijnen, Colombia en sinds kort Ghana), met de investeringen die gedaan worden, worden ook banen gecreëerd.

    Greencrowd zit ik ook bij, maar weet nog niet wat ik daarvan moet denken. Na aanmelding voor project geen concrete info meer gehad, is al maanden volgeschreven.

    Als laatste ook hier Kiva, maar ben vrij snel overgestapt naar Kiva Zip omdat dat veel sneller en dynamischer is. Uitlenen kan hier vanaf 5 dollar en als je vooral in kleine leningen investeert, het je dit bedrag na 12 weken terug en kan je het aan de volgende uitlenen. Ik zit mede hierdoor nu op ruim 200 leningen, aangezien ze direct beginnen met terugbetalen, en niet zoals sommige Kiva leningen pas aan het einde in 1 keer.
    Hoewel nog niet defaulted, is al wel van een aantal leningen duidelijk dat die niet terugkomen. Dat is jammer, maar eigenlijk vooral voor degene die de lening niet afbetaalt en verdere hulp vanuit Kiva kan vergeten.

    Ik ben nog aan het twijfelen of ik Bondora wil gaan uitproberen. Dat is P-2-P leningen verstrekken, maar sommige rentes zijn onethisch hoog en het risico is groot. Ze schijnen verder wel een goede naam te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik ben een starter op de crowdfunding markt. Ik heb nu 500 Euro uit staan bij Geld voor elkaar, verspreid over 3 verschillende items. Tot nu toe netjes betalingen binnen, maar we zijn natuurlijk nog niet aan het einde. Maar dit risico durf ik wel aan en ik denk over een paar maand nog eens voor dit bedrag te investeren.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Woonboerderij van mijn ouders te koop in Kolham

Huis te koop in Kolham Sinds vandaag opnieuw op Funda.  Met betere foto’s :) en een verlaagde prijs. De boerderij van mijn ouders in Kolham. Ruim 340 m2 woonoppervlakte. Plus een heerlijke tuin. En ja, ik heb hier in geen tijden iets gepost.  Het is/was een bewogen jaar. Hopelijk is er binnenkort een nieuwe eigenaar voor het huis van mijn ouders. Iemand die het zijn/haar eigen vorm gaat geven. Link naar Funda voor het huis te koop in Kolham  Update: Het huis is verkocht :) De akte is in januari 2024 gepasseerd.

Nieuwe 7 dagen weekend website en ik blog weer

www.7dagenweekend.nl  Nou het duurde even twee jaren :) In november 2021 stopte ik met full-time werken. Veel plannen had ik. Heerlijk wakker worden zonder wekker. Mij richten op het huis. De moestuin, mijn cursussen, creativiteit, opleidingen en nog andere dingen. Er gebeurden veel ongeplande, onverwachte en onprettige dingen.  Gelukkig ook veel mooie dingen hoor.  Uiteraard wel heel dankbaar voor alle tijd die ik door kon brengen met de mensen die er nu helaas niet meer zijn. Ook voor de tijd die ik door kon brengen met de mensen die er nog wel zijn :) Waar mijn hulp welkom was.  En nu voel ik weer ruimte. Plus behoefte om te bloggen.  Vandaag legde ik de laatste hand (ja voor nu :)) aan de nieuwe website van Martijn en mij. www.7dagenweekend.nl Oh ja en natuurlijk hebben we ook iets leuks bedacht als bedankje voor het inschrijven op onze nieuwe mailinglijst. Zes fundamentele vragen uit het boek Goed omgaan met geld van Pierre Pradervand. Je krijgt het PDF bestand door je gegevens hi

Als alles kan, wat kies je dan?

Het is al bijna weer lente Tsjonge, de eerste weken van het nieuwe jaar zijn voorbij gevlogen. Heb je: je woord van het jaar je vision board je mindmap je wensen en doelen etc. etc. allemaal al in kaart gebracht :)  Ik ga mijn 'vision board' tekenen. Mijn woord van het jaar is: AVONTUUR Cursus- en challenge verknettering Het einde van 2023 en het begin van 2024 merkte ik dat ik in mijn eigen 'valkuil' stapte.  Want ik meldde mij voor de ene na de andere cursus en challenge aan. In plaats van ontspannen te kiezen voor hetgeen ik echt zin had om te doen. Vorige week luisterde en keek ik op 1,5 keer de snelheid '6 van 12 Masterclasses' die ruim 2 uren duurden. Hai... Ik raakte op een gegeven moment zo geïrriteerd van mijn eigen gedrag. Want, ja, hele interessante informatie. Maar nee, niet mijn stijl van 'les geven en zakendoen'. Maar 'iedereen' die de stappen had gevolgd was 'zo succesvol'. Alleen als je 1 ding zou kiezen en het hele plan z