woensdag 17 september 2014

Leven in het nu

Daar zat ik dan met mijn boek, de kracht van het Nu. Leven in het nu. Het klinkt zo eenvoudig. Op zich is het dat ook. Alleen het uitzetten van de constante gedachtenstroom. Na enige oefening lukte het me aardig gisteren. Buiten, in de zon, op een ligbedje. Met iets lekkers te drinken. Vrij ideale omstandigheden zeg maar. In het boek werd al 'gewaarschuwd' dat het verstand dit soort acties tegen wil gaan. Nou.... vannacht heb ik het geweten. Alle gedachtes die ik niet gedacht had overdag, kwamen in tenminste tienvoud langs.... Tsjonge jonge. 

Vandaag heb ik nog niet gelezen in het boek. Wel vertelde ik mijn moeder er over. Ik was geërgerd toen ik haar aan zag komen. Niet om haar, wel om het feit dat ik 'laat' was opgestaan, nog in mijn huissetje liep, nog niet de dingen had gedaan die ik dacht te gaan doen etc. etc. Allemaal niet in het 'nu' zeg maar.

Dus bedacht ik wat ik kon doen om die gevoelens van ergernis om te zetten. Ik maakte twee au-laitjes. Die dronken we op in de tuin, in de zon. Toen voelde ik me al een stuk beter. Vervolgens vroeg ik mijn moeder of ze nog kleding moest hebben? Afgelopen maandag en dinsdag ben ik namelijk erg goed geslaagd bij de kringloop. Daar voelde mijn moeder wel voor. Zo kwam ik voor de 3e dag op rij bij mijn favoriete kringloop. Ik vond in de rekken een gave blouse, een broek en een jasje voor mijn moeder. Jasje had ze niet echt nodig, maar stond haar wel gaaf, dus die heb ik haar kado gedaan.

Zelf vond ik vandaag een leuke jurk van Sandwich. Gisteren een grijs pak, broek met prachtig jasje van In Wear, een linnen jasje en een leren paarse blazer. Maandag kocht ik al een t-shirt met korte mouwen, een shirt met kraagje en lange mouwen, een groen lang vest, een paars lang vest, een jurkje van Nolita en een grijs gebloemd vestje. Totaal gaf ik in drie dagen tijd, iets minder dan 38 euro uit voor alle kledingstukken. Hoef ik alleen maar 'even' op zoek naar de doos met winterkleding in de schuur. Kan ik gaan combineren en bedenken wat er nog bij 'moet' aan shirts enzo. Misschien kom ik dan ook de blender tegen :)

Nou, in het nu is tijd ook van ondergeschikt belang. Helemaal mee eens. Toch ga ik zo naar bed. Eens zien wie er vannacht 'wint'. De rust of mijn gedachten.
Wie van jullie heeft het boek van Eckhart Tolle (de kracht van het Nu) trouwens ook gelezen? En wat zijn je bevindingen?

4 opmerkingen:

 1. Gedachten uitzetten heeft niks te maken met het in het nu leven. Accepteren dat drie gedachten er nu eenmaal zijn wel, pas dan gaan ze naar de achtergrond. Lees eens het boek Waar je ook gaat daar ben je van Jon kabat zin. En verdiep je in mindfulness.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De heer Tolle is een groot deker en schrijver, het boek is geweldig en je kunt het blijven herlezen, omdat het meer landt naarmate je zelf groeit. Heeft mijn leven echt verrijkt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie inzichten, toch? :)

  En tsja, of mindfullness nou je gedachten "uitzetten" of juist accepteren is, daar verschillen de meningen nog wel eens over. Ik denk een combinatie van beiden... Niet vechten tegen de gedachtes die in je opkomen, maar ze ook niet vasthouden en koesteren, zeg maar. Gedachtes zijn gedachtes, ze komen en gaan (gelukkig).

  Zelf had ik het vanmorgen ook, ik werd ontzettend chago wakker, maar nadat ik mijn chagerijnige gedachtes had geaccepteerd en besloot er niks mee te doen was de chagerijnigheid ook meteen weg.

  Heb het boek overigens niet gelezen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb het boek ook. Zal het nog eens herlezen. Mijn (puber)zoon heeft afgelopen week zijn eerst mindfullness therapie gehad. Zijn hoofd is teveel aan het denken. Jammer, hij staat er niet voor open. Hij heeft een gratis app gedownload van de therapeut om thuis ook verder te gaan. Misschien ook iets voor jou? Van VGZ. Kijk maar eens.

  BeantwoordenVerwijderen