dinsdag 17 december 2013

Doen arme mensen domme dingen?

Vandaag had ik een korte werkdag. In verband met de taxatie van ons toekomstig huis, had ik wat uren verlof opgenomen. Ik was wel een beetje zenuwachtig. Dan ga ik meestal uit reactie daarop poetsen. Mooi meegenomen, want de wasbakken en de wc zijn weer helemaal schoon. Ik draaide ook nog een was. Deed de afwas en bakte een brood. Nouja, gooide de mix en het water in de broodbakmachine en zette hem aan :)

De makelaar die de taxatie deed had ik nog nooit gezien of gesproken. Via een bedrijf op internet had ik gekozen voor de goedkoopste taxatie mogelijkheid. Ik had ook niet verteld dat ik er zou zijn. Dus een soort van verrassing zeg maar. Ik mocht mee naar binnen en maakte wat foto's en nam wat maten op. Kan ik vast naar leuk behang gaan kijken.

Gisteravond kregen we via onze 'financiële man' een aantal mogelijkheden voor de hypotheekaanvraag binnen. Vanavond kijken we daar in alle rust naar. Vrijdag hebben we een gesprek en nemen we een besluit.

Bij thuiskomst na de taxatie brouwde ik ook nog een groentesoepje en toen vond ik mijn huishoudelijke taken wel weer welletjes. 

'Even' neuzen op Facebook. Ik stuitte op dit artikel van de Correspondent:
waarom-arme-mensen-domme-dingen-doen
Wellicht heb je het al gelezen? 

Nu heb ik afgelopen zaterdag bij de McD gegeten en ik sport niet. Volgens het artikel valt dat onder domme dingen... Ik vond wel dat er een kern van waarheid in het verhaal zat. Nu heb ik me, ondanks de mega schuld die we hadden, me nooit arm gevoeld. Wel herken ik in het verhaal het punt van geen 'bandbreedte' meer hebben en een tijdelijk lager IQ. Gewoon niet logisch meer na kunnen denken, omdat de noodzaak voor het geld destijds zo hoog was.

Ik ben heel benieuwd naar jullie meningen over het artikel. 

Sluit ik af met het goede nieuws, dat vandaag 20.000 euro is bijgeschreven op onze nieuwe rekening, die we inzake ons huis geopend hebben.

13 opmerkingen:

 1. Interessant.... Tja, je vraagt het je af. Ken ook de mensen die in een oud tochtig hol woonden en heel behoorlijk verdienden, maar het allemaal weer opzopen. Iemand die in de WSNP zat en wel een flatscreen aan de muur had. Die kreeg ze ''gratis'' bij een ''noodzakelijk'' televisie-abonnement. Allemaal dingen waarbij je denkt: doe dat dan gewoon NIET!

  Je hebt een boek over armoede in Almelo geloof ik, daarin worden mensen die al lang in de bijstand zitten, geïnterviewd.Een flink aantal mensen daarin onderschrijft ook wel wat de man van het interview zegt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi artikel. Herkenbaar ook. Bij mij is het het gebrek aan tijd, waardoor ik telkens teveel dingen in een kwartier wil stoppen. Langzamerhand begin ik hette leren: een paar dingen goed doen en niet vergeten te ontspannen. Tijd nemen voor jezelf. Het heeft jaren gekost.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja ik vond het een interessant artikel, ik heb het boek bij de uitgever opgevraagd, ga er een recensie over schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou die laatste zin maar even verwijderen. Juist de laatste cijfers bepalen het eigene van jouw rekening. De rest is voor het land, de plaats, de bank etc.
  Je weet nooit wat iemand hier mee kan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik zit al heel lang in de bijstand, mijn verstand doet het nog, ik sport, beweeg, kan met geld om gaan, tuinier, knutsel van alles in elkaar, bezoek mensen, hulpvaardig, eet nooit en never bij mac donalds.
  je hebt armen mensen in en buiten de bijstand.

  wat ik zie en ervaar dat bv..dat het in de familie zit.. armoede en niet sociaal kunnen mee draaien en verzet tonen met de wereld om je heen.
  de foto's er bij zijn geen afspiegeling van alle bijstands gezinnen.
  zo ken ik ze niet. dit is een asociaal gezin.. misschien verkopen ze oud ijzer of zo..
  ik zal het artikel nog eens lezen, maar toen ik de plaatjes zag.. voelde ik weerstand.
  en misschien klopt het niet wat er nu door mij heen gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @heb genoeg. Ik snap je weerstand. Vreselijke plaatjes. Zootje in en om het huis. Niet representatief. Hoog 'tokkie' gehalte. Als ik jouw reactie zo lees, vraag ik me af, voel je je ook arm? Ik doe de aanname van niet.

   Verwijderen
  2. ik voel me niet arm, maar ben wel arm .. alleen zit bij mij de armoede niet van binnen. En zo ver wil ik het ook niet laten komen.
   Maar wil ook graag een andere kant laten zien.
   het barst van de vooroordelen in het algemeen.
   Ik had ooit een vergadering bij mij georganiseert.
   ze boden om zelf stoelen mee te nemen en iemand vroeg of ze kon helpen met schoonmaken voor dat de vergadering zou beginnen. Mijn klomp brak.
   Alleen de pak koffie vond ik wel een tof idee.
   armoede zit tussen de oren van mensen.. ( niet verder denken dan je neus lang is) als je veel geld hebt hoef je minder je hoofd te breken en creatieve oplossingen te zoeken.
   Arme mensen worden zeker snel creatief, een ander deel klaagt hoe dan ook.. het zit in de genen ..en verder is weining geld, arm zijn en arm voelen een persoonlijke kwestie die voor ieder verschilt.. omstandigheden, stress. Ik heb veel verlaten vrouwen ontmoet ( hun partner heeft de benen genomen en een schuld achter gelaten of hebben een jonger exemplaar gevonden.
   Ik heb altijd versteld gestaan dat vooral vrouwen zich er beter door slaan dan mannen.

   Verwijderen
 6. @Heb genoeg; ik snap precies waarom de foto's weerstand bij je oproepen. Ook bij mij en ik zit niet eens in de bijstand. Geef nou eens een foto van iemand die zijn zaakjes op en in orde heeft, een goed sociaal netwerk heeft en er alles aan wil doen om uit deze situatie te komen. Maar ja...dat prikkelt waarschijnlijk minder of misschien wel teveel. Dan zijn 'we' net als hen! Eng.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goed artikel. Ook goed beargumenteerd waarom de nieuwe plannen voor de bijstand geen goede plannen zijn. Wie gaat er trouwens bepalen of iemand netjes gekleed is of niet? De modepolitie? Gaan ze die twee Engelse mutsen die zo graag in BH's graaien een richtlijn laten opstellen?
  Het verhaal over bandbreedte komt naar mij idee eigenlijk neer op draagkracht en draaglast. Financiele zorgen en schulden geven een grote draaglast. Als je draaglast je draagkracht te boven gaat, ervaar je stress. Langdurige stress heeft diverse gevolgen voor je lichamelijke functies en dus ook je hersenen. Stress is een nuttige functie om je op gevaar te wijzen, er gebeurt dan van alles in je lijf. Sta je echter lang in de "een tijger gaat me aanvallen" stand, dan gaat dat gevolgen hebben.
  Je draagkracht vergroten kan voor sommige mensen lastig zijn, heeft ook veel te maken met je opvoeding en denkpatronen die je daaraan hebt over gehouden.
  Gezegend met een grote draagkracht heb je dus geluk, met een kleinere, mooi pech. Laten ze eens mensen gaan helpen om hun draagkracht te vergroten in plaats van mensen nog kleiner gaan maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dankzij mijn vader zijn oud ijzer handel heeft hij zijn gezin goed te eten kunnen geven en ons naar school laten gaan. Graag een beetje meer respect voor mensen die met hun handen werken omdat ze vroeger al op 12 jarige leeftijd mee moesten werken (groot gezin).
  Mina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe kom je erbij dat ik geen respect zou hebben Mina? Ik heb het artikel niet geschreven, alleen het blogje erbij. Mijn beide ouders hebben al 45 jaar een eigen bedrijf waar ze dagelijks met hun handen werken. Het gaat niet om wel of niet met handen werken als het gaat om 'dommigheid'. Het gaat om de armoede gedachte die veel mensen hebben en waarvan ze niet weten hoe ze er af moeten komen.

   Verwijderen
  2. neen, dat was " heb genoeg" . :P

   Ze liet ook later nog blijken, ondanks dat ze een vrouw is waarvan menigeen verwacht dat ze gevoeliger, empathischer, intuitiever zijn, door te laten blijken niet te begrijpen waarom vrouwe er zich beter door heen slaan..

   Ik weet t al jaren, en met mij vele andere, maar steeds weer stuit ik die verrassing die mensen toonde bij dat onderwerp.

   FEIT: Mannen kunnen slechter tegen alleen leven, rake n daardoor eerder in de verloedering, depressies, etc.

   Dat is iets waar mensen vaak op in praten al ware het een veranderbare variabele.
   Ik heb oud nieuws voor U, dames.

   je kunt een man niet echt veranderen, hoogstens wat bijsturen.
   En als hij verliefd is, genoeg steun van je krijgt(Dus geen zeurwijf uithangen), etc zou t idd best zo kunnen zijn dat hij door jouw vleugels krijgt.

   Maar dan verander je m dus niet echt, je haalt zijn betere trekken naar boven, degene die hij altijd al had.


   Verwijderen