Doorgaan naar hoofdcontent

Wat maakt iemand rijk?

Vanmorgen, na weer NET te weinig slaap, met vouwen nog in mijn gezicht opgestaan. Weer NET iets te laat richting mijn werk vertrokken, om 07.15 uur zat ik in mijn minibolide met piepende V-snaar.

Aan het einde van de straat was de auto ongeveer uitgepiept :) en hoorde ik mijn eigen gedachten weer een beetje.

Ja, in 'deze tijden' ben ik blij met mijn baan. En blij met mijn goede gezondheid. Mijn lieve man, die samen met mij opstaat, mij voorziet van ontbijt EN al jarenlang mijn lunch voor de dag klaarmaakt. Onze leuke dochter. Die naast langer en langer, ook grappiger en mondiger wordt.

Ik bedacht vanmorgen ook dat ik me af vroeg wat rijk zijn voor mij betekent.
Dus naast het 'hebben' van mijn lieve familie, ouders, schoonouders, vrienden, vriendinnen en collega's. Een baan? Goede gezondheid? Elke week of maand geld op de rekening? Schuldenvrij zijn? Een buffer op kunnen bouwen financieel gezien? 

Het 'full time' werken kent voor mij namelijk een keerzijde. De hoeveelheid tijd die het in beslag neemt. Dit bedoel ik niet als grapje. Door de lange dagen (07.00 uur in de auto heen, rond 17.30 uur terug) merk ik wel dat mijn energie niveau laag is. Dat rijkdom voor mij niet persé in het werken voor een baas zit. Al ben ik zo rond de 25e van de maand altijd wel even gelukkig haha.

In het kader van mijn boek ben ik benieuwd naar wat reacties van jullie zijde.
Wat maakt je rijk? En bij welk bedrag voel je je ook rijk?

Reacties

  1. Rijk voel ik me door de rust in mijn leven. Het alles op orde hebben. Financieel, in je gezin en de ziekte een plekje gegeven. Natuurlijk voel je je financieel rijker als je weer meer gespaard hebt, maar ik denk dat dat nooit stopt. Ik denk dat de mensen van nature toch steeds meer willen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Steeds meer willen, dat klopt zeker. Een nieuwe mini iPad, terwijl er ale een iMac en iPad zijn....

      Rijk door rust. Heel mooi. Ik mis rust. Lichamelijk en geestelijk. Dank je voor je reactie.

      Verwijderen
  2. En dan bedoel je niet goede relaties en een goede gezondheid, want dat staat natuurlijk voor iedereen op nummer 1.
    Als je het hebt over financien, heb ik me altijd rijk gevoeld. Waarschijnlijk omdat het een rekbaar begrip is. Vroeger had ik nauwelijks iets, maar toch genoeg, omdat ik ook nauwelijks iets nodig had. Tegenwoordig heb ik veel meer en dat is prettig. Maar ik zou met veel minder toe kunnen.
    Als je het hebt over werk: ik heb jaren saai en/of onaangenaam werk gedaan en toen voelde ik me wel eens 'arm'. Geen financiele armoede, maar geestelijke armoede (ik kon er niet mee stoppen want de hypotheek moest afgelost worden).
    Ik heb ook interessant en afwisselend werk gedaan (en doe dat nog steeds); dat inspireert en daarbij voel ik me rijk. Het geeft ook een rijk gevoel als je zelf kan bepalen aan welke projecten je werkt en daarbij zelf je werktijden kan bepalen. Vrijheid, dat maakt rijk.

    Pennie Wijs

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je antwoord raakt me. Geestelijke armoede. Ik denk dat dat het is bij mij. Vrijheid maakt zeker rijk.

      Verwijderen
    2. Misschien kun je gaan onderzoeken waar je passie ligt? Dan kun je daar misschien iets mee gaan opbouwen. Hoeft niet per se professioneel te zijn, kan natuurlijk ook in hobbysfeer of je als vrijwilliger ergens voor inzetten.
      Succes met je zoektocht, door erover na te denken ben je al op weg!

      Pennie

      Verwijderen
    3. Een paar jaar geleden stopte ik met m'n betaalde baan, ik ging elke dag met tegenzin naar het werk en was alleen nog maar blij als het salaris werd gestort. Daarna heb ik vrijwilligerswerk gezocht, 1 vaste dag per week, waar ik me helemaal in kan vinden. Ik heb daarnaast een cursus gedaan van 2 jaar, afgelopen zomer afgerond. Onze kinderen zijn de deur uit, we redden het van 1 salaris en vinden het niet erg om ergens voor te sparen. Geven niet om luxe, hebben genoeg geld op de spaarrekening voor onvoorzien. e.d. Ik heb tijd voor alles wat op mijn pad komt,van hobby's, wandelen e.d. Ons leven is veel relaxter, rustiger en fijner geworden. We leefden altijd al zuinig en blijven dat doen. Ik voel me schatrijk. Rianne

      Verwijderen
  3. rijk :natuurlijk is gezondheid en het hebben van je geliefden het allerbelangrijkste.
    Maar puur op materieel gebied geeft een volle voorraadkast/ vriezer mij een heel rijk gevoel, en genoeg geld op de rekening zodat je tegenslagen op kan vangen.
    En het hebben van een baan, zodat een inkomen gegarandeerd is, en die voorraadkast vol kan blijven:-)
    Ik heb een inloop voorraad kast en sta daar regelmatig even te genieten van de volle planken, geeft een veilig gevoel, heerlijk
    Ooit een financieel minder goede tijd meegemaakt, zorgen kunnen je ziek maken echt!
    Nu het financieel een heel stuk beter gaat blijven we erg zuinig leven en de buffer opbouwen, volgens mij is het pure angst, terwijl het nu eigenlijk prima gaat. geld uitgeven lukt me nog steeds niet alleen die voorraad kast, die staat propvol :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Rijk is een lastig begrip. Nu komt er iedere maand ruim voldoende binnen. Over drie maanden moet ik nog maar afwachten hoe dat gaat. Ondanks dat ik dan een 3,6 jaar geld vooruit heb, maak ik me nu al zorgen.
    Dat komt omdat ik in 2005- 2006 ternauwernood rond kon komen. Ik kijk met de ogen van. U, naar het verschil in inkomen van toen en dan denk ik, hoe als de inflatie verder gaat, hoe als de deflatie toeneemt?
    Ik weet dat groei een tevreden gevoel geeft, groei gaat langzaam, kinderen worden groot, duurt jaren, biologisch tuinieren, kost maanden, maar dan heb je een natuurlijk proces, is groei.,
    Als ik dat geld, 3,6 jaar salaris in eens krijg, dan wil ik natuurlijk ook zorgen voor groei, gaat dat dan zo maar?
    Raar eigenlijk, heb ik jaren niks gehad, maak ik me nu al zorgen om de toekomst.
    Gewoon een tuttebel dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Rijk zijn in termen van geld boeit me niet. Rijk zijn in termen van liefde, goede gezondheid en fijne mensen wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Rijk voel ik me inderdaad als je zelf de mogelijkheid om te veranderen als het nodig is of alleen maar fijn. Ik werk nu nog als gastouder, maar heb dit opgezegd zonder dat ik nieuw werk heb. Dat is aan de ene kant een gok, maar het voelt zo fijn dat dit afloopt! Natuurlijk kan je dit alleen maar doen als het financieel kan (bij ons dus wel gelukkig!).
    Rijk voel ik me ook als we voor een van de kinderen extra kosten moeten maken omdat dat voor hen even heel goed is, zoals huiswerkbegeleiding. En dat dus ook zonder problemen kan! Het lijkt me vreselijk als je zoiets (kan ook iets anders zijn) moet laten vanwege de kosten.
    Rijk voel ik me ook met mijn net nieuwe keuken, waar we wel een aantal jaren voor hebben moeten sparen! Daar geniet je volgens mij dan des te meer van.
    Uiteraard zijn gezondheid en lieve mensen om je heen nog veel belangrijker dan al die geldperikelen... groetjes G

    BeantwoordenVerwijderen
  7. rijk voel ik me als ik zonder problemen mijn rekeningen kan betalen en genoeg over houd om af en toe iets leuks te doen en ondanks mijn lage inkomen voel ik me dus al rijk, terwijl anderen in mijn omgeving die beduidend meer verdienen klagen over hoe slecht ze het wel niet hebben, het is dus zeer moeilijk om aan rijk zijn een prijskaartje te hangen,als je praat over geestelijke rijkdom, voel ik mij op het moment niet zo rijk een aantal fysieke problemen en het negeren daarvan door mijn leidinggevende en de werkdruk die ons momenteel opgelegd word geven mij niet het gevoel van geestelijke rijkdom

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Woonboerderij van mijn ouders te koop in Kolham

Huis te koop in Kolham Sinds vandaag opnieuw op Funda.  Met betere foto’s :) en een verlaagde prijs. De boerderij van mijn ouders in Kolham. Ruim 340 m2 woonoppervlakte. Plus een heerlijke tuin. En ja, ik heb hier in geen tijden iets gepost.  Het is/was een bewogen jaar. Hopelijk is er binnenkort een nieuwe eigenaar voor het huis van mijn ouders. Iemand die het zijn/haar eigen vorm gaat geven. Link naar Funda voor het huis te koop in Kolham  Update: Het huis is verkocht :) De akte is in januari 2024 gepasseerd.

Nieuwe 7 dagen weekend website en ik blog weer

www.7dagenweekend.nl  Nou het duurde even twee jaren :) In november 2021 stopte ik met full-time werken. Veel plannen had ik. Heerlijk wakker worden zonder wekker. Mij richten op het huis. De moestuin, mijn cursussen, creativiteit, opleidingen en nog andere dingen. Er gebeurden veel ongeplande, onverwachte en onprettige dingen.  Gelukkig ook veel mooie dingen hoor.  Uiteraard wel heel dankbaar voor alle tijd die ik door kon brengen met de mensen die er nu helaas niet meer zijn. Ook voor de tijd die ik door kon brengen met de mensen die er nog wel zijn :) Waar mijn hulp welkom was.  En nu voel ik weer ruimte. Plus behoefte om te bloggen.  Vandaag legde ik de laatste hand (ja voor nu :)) aan de nieuwe website van Martijn en mij. www.7dagenweekend.nl Oh ja en natuurlijk hebben we ook iets leuks bedacht als bedankje voor het inschrijven op onze nieuwe mailinglijst. Zes fundamentele vragen uit het boek Goed omgaan met geld van Pierre Pradervand. Je krijgt het PDF bestand door je gegevens hi

Als alles kan, wat kies je dan?

Het is al bijna weer lente Tsjonge, de eerste weken van het nieuwe jaar zijn voorbij gevlogen. Heb je: je woord van het jaar je vision board je mindmap je wensen en doelen etc. etc. allemaal al in kaart gebracht :)  Ik ga mijn 'vision board' tekenen. Mijn woord van het jaar is: AVONTUUR Cursus- en challenge verknettering Het einde van 2023 en het begin van 2024 merkte ik dat ik in mijn eigen 'valkuil' stapte.  Want ik meldde mij voor de ene na de andere cursus en challenge aan. In plaats van ontspannen te kiezen voor hetgeen ik echt zin had om te doen. Vorige week luisterde en keek ik op 1,5 keer de snelheid '6 van 12 Masterclasses' die ruim 2 uren duurden. Hai... Ik raakte op een gegeven moment zo geïrriteerd van mijn eigen gedrag. Want, ja, hele interessante informatie. Maar nee, niet mijn stijl van 'les geven en zakendoen'. Maar 'iedereen' die de stappen had gevolgd was 'zo succesvol'. Alleen als je 1 ding zou kiezen en het hele plan z