Doorgaan naar hoofdcontent

DE factuur

De originele tekeningen van mijn creatieve opdracht heb ik vandaag per pakketpost verzonden. Helaas vond ik de laatste pagina niet wat het moest zijn. Die heb ik dus maar als 'bonus' erbij gedaan.

Komt het punt van DE factuur. 
Ik ben voor ik begon met de opdracht, met de trein op en neer geweest naar onze afspraak. Reistijd heen en terug, bijna 4 uur.
De afspraak met uitleg van het plan duurde ongeveer 3 uur.
Qua bedenken, tekenen, schrijven en uitwerken ben ik ruim 6,5 uur bezig geweest. 

Dus voor het gemak reken ik 13,5 uur werk. Maarja, welk tarief bereken ik?
We hebben van te voren niets afgesproken. Geen uurloon, niets. Dom van mij, bedenk ik nu. Want ik vind het lastig om dat nu te gaan bepalen.

Als ik te hoog ga zitten qua uurloon, dan 'ben ik bang' dat ik niet weer ingehuurd word. Wanneer ik te laag ga zitten, doe ik mezelf te kort. Want ik heb er wel een dag verlof voor genomen. (Afgelopen maandag was ik vrij, zonder dat me dat verlofuren kostte). Dus HELP (<- hulp gevraagd aan de zelfstandig werkenden onder ons :))

Ik heb beloofd de factuur deze week door te mailen. Zelf dacht ik aan een bedrag van 250 euro ex BTW voor de 5 tekeningen. Dus geen uurloon. Maargoed, ik ben benieuwd naar jullie raadgevingen. (Tsjonge, op het gebied van het vermarkten van mijn eigen talenten en creativiteit heb ik zeker nog geen rijk wijf instelling :))

Nou, ik ga de beslommeringen van vandaag van me af behangen vanavond. Behang met New York print in de slaapkamer hebben we bedacht (een muurtje hoor, anders denk ik dat ik slecht ga slapen, van de drukke prints).

Reacties

  1. Mijn man rekent 20 euro per tekening.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh ja, ik moet er bij zeggen dat het A3 vellen zijn met meerdere tekeningen en teksten erop :) Handgetekend en geschreven, zonder computerbewerkingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een uurtarief van 75 euro is volgens mij heel normaal. Maar ik kan wel es kijken, als je wil, wat ik betaalde voor een opdracht voor tekeningen? Kan pas morgenmiddag trouwens...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je voor mij wilt kijken heel graag. Ik ga pas laat vanavond een factuur maken.

      Verwijderen
  4. Ps dien75 euro is dan exclusief het acquireren he? Acquireren kun je niet voor rekenen... oh en je kunt natuurlijk een kennismakingskorting toepassen of een vaste klanten korting, voor wanneer er een vervolgopdracht komt, doorrekenen. Dus eerst een redelijie prijs bepalen wat je ervoor wilt hebben en daar dan een korting op zodat je uitkomt op een bedrag waarvan je denk dat men er voor wil betalen....

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik laat wel eens tekeningen maken, ook handgemaakt, daar betaal ik dan rond de 100 euro per tekening voor. Dat gaat om creatieve tekeningen, die dan als illustraties dienen voor iets wat ik geschreven heb. De tekening wordt dan ook ingescand trouwens.
    We hebben doorgaans minimaal één voorgesprek, zodat de tekenaar precies weet wat de tekening moet uitbeelden (en toevoegt aan mijn tekst).
    Heb je hier iets aan?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik zou de reiskosten wel 1 op 1 terugvragen. Die heb je echt gemaakt en dat kan de opdrachtgever zelf narekenen. Wat de rest betreft, je hebt dus ongeveer 10 tekeningen op A-4 formaat gemaakt. Hou daarvoor de € 20,- aan die je werd geadviseerd. Ik denk dat je dan op een redelijk bedrag uitkomt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helaas is het niet zo dat 5 A3tjes gelijk staan aan 10 A4tjes (alleen qua formaat :))

      Verwijderen
  7. Als je € 250 factureert, bereken je maar een uurloon van € 18,50. Dat is voor een zelfstandige erg laag. Je zou er eigenlijk vanuit moeten gaan dat je van je freelance werk zou moeten leven. Met zo'n uurloon kom je dan echt niet uit want als zzp'er zou je hierover o.a. nog inkomstenbelasting, bijdrage ZVW, je zorgpremie en premies voor je werkeloosheids- en arbeidsongeschiktheidsverzekering moeten betalen. Op basis van dat uurloon houd je dan te weinig over om van te leven, lijkt me.

    Ik weet niet wat in jouw branche gebruikelijk is: uurloon of per tekening.
    Hier vind je een overzicht van de uurtarieven van een aantal beroepsgroepen. Misschien heb je er iets aan: http://www.loonwijzer.nl/home/eigenbaaswijzer/tarief-check/uurtarieven-in-50-beroepen-zzpers-vergeleken-met-werknemers (hyperlink lukt niet)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nog bedankt voor je reacties en je link. Heel handig. En je hebt gelijk dat mijn uurloon bij 250 euro wel laag uit zou komen. Toch heb ik wel voor dat bedrag gekozen, voor nu. Bij een volgende opdracht ga ik zeker van te voren prijsafspraken maken. Beter voor mijn gemoedsrust.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Woonboerderij van mijn ouders te koop in Kolham

Huis te koop in Kolham Sinds vandaag opnieuw op Funda.  Met betere foto’s :) en een verlaagde prijs. De boerderij van mijn ouders in Kolham. Ruim 340 m2 woonoppervlakte. Plus een heerlijke tuin. En ja, ik heb hier in geen tijden iets gepost.  Het is/was een bewogen jaar. Hopelijk is er binnenkort een nieuwe eigenaar voor het huis van mijn ouders. Iemand die het zijn/haar eigen vorm gaat geven. Link naar Funda voor het huis te koop in Kolham  Update: Het huis is verkocht :) De akte is in januari 2024 gepasseerd.

Nieuwe 7 dagen weekend website en ik blog weer

www.7dagenweekend.nl  Nou het duurde even twee jaren :) In november 2021 stopte ik met full-time werken. Veel plannen had ik. Heerlijk wakker worden zonder wekker. Mij richten op het huis. De moestuin, mijn cursussen, creativiteit, opleidingen en nog andere dingen. Er gebeurden veel ongeplande, onverwachte en onprettige dingen.  Gelukkig ook veel mooie dingen hoor.  Uiteraard wel heel dankbaar voor alle tijd die ik door kon brengen met de mensen die er nu helaas niet meer zijn. Ook voor de tijd die ik door kon brengen met de mensen die er nog wel zijn :) Waar mijn hulp welkom was.  En nu voel ik weer ruimte. Plus behoefte om te bloggen.  Vandaag legde ik de laatste hand (ja voor nu :)) aan de nieuwe website van Martijn en mij. www.7dagenweekend.nl Oh ja en natuurlijk hebben we ook iets leuks bedacht als bedankje voor het inschrijven op onze nieuwe mailinglijst. Zes fundamentele vragen uit het boek Goed omgaan met geld van Pierre Pradervand. Je krijgt het PDF bestand door je gegevens hi

Als alles kan, wat kies je dan?

Het is al bijna weer lente Tsjonge, de eerste weken van het nieuwe jaar zijn voorbij gevlogen. Heb je: je woord van het jaar je vision board je mindmap je wensen en doelen etc. etc. allemaal al in kaart gebracht :)  Ik ga mijn 'vision board' tekenen. Mijn woord van het jaar is: AVONTUUR Cursus- en challenge verknettering Het einde van 2023 en het begin van 2024 merkte ik dat ik in mijn eigen 'valkuil' stapte.  Want ik meldde mij voor de ene na de andere cursus en challenge aan. In plaats van ontspannen te kiezen voor hetgeen ik echt zin had om te doen. Vorige week luisterde en keek ik op 1,5 keer de snelheid '6 van 12 Masterclasses' die ruim 2 uren duurden. Hai... Ik raakte op een gegeven moment zo geïrriteerd van mijn eigen gedrag. Want, ja, hele interessante informatie. Maar nee, niet mijn stijl van 'les geven en zakendoen'. Maar 'iedereen' die de stappen had gevolgd was 'zo succesvol'. Alleen als je 1 ding zou kiezen en het hele plan z