maandag 16 februari 2015

Vrije tijd kost geld?

Toen de wekker om 5.51 uur ging, was ik nog volledig in de dromenwereld. Dochter had gisteren aangegeven dat ze vandaag thuis wilde blijven. Ze had een pijnlijke voet en schouder en was 'niet fris'. Dus bedacht ik dat ik dan vrijdag wel kon werken en vandaag thuis kon blijven bij haar.
Met die gedachte zette ik de wekker op 7.00 uur en doezelde nog even weg.

Maar de speciale 'pijnpleisters' die ik bij dochter geplakt had, hadden hun werk gedaan. Ze was al wakker toen ik bij haar kwam. Wat nou, thuisblijven, gewoon naar school was haar plan... Hmmmm.... 

Heel mijn planning in de war. Omdat ik toch al laat was dacht ik dat ik haar wel naar het station kon brengen. Daarvoor waren we 'net' te laat, dus bracht ik haar naar school en kwam om 9.00 uur aan op mijn werk. Tsjonge jonge.
Via de AHtoGO had ik nog een cappuccino tegoed. Daar heb ik direct maar gebruik van gemaakt.

Mijn sleutels van het werk lagen nog thuis. Heel handig maar niet heus. Want aan de sleutelbos zit ook een apparaatje voor het genereren van een inlogcode voor een belangrijk computerprogramma. Om 9.30 uur was ik al wel klaar met de dag :)

Mijn directe collega is er vrijdag niet. Dus stelde ik bij leidinggevende voor dat ik dan vrijdagmorgen wel zou komen werken als ik dan vanmiddag vrij mocht. Dat was goed. Wat een luxe zeg. Zo maar op een zonnige maandagmiddag weer vrij. Ik besloot mezelf te trakteren op een ijskoffie van de McD. De auto kon wel een wasbeurt gebruiken, dus in de autowasstraat genoot ik van mijn koffietje.

Het idee was om de door mijn vader gezaagde plinten in de grondverf te zetten vanmiddag. Dat is niet helemaal gelukt. Wel heb ik lekker ontspannen gezeten met mijn breiwerkje. Werd ik verblijd door de opbrengst van de zonnepanelen en ging ik met dochter nog even op 'broekenjacht'. Ik vraag me nog steeds af of kleedgeld op haar 12e nou een goed idee is. Want ze keek als een van de eerste dingen op het prijskaartje. 'Te duur' hoorde ik haar vaak zeggen. Nu vind ik de uitspraak 'te duur' niet fijn. Niets is te duur. De vraag is hoeveel geld je ergens voor (over) hebt.

Maargoed, 4 winkels verder slaagde ze voor een 'jegging'. Nee, ik heb geen typgebrek. Voor 14,90 euro was ze helemaal blij. 

Om terug te komen op mijn blogtitel. Voor mijn gevoel hielden we meer geld over toen ik nog part-time werkte. Ik had meer tijd voor het voordelig boodschappen doen. Kadootjes was ik creatiever in. En meer van dat soort zaken. 

Nu kost vrije tijd geld. Letterlijk en figuurlijk. Ik heb extra uren verlof gekocht. Het is nog maar februari en ik moet dus nadenken over de rest van het jaar qua vakantie en losse vrije dagen. Omdat vrije tijd dus schaarser is, ben ik geneigd om sneller iets luxere dingen te kopen qua eten en drinken. Een soort van, 'ik verdien het, omdat ik zoveel werk' beloning.

Niet om te klagen hoor. In deze tijden een vaste aanstelling is natuurlijk super. De gewenning aan 2 volledige salarissen maakt ons wel tot 'loonslaafjes'. Met M. zijn baan op uitzendbasis besef ik ook dat het verstandig is om nu nog mijn (vele) uren aan te houden. Maar soms.... dan verlang ik terug naar mijn tweedaagse en de week daarop driedaagse werkweken. 

Ach, er zitten nog nieuwe dingen aan te komen. Dus wie weet. Nu in ieder geval weer op tijd naar bed. Morgen echt om 7.00 uur in de auto zitten.

En wat is het weer knap dat je helemaal tot het einde gelezen hebt :) #applausvoorjezelf #flauw Wat vind jij, kost vrije tijd geld?

10 opmerkingen:

 1. Werken kost eigenlijk geld ;-) Ik merk het zelf ook dat ik in drukke werkweken duurder uit ben. Iets duurder eten, sneller iets pakken bij het tankstation, minder aanbiedingen. Ook kost het werken meer door extra aanschaf kleding, autogebruik etc. Ik vind het gelukkig wel leuk om te werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal mee eens dat vrije tijd geld kost!
  Hier een handige man in huis die als hij vrij is veel aan het klussen is....en dat klussen kost altijd geld.
  Wel goed besteed geld, maar toch.
  Hier ook jeggings in huis, de meiden vinden ze heerlijk zitten. En voor de jongste makkelijk op school met het naar de wc gaan .

  Groetjes Jen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als ik werk, heb ik geen tijd om geld uit te geven, op vrije dagen laat ik me graag verleiden voor het koffie buiten de deur drinken, creatieve dingetjes kopen etc. Dus bij mij werkt het een beetje andersom.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt je wel voor je applaus :} en m',n vrije tijd of dat geld kost? Ik denk er niet zo bij na. Ik weet zeker dat als ik was blijven werken (ben alweer 8 jaar gelden gestopt) ik veel meer geld had verdient, maar ook veel meer chagrijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vrije tijd kost wel geld ja. Je bent thuis, hebt meer mogelijkheden om dingen te doen, je verbruikt thuis ook meer, enzovoorts. Toen ik echt nog megaveel werkte, had ik helemaal geen tijd om geld uit te geven. Nu ik er beter op let heb ik dat veel meer. En van die dagen dat je vindt dat je wat verdient heb je altijd, of je nu veel of weinig werkt. En als je veel werkt, heb je tenminste ook meer geld om dat op te vangen. Niet dat dat weer een pleidooi is voor veel werken, maar het is wel een soort spagaat waar ik ook al een paar keer over gedacht heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik herken je dilemma. Ben er voor mezelf ook nog niet uit. Ik houd van de mogelijkheden die het werk mij biedt. Ik kán die luxere dingen kopen. Maar ik merk dat ik het vaker laat dan doe. En als ik het doe, dan geniet ik er ook van.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind dat vrije tijd in principe geen extra geld kost. Het is maar net wat je ermee doet. Er zijn zoveel leuke activiteiten die budget neutraal zijn. Je je moet natuurlijk niet gaan winkelen of andere geldverslindende activiteiten gaan doen. Ik ben van de week vrij dus lummel wat in huis, lees veel, kijk film, wandel, kook wat meer op mijn gemakje en met meer aandacht. Allemaal dingen die geen (extra) geld kosten. Wat ik veel belangrijker vind is dat ik met part-time werken gewoon meer tijd voor dit soory dingen heb. En ik heb echt geen megainkomen als je dat soms mocht denken nu. :) ik vind vrije tijd belangrijker dan een loonslaaf te zijn om dan vervolgens dingen te kopen die me toch niet gelukkiger maken, alleen mijn huis voller. Nee, vrije tijd is onbetaalbaar maar dan in overdrachtelijke zin, en niet in de zin van dat het veel geld kost. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik werk niet (buitenshuis) en dat levert me naar mijn idee alleen maar geld op! Het goedkoop boodschappen doen en vooral: de onbetaalbare rust in huis, omdat man niets meer moet nadat hij thuis komt van zijn werk. En dus hebben we energie over om gratis afleiding te zoeken op de momenten dat we dat willen. Een mee genomen lunch buiten oppeuzelen, een stuk fietsen (voor man), lekker wandelen met de hond, lezen (voor mij) filmpjes kijken (voor man). We missen financieel niets, wonen goedkoop, maar erg mooi (voor ons doen) en betalen ons zelf uit in vrije uren, zeg maar. Heerlijk! (voor beiden)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik werk 20 uur per week en dat levert me meer op dan dat ik 32 uur zou gaan werken. De reden pak nu vaak een extra aanbieding mee omdat ik er op de vrije dagen naar kan zoeken weet waar ik spullen het beste kan halen en heb de tijd er ook voor. Tevens de extra rust die het me bied dat ik niet alles in de paar uur die ik anders thuis zou zijn hoef te proppen bevalt me ook. Denk dat bij mij dus opgaat dat dit de ideale balans is tussen werk en prive. De ene week werk ik ma en sindsdag en de week erna ma.di en woensdag. En de rest van de week ben ik aan het werk om het huishouden en mijn gezin draaiende te houden

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik werk minder en houd meer geld over. Kwestie van keuzes maken.

  BeantwoordenVerwijderen