dinsdag 11 november 2014

Sint Maarten en een Zibro kachel

Bedankt voor de lieve reacties. De vraag wat/wie ik gemeen vind... Daar moest ik even over nadenken. Meer in het algemeen dat ik het gemeen vind. Maar natuurlijk snap ik dat er een soort van willekeur is in het leven. Gezond leven, ongezond, jong, oud, man, vrouw....

Gisteren kreeg M. bericht dat een oud studiegenoot van hem het einde van het jaar waarschijnlijk niet haalt. Zucht... (En snik).

Dusssssss..... Een kip is geen mus. Over tot de orde van de dag. Niet omdat het niet erg is. Maar omdat ik niemand help met alleen treuren. 

Vorige week las ik over het bloempotkacheltje bij Min of Meer. Gezien onze 'open keuken' structuur, kunnen we daar wel wat extra warmte gebruiken. Maar onze kitten Semmie is erg nieuwsgierig. Dus veiligheidstechnisch niet slim.
Toen bedacht ik dat ik ooit op een consuminderblog iets over een Zibro kachel gelezen. Daar heb ik me in verdiept en nu gloeit er sinds gisteren een heerlijk warm kacheltje in de keuken. Op petroleum en de ontsteking werkt met batterijen. Dus ook in het geval van stroomuitval, kunnen we het nog warm hebben.

Vandaag was het Sint Maarten. In de oude flat kregen we nooit kinderen. Alleen het vriendinnetje van onze dochter. In deze straat had ik een hele kudde kinderen verwacht. Ik haalde twee zakken met chocolade vreterij en voor de sier nog wat fruit. Dochter had deurdienst (ik vind er ECHT niets aan dat geleur aan de deur, alleen de hele kleine kinderen vind ik wel schattig). 
Nou, volgens mij zijn er iets van 6 kinderen geweest. 

Helaas ben ik niet zo sterk, zodoende heb ik al weer 2 snickertjes achter de kiezen. Hmmm. Gauw ook maar een mandarijntje gegeten.

Bij de lezers/lezeressen waar ook Sint Maarten was. Waar hebben jullie op getrakteerd? Ik weet nog dat onze dochter een keer als 'traktatie' een zelfgenaaide knikkerzak kreeg. Zo gaaf. Uiteraard bedacht ik vanmiddag pas dat ik wel iets originelers dan snoep en fruit had kunnen verzinnen. 

19 opmerkingen:

 1. Wij hebben een stuk of 30 kinderen gehad volgens manlief. Ik moest lopen met de kinderen. Heel veel snoep opgehaald, paar mandarijnen en een appel. En bij een mevrouw kregen de oudere kinderen een pen en de kleintjes een bellenblaas. Heel erg leuk, maar ook prijzig want in die straat komen heel veel kinderen langs. Er wonen ook veel kinderen in dat hofje en die vertellen het weer door op school dus andere kinderen gaan er ook heen, waaronder wij:)
  En wij hadden zakjes H.aribo en F.ruitT.ella mini's.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow, 30 kinderen. Ik deed gisteren nog even wat boodschappen rond 5 uur en ik zag dat de oliebollen kraam ook goed bezocht werd, want, de traktatie was (hoe kan het ook anders :)) een oliebol. Bij de cafetaria kregen de kinderen een frikandel. Erg bijzonder.

   Verwijderen
 2. Hier wordt ook Sint Maarten gevierd. Ik haal gewoon volslagen onverantwoord zoete vreterijen in huis en biedt dat aan in een schaal met mandarijntjes en taai taai, kunnen de kinderen zelf kiezen.
  Het wisselt heel erg hoeveel kinderen er langs komen, het was gisteren heel rustig maar we hebben ook wel jaren dat er hier zo 60 kinderen hun liedjes komen brullen. Het is dus zaak veel in huis te hebben dat niet kan bederven. Ik ga om die reden zeker geen dingen zelf maken of in elkaar fröbelen.
  Een zigro kacheltje ken ik niet, ga eens uitzoeken wat dat is.
  Hier negeren de katten het tot nu toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zibro, geen zigro natuurlijk sorry.
  Een vraagje: stinkt dat niet erg naar petroleum? En welk merk/type heb jij?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op de website van Zibro kun je een 'kachelscan' doen. Heel handig, met verschillende vragen en daar komt dan een advies uit. Ik heb gekozen voor de RS 24. Een enkelbrander. Via een bedrijf in Groningen, voor 119,99 euro. Ze leverden ook de petroleum. Ik vind het wel een beetje stinken. Niet heel erg. Het schijnt dat de originele brandstof van Zibro niet stinkt. Die had het bedrijf niet (ik heb online besteld). Dat doe ik een volgende keer wel denk ik. Ik heb nu 49,95 euro betaald voor 20 liter 'reukarme' petroleum. Daar kan de kachel in totaal 80 uur voor branden. Niet echt heel voordelig. Maar ach, het is wel lekker warm in de keuken 's ochtends en 's avonds :) Oh ja en de was was ook lekker snel droog. Ik had het rekje in de buurt van de kachel gezet. Scheelde weer drogerkosten en geen stinkwas haha.

   Verwijderen
  2. het voordeel van zon kachel vind ik dat het vrij snel warm is , ideaal als je kort wilt verwarmen zo ben ik bijvoorbeeld smorgens maar even uit bed voor ik naar het werk ga en dan is het niet de moeite om de verwarmin g aan te zetten , want voor het warm is ben ik al weer weg met de zibro heb je snel warmte.

   Verwijderen
  3. Dat petroleum stoken brengt ook een hoop vocht met zich mee, en voor 50 euro kun je ketel op gas ook wel met gemak stoken een huis warm en dan neem ik aanschaf en gevaar nog niet mee.

   Verwijderen
  4. Vocht bij petroleum stoken? Heb ik nog niets van gemerkt. Ketel op gas? Die snap ik niet helemaal. Er is verwarming in de keuken, maar die is niet groot genoeg om de keuken te verwarmen. Gevaar, tsja, koken op gas is ook gevaarlijk. Autorijden met slippende tegenliggers ook....

   Verwijderen
 4. Hier 28 kindertjes aan de deur geweest. Ik ben opgegroeid met Sint Maarten en vind het een van de leukste feesten voor kinderen in de basisschoolleeftijd. In het donker mag je op straat... Dat is magisch op die leeftijd.

  Van ons kregen ze een rolletje Fruitella. Zo eentje met 3 snoepjes erin. Meer dan genoeg. als je ziet wat ze aan het eind van de avond bij elkaar hebben gescharreld. Overigens ken ik ook iemand die geen suiker eet en die deelde daarom fluorstiften en een gum uit. Vonden de kinderen ook leuk. Iets zelf maken hoeft dus niet per se.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat schattig een rolletje met maar 2 Fruitella's, wel wat voor mij :) Als je het zo omschrijft met 'in het donker' op straat mogen, dan is het zeker een stuk magischer, dan mijn omschrijving haha.

   Verwijderen
 5. Nieuwbouwijk in stad. Dit jaar stuk of 70 kinderen denk ik. ZIet er zo gezellig uit van die slierten peuters door de straat met hun lichtje... IK moest stevig mandarijnen bijvullen zijn toch veel kinderen die daar blij van worden ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh best veel zeg. Goed dat je mandarijntjes hebt gedaan. Ik heb zelf ook al een mandarijntje gegeten, werd ik ook redelijk blij van. Uiteraard compensatiegedrag....

   Verwijderen
 6. Hier geen Sint Maarten aan de deur (wel een lampionnenoptocht met muziek). Halloween hebben we wel toen hebben we ongeveer 130 kinderen aan de deur gehad (nee geen typefoutje echt 130...) Gelukkig zijn we er op voorbereid, maar toch maar 19 snoepjes over dit jaar. Als het op was geweest hadden ze gewoon een taaitaai gekregen hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. h o n d e r d d e r t i g.... Wow. Wordt er bij Halloween ook gezongen? Of is dat alleen net als in Amerika trick or treat?

   Verwijderen
 7. Hier ook Sint Maarten en ik schat 35 kinderen aan de deur geweest. Ik had Fruitlollies (lekker groot pak) en minireepjes. Die heb ik overdags ook nog aan een paar werkmannen uitgedeeld (die reepjes dan..) want die waren zo lekker aan de weg aan het timmeren. Alles op, wat fijn is, want anders kwam ik zelf weer in de verleiding en vooruit; in het kader van eerlijk duurt het langst; ik heb me ook laten verleiden tot het eten van een paar minireepjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een paar is altijd goed :) En wat aardig van je, om de werkmannen ook wat uit te delen. Hebben ze ook voor je gezongen?

   Verwijderen
 8. hier al een paar jaar een zibro. de cv ketel had kuren en dan wil je wel een backup in huis. ik ben dolblij met het kacheltje. hij stookt super zuinig geeft geen slechte lucht en we verstoken echt veel minder cv. op jaar basis ongeveer een halve can brandstof en inderdaad veel sneller de was droog wat weer kou in huis scheelt. ivm veiligheid gebruiken we hem alleen 's avonds als het jong volk op bed ligt. gevoel van behaaglijkheid is ook wat waard, nu nog sparen voor een speksteenkachel... maar dat vraagt wel een aantal jaren! mamavan8/jette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, fijn een speksteenkachel. Op onze houtkachel zit wel een speksteenplaat. Welke brandstof gebruiken jullie Jette?

   Verwijderen