zondag 19 januari 2014

Samenlevingscontract en testamenten

Heerlijk uitgeslapen vanmorgen. Ik werd rond 9.15 uur wakker. Volledig uitgerust na een volle nacht doorslapen. Super. Van manlief kreeg ik een kop thee op bed. Dochter kwam heel even knuffelen en rond 10 uur kon ik de uitgang van mijn bed vinden.

Ondertussen was manlief al richting zijn softbaltraining. De ochtend lekker aangelummeld. 's Middags papierderij in mappen gedaan en de tafel weer zichtbaar gemaakt.
Gisteren had ik de juf van onze dochter gemaild. Bij het inschrijfformulier voor de school, moeten wat formulieren meegestuurd worden. Maar die mogen later. Dat is fijn, dan kan haar aanvraag op de bus.

Morgen gaan wij ons ook verdiepen in allerlei zaken. Bij de notaris hebben we een gesprek over een op te stellen samenlevingscontract en testamenten. Niet mijn hobby. Voelt voor mij raar om mijn testament op te gaan stellen. Alsof ik ieder moment dood kan gaan. En dat ben ik nog lang niet van plan. Pas op mijn 103e :) Maargoed, we snappen ook het belang omdat we nu een huis hebben gekocht. Fijn dat we eerst nog een gesprek krijgen. De daadwerkelijke akten worden vervolgens opgesteld en op de datum van de hypotheekakte ook gepasseerd.

Op 3 februari is het dan feest en wordt alles officieel. Die dag hebben mijn ouders 45 jaar hun eigen zaak. Dus hebben we ze al vast uitgenodigd voor een etentje samen. 

Als een van jullie nog adviezen heeft over wat wel en wat niet op te stellen in het samenlevingscontract of de testamenten, dan lees ik dat graag :)

Boodschappenbudget update. Ook deze week kwamen we weer 'net' boven de geplande 75 euro uit. Wanneer we ons deze week houden aan maximaal 63,50 euro, dan hebben we ons aan het budget gehouden. Dat is de 'sport' van deze week. Ik heb nog redelijk wat spullen in huis. Dus dat gaat vast goedkomen.

2 opmerkingen:

  1. Ik begrijp dat jullie dochter nu nog jong is. Maar voor later kan het belangrijk zijn om in het testament op te nemen dat alles wat zij van jullie erft ook alleen van haar blijft. Dat betekent dat jullie haar eventuele partner helemaal uitsluiten. Dat klinkt heel lelijk maar is het niet. Je weet namelijk nooit met wie ze later een relatie krijgt en of die relatie wel blijft bestaan. Je zult niet de eerste zijn waar een gedeelte van het geld gaat naar iemand waar je het helemaal niet mee eens bent. Wat je dochter er mee doet of hoe ze het uitgeeft als ze de erfenis helemaal heeft, dat kun je niet vastleggen en dat is maar goed ook. Alles helemaal bepalen zal niet gaan. Wij hebben ook een dochter en twee kleinkindjes. Zo hebben wij bepaald dat een vast bedrag naar beide kleinkindjes gaat. Misschien dat onze dochter het ook wel aan hen gegeven zou hebben maar dat weten we niet zeker en nu wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je kan in het testament ook bepalen wie als eerste gevraagd moet worden als voogd voor je kind(eren) mochten jullie overlijden.

    BeantwoordenVerwijderen