Soms schrijf ik blogposts welke affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg wanneer je iets via deze link koopt. Hierbij zal ik alleen naar diensten of producten verwijzen, waar ik zelf 100% achter sta.
23 augustus 2014

Hoe kom ik aan een basisinkomen?

Zaterdagavond. We kijken 'met het hele gezin' Hollands Got Talent. Wie het heeft gezien, mooi he, die 81 jarige man? En Nedra, met zijn lied, Kom op en doe het, prachtige tekst. 

We hebben ook alle drie een mobiel apparaat op schoot... 
En zo las ik op F.acebook een bericht, hoe kom ik aan een basisinkomen? 
Erg interessant. Ik weet niet of ik nou persé voor een basisinkomen ben. Dan moet er ik er nog eerst meer van/over weten. Het idee (van de site basisinkomen.nl) van 1000 euro per maand, per stemgerechtigde, dat vind ik op zich wel een prettig idee. Dan zouden we met ons twee hier thuis, een basisinkomen van 2000 euro hebben. Dat klinkt goed :) Met de huidige uitgaven zouden we het niet redden om dan niet meer te werken. Dat is natuurlijk ook niet de opzet van het basisinkomen. We zouden wel beiden part-time kunnen gaan werken. Of een van twee zou kunnen stoppen met werken en zich richten op andere zaken. Dat zou perspectieven bieden, die er nu (nog) niet zijn.

Maar, hier onder alle bloggers die meelezen, is er vast al meer over geschreven en/of nagedacht. Wat zijn jullie bevindingen?
Zou je minder gaan werken in je huidige functie? Denk je dat je bij de 7% hoort die 'kapitaaltaks' gaat betalen? (zou ik graag doen volgens mij haha). 

Ik zou bijvoorbeeld wel twee dagen in de week willen werken in mijn huidige functie. Dan zou er iemand voor drie dagen in de week aangenomen kunnen worden voor de overige dagen. Of mijn werkgever daar ook zo happig op is, durf ik niet te zeggen. Ik weet niet wat hun kosten zijn namelijk.
In ieder geval weer genoeg stof tot nadenken.

Would you like to comment?

 1. Interessant is het wel, dat basisinkomen. Maar inderdaad ik zou er eerst wat meer over willen weten, het is e eerste keer dat ik er van hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, een basisinkomen van 1000 euro zou me niet gek lijken, maar ik heb me er te weinig in verdiept om te weten in hoeverre zoiets realistisch is. Het lijkt mij namelijk totaal niet, maar ik ben niet bekend met de ins & outs. Ik zou er dan wel bij blijven werken, maar ik zou dan wel makkelijker grenzen aan durven geven en alleen te werken op een manier die goed is voor mij, in plaats van maar alles aanpakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou zeker minder willen werken dan die fulltime uren die ik nu werk, maar financieel is dat nog even geen optie. Momenteel een soort struikelblok tussen verstand en gevoel waarbij ik vrees dat verstand het de komende 5 jaar nog gaat winnen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zoals ik het nu weet zou dat inkomen alles moeten gaan vervangen, dus ook de subsidies en toeslagen en de arbeidsongeschiktheidsinkomens. En dan kom je met 1000 toch echt vreselijk te kort hoor.
  Want als je alleen bent moet je het ook alleen ophoesten. Nou ga er maar aan staan, de gemiddelde huur is 650 plus ziektekosten en eigen risico 150, gas water licht 150 en op is het geld......stel dat je werkloos bent, of erger, ziek en nooit meer kan werken.....ik heb nog nergens gelezen dat daar dan ook aan gedacht is.

  Als dat niet meespeelde in mijn verhaal en ik fris fit en fruitig was zou ik gedeeltelijk werken. Niet meer dan ik nodig heb, tenzij het werk natuurlijk heeeeel leuk is, want dat kan ook :)
  En dan wil ik best kapitaaltaks betalen hoor als ik zo rijk was ;)
  Ik hoop het ooit nog eens mee te gaan maken ja.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dan komt volgens mij ook veel te vervallen. Hypotheekrente aftrek en toeslagen. Ik ben wel voor zo'n systeem. Dan zijn we van veel bureaucratie af.

  BeantwoordenVerwijderen