25 mei 2014

De risico's van sparen

Vorige week viel het blad Fiscalert weer in de brievenbus.
Met vetgedrukt 'DE RISICO'S VAN SPAREN'. Interessant artikel, dat aangeeft dat tussen maart 2013 en maart 2014 de gemiddelde spaarrente 1,54% bedroeg. (De berekening is inclusief de rente op spaardeposito's). Het laagste punt ooit.

Gemiddelde hoogste spaarrente in één jaar samen is nooit hoger geweest dan 3,46 % (ik herinner me onze ASN spaarrekening met destijds 4% rente). 
De fiscus gaat er van uit dat er gemiddeld 4% rendement behaald wordt. 

Met tabellen laten ze de belastingdruk zien op (spaar)vermogen. 

Nu zijn onze eigen spaarpotjes nog niet zo gevuld, dat we boven de vrijstelling van 21.139 euro per persoon uitkomen. Dus ervaar ik het zelf nog niet echt als een erge belastingdruk. Maar het zet me wel aan het denken. Over wat we straks, na de verbouwing en na de verhuizing met alle extra geld gaan doen.

Gisterochtend werden we al vroeg gewekt. 7.05 uur werd er gestart met bouwwerkzaamheden naast onze flat. Voor een zaterdag echt een onacceptabele tijd vind ik. Helemaal gezien het lawaai wat er geproduceerd werd. 
Voordeel was wel, dat we al op tijd bij de supermarkt stonden voor de boodschappen. Voor de Appie troffen we 'onze straatkrantverkoper'. In december vorig jaar was hij terug gegaan naar Roemenië. Nu was hij er weer. Hij vertelde over de afgelopen periode. Helaas weinig rozengeur en maneschijn.

Dat maakte me nog bewuster van 'de rijkdom' die we hier hebben. Natuurlijk hebben manlief en ik op dit moment een luxeprobleem. Met twee huizen, twee full-time banen, een HBO studie voor mij en bijna elke avond klussen is het leven iets minder ontspannen en gezellig dan normaal.

Maar we hebben wel al deze mogelijkheden. Uiteraard hebben we er ook zelf voor gekozen :) Dus tel ik onze zegeningen. Trek ik mijn klussetje weer aan en ga ik deze zondagmiddag even wat meters maken, klustechnisch dan.

Fijne zondag allemaal.

3 opmerkingen:

 1. Grappig dat ze term de risico's van sparen gebruiken.
  De spaarrente is inderdaad historisch laag maar de risico's van schulden zijn in mijn opinie een stuk groter.
  Succes met klussen vandaag. Schiet het al op?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De opinie van de schulden deel ik zeker :) Vandaag weer heeeeel veel gaten en naden gevuld in plafonds en wanden. Zodra dat klaar is kunnen we overgaan tot behangen en schilderen.

   Verwijderen
 2. Het schiet dus al aardig op met je huis. De laatste loodjes nog. Succes ermee.

  BeantwoordenVerwijderen