zaterdag 14 februari 2015

Niet zo zen bij mindfulness

Via mijn werk heb ik me opgegeven voor een cursus mindfulness. Afgelopen donderdag hadden we de eerste 'bijeenkomst'. Nou ben ik niet zo'n ster in 'nieuwe dingen doen'. Dus bijvoorbeeld ergens naar toe gaan, waar ik nog nooit ben geweest. Gelukkig herken ik na al die jaren mijn eigen gedrag heel goed. Dus ik weet dat voor dat ik ga, altijd bedenk dat ik er geen zin meer in heb.
Toch ga ik.

De cursus wordt vlakbij mijn werk gegeven in een soort van bijgebouwtje. 
De cursusleidster voldeed aan mijn verwachting van een stereotype 'ik geef 'zweverige' cursussen uitstraling :) Zachte stem, ietwat slappe handdruk, lang haar in een paardestaart, brilletje en make-up loos. Niets mis mee hoor. Ik heb geaccepteerd van mezelf dat ik nogal oordelerig ben haha. 

We starten stipt om 12 uur met een meditatie oefening. Ik hoorde werkelijk alles wat ik niet moest horen. Verkeer, pratende mensen, het slechte engels van de cursusleidster. (Er was 1 man bij die geen nederlands spreekt, vandaar dat het merendeel in het engels gegeven werd).

Maargoed, daarna mochten we ook aangeven 'h o e  w e  d e  o e f e n i n g  e r v a r e n  h a d d e n' (langzaam lezen) en gaf ik een en ander aan. 
Ons groepje bestaat uit nog meer stresskippen en perfectionisten, dus ik bleek niet de enige te zijn die van alles hoorde.

Omdat ik goed besef dat ik met het oordelen alleen mezelf heb, gaf ik me volledig over aan de volgende opdracht. Ik kukelde bijna in slaap. Gelukkig was ik ook daarbij niet de enige. Alles was ook goed. Het niet oordelen over goed en slecht was het meest belangrijke (haha, ja echt).

Uiteindelijk was ik na een uurtje helemaal rozig en toch wel redelijk zen. We hebben voor de volgende keer twee oefeningen meegekregen. Ik verheug me al weer op een uurtje ontspanning gedurende de werkdag.

Nu ga ik heel zen verder met een breiwerkje. Vanavond met man en dochter Verschrikkelijke Ikke kijken. We hebben de film al gezien, maar deze blijft leuk.
Fijne zaterdagavond.

9 opmerkingen:

 1. Herkenbaar dat niet zen zijn de erste keren. Ben benieuwd hoe je het de volgende keer gaat ervaren

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja zo was het ook voor mij. Uiteindelijk heb ik heel veel aan mindfulnes gehad.
  En weet je, ik mediteer al bijna 20 jaar, ik hoor nog steeds verkeer en geluiden.
  Ze niet horen, daar gaat het niet om. Het horen en merken dat je het hoort en dat oke vinden en teruggaan naar de oefening. Dat doe ik al 20 jaar lang. ;-)
  Niet meer zo hard oordelen heeft mij veel gebracht. Ik hoop dat je er baat bij hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha, wat herkenbaar je "nieuwe dingen doen gedrag". En slappe handjes ben ik ook een beetje allergisch voor. Misschien moet ik ook zo'n cursus gaan doen?!
  Tijdens de zwangerschap deed ik yoga, omdat dat zwangerschapsgym-gemuts me niks leek en ik (meer dan) genoeg bewoog. Qua muts gehalte had ik een klein inschattingsfoutje gemaakt, maar ik ging er wel altijd heel relaxed, rozig en zen vandaan.
  Dus ik zou zeggen, veel plezier en geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Reacties
  1. @Nietzomaarzooo afgelopen donderdagmiddag was ik vrij. Aankomende donderdag ga ik om 13.00 uur weer terug naar mijn werkplek. Ben benieuwd hoe ik me dan die middag voel.

   Verwijderen
 5. Heerlijk zo onder werktijd even helemaal te ontspannen.
  Tot een paar jaar terug konden wij op het werk iedere maand een rug/nek massage van ongeveer 20 minuten krijgen onder werktijd.
  Heerlijk. Maar helaas is dat gestopt :(

  groetjes Jen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat apart dat je werkgever deze cursus aanbiedt. Ik mocht naar een cursus Excel. Ook leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, ja daar kan ik ook wel naar toe hoor. Via mijn werk worden er echt allerlei dingen aangeboden.

   Verwijderen
 7. Hmm ik ga dinsdag naar een Body& Mind center om me onder te dompelen in Pilates en yoga. Ik mag namelijk niet zo in mijn hoofd zitten. Pilates heb ik jaren gedaan maar die yoga pfff. Ben net zo als jij. Heb er dan ineens zo geen zin in. Als je er eenmaal bent dan valt het reuze mee. Ik doe trouwens een paar weken ontspanningsoefeningen en het werkt wonderbaarlijk wel dus over een poosje ben je helemaal zen

  BeantwoordenVerwijderen