donderdag 27 maart 2014

Zeuren en klagen helpt niet

Wat tref ik de laatste tijd veel zeurende en klagende mensen. En wat ben ik hard op weg om er zelf ook eentje te worden. Echt vervelend. Want al dat gezeur en geklaag helpt niet. Helemaal niet als het gaat wanneer er iets over iemand gezegd wordt, tegen iemand anders (ook wel roddelen genoemd). 
Zucht... Ja, voor mezelf hoor die zucht... want ik moet even bedenken waarom ik er zo in mee ga. Het kost me bakken met energie. Ja, figuurlijk dan :)

Omdat ik graag aardig wil blijven en misschien ook wel omdat ik leuk gevonden wil worden zeg ik er zelf vaak niets van tegen de persoon, zeg maar de energie vampier.

Dus heeft iemand tips om op een aardige manier aan te geven dat ik iemands klaagverhaal of roddels niet wil horen?

Ik heb zelf het volgende bedacht:
Ik snap dat je hier mee zit/het vervelend vindt/verdrietig over bent... 
Maar hoe dan verder? Op een manier die een ander in zijn of haar waarde laat.
Want de onbeleefde varianten, daar heb ik niet zoveel moeite mee haha.

11 opmerkingen:

 1. ...ik heb zelf zoveel aan mijn hoofd dat ik er momenteel niets meer bij kan hebben.
  ....hou toch op met dat eeuwige geklaag/gezeur/geroddel. Je hebt geen levensbedreigende ziekte (hoop ik) , voor zeuren ben je te jong/oud en van roddelen word je vroeg kaal (is wetenschappelijk bewezen)
  ...of maak alles een beetje erger (heeft jouw zoon 3 pilsjes gedronken) Mijn zoon/dochter zuipt de halve krat leeg. Heeft collega alweer staan flirten met de baas? Ik ben met hem naar bed geweest .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, haha, jij hebt wel wat 'grovere' versies. Dank je wel. Die van vroeg kaal worden kende ik nog niet.

   Verwijderen
 2. Eerlijkheid duurt het langst...
  'Ik snap dat je je verhaal even kwijt moet maar ik denk dat ik op dit moment niet de beste persoon ben om naar je te luisteren. 'Praatjes vullen geen gaatjes' en voor praatjes alleen heb ik nu even geen energie meer.'

  Maar lastig is het, ik vind het ook moeilijk om ergens een grens te trekken...(iets met 'de beste stuurlui staan aan wal' om er nog maar even een spreekwoord bij te gooien).

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die van het juiste moment vind ik wel een goed idee. Dank je wel Lily.

   Verwijderen
 3. maar mijn goede voornemen is dat ik alleen nog maar positieve dingen wil zeggen en bespreken. Dus .
  Of zeg vervolgens dat je ze het beste wenst, maar dat je toch echt je goede voornemen wilt houden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is ook echt mijn goede voornemen. Dus die ga ik ook gebruiken. Dank je wel.

   Verwijderen
 4. op mijn werk werd er in de pauzes alleen nog maar geklaagd over wat er mis is op datzelfde werk, samen met een collega heb ik nu afgesproken dat wij als anderen over het werk beginnen wij gewoon een ander onderwerp aan snijden door aan elkaar een vraag te stellen , bijvoorbeeld wat heb jij gedaan in het weekend of ga je komend weekend iets leuks doen? of wat ga je eten vanavond? het werkt niet altijd,maar nu het weer mooi weer is eten we dan ons brood snel op en gaan samen lekker buiten in de zon zitten en laten de rest lekker verder zeuren en mopperen en genieten zelf van onze pauze

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat ik ook de komende tijd alleen ga pauzeren. Lekker even een blokje om. Of buiten zitten in de zon.

   Verwijderen
 5. Vraag is of je wel aardig gevonden moet worden door iedereen en negatieve mensen in het bijzonder?
  Ik heb wel eens twee partijen die over elkaar roddelden een paar keer gezegd dat ze beter de ander konden vertellen wat ze mij vertelden. Toen dat niet hielp heb ik gezegd dat ik er niets meer over wilde horen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt helemaal gelijk Moneypenny. Ik besef dat ik zeker niet door iedereen aardig gevonden hoef te worden. Het lastige vind ik de mensen die over het algemeen wel heel aardig zijn, maar zeurderig of klagerig. Want iemand die ik niet aardig vind, kan ik makkelijk negeren. Ik zal moeten aangeven wat mijn grenzen hier in zijn. Dank je wel voor je reactie.

   Verwijderen
 6. Je kunt ook een punt zetten na wat je zelf al bedacht hebt. Soms is dat al genoeg. Anders ga je er, op wat voor manier dan ook, toch in mee en het is denk al moeilijk genoeg om dat niet te doen, dus eromheen zeilen heeft ook geen zin. Gewoon 'Ik snap dat je hier mee zit/het vervelend vindt/verdrietig over bent.'

  BeantwoordenVerwijderen