vrijdag 20 december 2013

De stand van zaken inzake ons huis

Gistermiddag, nadat ik onze dochter van school had gehaald, reden we even voor een theetje naar mijn moeder. Ik zag een gemiste oproep op mijn mobiel. Bleek de makelaar te zijn. (Van de verkopende partij). Hij had eerder in de week gemaild, dat hij niet blij was, dat ik bij de taxatie was geweest afgelopen dinsdag. Ik had hem aangegeven dat ik specifiek voor akkoord, hem nog gemaild had. Dat ik het logisch vond, om bij degene die ik opdracht geef voor een taxatie, te komen. Blijkt niet standaard te zijn in makelaarswereld. Nou, niet mijn probleem.

Wel mijn probleem, of ons probleem... Een beslaglegging op ons toekomstige huis. De bank was inzake het royement akkoord, maar er blijkt nog een andere beslaglegger te zijn. Ach.... de verkopende makelaar had het over een 'formaliteit'. Maar de kans dat het allemaal niet door gaat is daarmee nog steeds aanwezig. Dus ik was boos. Heel boos. En nu ben ik verbaal al vrij sterk, als ik boos ben, wordt dat enorm versterkt. Want we hebben alles in gang gezet. Taxatie is klaar, vanmorgen stond de afspraak met de financiële man al gepland.
Toen ik klaar was met het gesprek, kwamen de tranen. Van woede, frustratie, onbegrip en omdat ik bij mijn moeder was :) Veertig plus of niet, haha.

Manlief gebeld, die was helemaal niet blij en heeft telefonisch contact gezocht met de eigenaar van het makelaarskantoor. Dat 'de makelaar in opleiding' die nu onze aankoop behandelt, wel aardig wat steken laat vallen op het gebied van communicatie.

's Avonds was het taxatie rapport binnen. (Lang leve de digitale wereld). Geen noodzaak voor een bouwkundige keuring. (Daar heb ik wel al een afspraak voor gemaakt... Iets te voortvarend geweest. Kan tegen 30% kosten van de offerte nog geannuleerd worden trouwens). Marktwaarde van de woning is vastgesteld op 80.000 euro. Dus dat houdt een iets lagere hypotheek in. En iets meer eigen middelen.

Vanmorgen hebben we de afspraak inzake het kiezen van een hypotheekverstrekker wel door laten gaan. We hebben gekozen voor een lineaire hypotheek, met 10 jaar rentevaste periode. We mogen 10% per jaar boetevrij aflossen, met een minimum storting van 500 euro per keer. Het voornemen is om de hypotheek ook voor het einde van de looptijd afgelost te hebben. Lijkt ons wel een strak plan.

Vanmiddag kregen een mail van de verkopende makelaar. De periode van de beslaglegging qua ontbindende voorwaarden wordt met 2 weken verlengd. Uiteraard worden onze termijnen voor het regelen van de financiering ook aangepast. Want een en ander wordt nu wel heel krap qua tijd. Dus de druk is ietwat van de ketel. We hebben goede hoop dat alles uiteindelijk prima zal verlopen. 

Voor mijn gevoel kan ik niet meer pukkels krijgen dan ik momenteel heb. Jeetje, wat een stress levert het mij op, een huis kopen. Dat doe ik natuurlijk zelf, al die negatieve gedachten. En ik weet dat het niets toevoegt. Zucht....

Dus vanavond ga ik vroeg naar bed. Onze plannen voor dit weekend lijken na een telefoontje vanavond 'spontaan' gewijzigd. Wel en niet leuk, want we zouden morgen om 11.00 uur al in de auto zitten. Zoals het er nu uitziet, gaat een en ander niet door. Een weekendje thuis vind ik ook prima. Heb vast een aantal verhuisdozen mogen lenen van mijn werk. Dat in combinatie met een overvolle hobbykamer zal vast iets moois opleveren.

Nou knap als je weer tot hier hebt gelezen. Bladiebladiebladie verhalen over het huis... Gelukkig kan ik via mijn blog lekker alles van me afschrijven. Maar of jullie daar nou zo blij mee zijn. Haha....

10 opmerkingen:

 1. Mensen wat een gedoe he! Hier overzee wordt je verzocht niet aanwezig te zijn bij eventuele kijkers/kopers.
  Wij moesten bij de verkoop hier ook iemand lkaten komen voor en keuring,maar dat hebben we uiteindelijk niet gehad.
  Wens jullie een fijn weekend thuis en vast een merry Christmas.
  En laat jullie niet inpakken door zo'n leerling makelaar hoor. Van je afbijten!!
  Groet, Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een toestand zeg, nog een beslaglegging op het huis. Ik begrijp dat dat is, zolang dat huis van de verkopende partij is. Wordt het huus verkocht aan jullie dan is dat toch niet van jullie? Of is het lastiger.
  Blijf schrijven, het is spannend. Succes met de sores.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Altijd een bouwkundige keuring laten uitvoeren!!!!!!!!
  ,!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat apart dat er zo gereageerd wordt op jouw aanwezigheid bij de taxatie. Ook ik was bij de taxatie van ons huis en daar is nooit iets van gezegd!
  Sterkte met het verdere proces, over een half jaar speelt dit gedoe niet meer, dan zit je in het huis, toch een fijn vooruitzicht!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Schrijf maar lekker hoor, heel herkenbaar huizenstress! Hoop dat je ook wat kunt ontspannen tussendoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Weet je wie de 2e beslaglegger is? De makelaar kan het een formaliteit noemen, het beslag moet er wel af. Hopelijk kan met de verkoop de oude eigenaar zijn schulden betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik leef erg met je mee. Ik heb net een soap achter de rug met de verkoop van mijn huis, ook een adviseur -van de kopers- die fouten heeft gemaakt. Uiteindelijk is het na 6 weken onzekerheid en veel stress goed gekomen en is vorige week het transport geweest, eind goed al goed zal ik maar zeggen.
  Leg alles (e-mails, telefoontjes etc. ) goed vast in aparte tijdslijn met data en korte inhoud van gesprekken dat maakt het makkelijker terug te lezen en je geheugen op te frissen. Bewaar ook e-mails niet alleen in je inbox maar sla ze ook als documentje op op harde schijf en aparte map.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een stress! Logisch dat je er even doorheen zit!
  Ik ben door alle omstandigheden niet begonnen in het boek, vanavond toch echt beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Fijn een update, ik leef met je mee! Pfff, een huis kopen is normaal al spannend maar dit huis biedt nog wat extra spanning... Gelukkig realiseer je je dat je druk maken geen zin heeft dat scheelt al iets in het druk maken. Wanneer weet je nu echt of het doorgat, over 2 weken?
  En of het gebruikelijk is je nou wel of niet aanwezig bent is inderdaad niet jouw probleem! Je hebt het toch zelfs van tevoren gevraagd?
  Toen wij dit huis kochten was het ook een hoop stress (hoogzwanger met peuter rondlopend, man nieuwe baan, oude huis nog verkopen). Resultaat: ik ben zo blij dat het allemaal goed is gekomen, dat ik de komende 20 jaar niet ga verhuizen, ben er wel even klaar mee:)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Vind het wel spannend allemaal, dus gewoon blijven schrijven. Heel veel succes.

  BeantwoordenVerwijderen