Soms schrijf ik blogposts welke affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg wanneer je iets via deze link koopt. Hierbij zal ik alleen naar diensten of producten verwijzen, waar ik zelf 100% achter sta.
13 mei 2014

DE factuur

De originele tekeningen van mijn creatieve opdracht heb ik vandaag per pakketpost verzonden. Helaas vond ik de laatste pagina niet wat het moest zijn. Die heb ik dus maar als 'bonus' erbij gedaan.

Komt het punt van DE factuur. 
Ik ben voor ik begon met de opdracht, met de trein op en neer geweest naar onze afspraak. Reistijd heen en terug, bijna 4 uur.
De afspraak met uitleg van het plan duurde ongeveer 3 uur.
Qua bedenken, tekenen, schrijven en uitwerken ben ik ruim 6,5 uur bezig geweest. 

Dus voor het gemak reken ik 13,5 uur werk. Maarja, welk tarief bereken ik?
We hebben van te voren niets afgesproken. Geen uurloon, niets. Dom van mij, bedenk ik nu. Want ik vind het lastig om dat nu te gaan bepalen.

Als ik te hoog ga zitten qua uurloon, dan 'ben ik bang' dat ik niet weer ingehuurd word. Wanneer ik te laag ga zitten, doe ik mezelf te kort. Want ik heb er wel een dag verlof voor genomen. (Afgelopen maandag was ik vrij, zonder dat me dat verlofuren kostte). Dus HELP (<- hulp gevraagd aan de zelfstandig werkenden onder ons :))

Ik heb beloofd de factuur deze week door te mailen. Zelf dacht ik aan een bedrag van 250 euro ex BTW voor de 5 tekeningen. Dus geen uurloon. Maargoed, ik ben benieuwd naar jullie raadgevingen. (Tsjonge, op het gebied van het vermarkten van mijn eigen talenten en creativiteit heb ik zeker nog geen rijk wijf instelling :))

Nou, ik ga de beslommeringen van vandaag van me af behangen vanavond. Behang met New York print in de slaapkamer hebben we bedacht (een muurtje hoor, anders denk ik dat ik slecht ga slapen, van de drukke prints).

Would you like to comment?

 1. Mijn man rekent 20 euro per tekening.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh ja, ik moet er bij zeggen dat het A3 vellen zijn met meerdere tekeningen en teksten erop :) Handgetekend en geschreven, zonder computerbewerkingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een uurtarief van 75 euro is volgens mij heel normaal. Maar ik kan wel es kijken, als je wil, wat ik betaalde voor een opdracht voor tekeningen? Kan pas morgenmiddag trouwens...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je voor mij wilt kijken heel graag. Ik ga pas laat vanavond een factuur maken.

   Verwijderen
 4. Ps dien75 euro is dan exclusief het acquireren he? Acquireren kun je niet voor rekenen... oh en je kunt natuurlijk een kennismakingskorting toepassen of een vaste klanten korting, voor wanneer er een vervolgopdracht komt, doorrekenen. Dus eerst een redelijie prijs bepalen wat je ervoor wilt hebben en daar dan een korting op zodat je uitkomt op een bedrag waarvan je denk dat men er voor wil betalen....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik laat wel eens tekeningen maken, ook handgemaakt, daar betaal ik dan rond de 100 euro per tekening voor. Dat gaat om creatieve tekeningen, die dan als illustraties dienen voor iets wat ik geschreven heb. De tekening wordt dan ook ingescand trouwens.
  We hebben doorgaans minimaal één voorgesprek, zodat de tekenaar precies weet wat de tekening moet uitbeelden (en toevoegt aan mijn tekst).
  Heb je hier iets aan?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zou de reiskosten wel 1 op 1 terugvragen. Die heb je echt gemaakt en dat kan de opdrachtgever zelf narekenen. Wat de rest betreft, je hebt dus ongeveer 10 tekeningen op A-4 formaat gemaakt. Hou daarvoor de € 20,- aan die je werd geadviseerd. Ik denk dat je dan op een redelijk bedrag uitkomt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas is het niet zo dat 5 A3tjes gelijk staan aan 10 A4tjes (alleen qua formaat :))

   Verwijderen
 7. Als je € 250 factureert, bereken je maar een uurloon van € 18,50. Dat is voor een zelfstandige erg laag. Je zou er eigenlijk vanuit moeten gaan dat je van je freelance werk zou moeten leven. Met zo'n uurloon kom je dan echt niet uit want als zzp'er zou je hierover o.a. nog inkomstenbelasting, bijdrage ZVW, je zorgpremie en premies voor je werkeloosheids- en arbeidsongeschiktheidsverzekering moeten betalen. Op basis van dat uurloon houd je dan te weinig over om van te leven, lijkt me.

  Ik weet niet wat in jouw branche gebruikelijk is: uurloon of per tekening.
  Hier vind je een overzicht van de uurtarieven van een aantal beroepsgroepen. Misschien heb je er iets aan: http://www.loonwijzer.nl/home/eigenbaaswijzer/tarief-check/uurtarieven-in-50-beroepen-zzpers-vergeleken-met-werknemers (hyperlink lukt niet)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nog bedankt voor je reacties en je link. Heel handig. En je hebt gelijk dat mijn uurloon bij 250 euro wel laag uit zou komen. Toch heb ik wel voor dat bedrag gekozen, voor nu. Bij een volgende opdracht ga ik zeker van te voren prijsafspraken maken. Beter voor mijn gemoedsrust.

   Verwijderen