woensdag 18 december 2013

Annuïtair versus lineair

Gisteravond verdiepten wij ons in de mogelijkheden voor de hypotheek. Uitgezocht door de 'financiële man' die we hebben ingeschakeld om onze hypotheek te regelen. Arme man, zou ik bijna zeggen, haha, want we zijn erg op de hoogte van ons kunnen en laten qua financiën en hebben hoge eisen. Aangezien zijn uurloon beduidend hoger is dan dat van ons, doen we zo veel mogelijk zelf en hebben we een maximum bedrag afgesproken wat hij gaat ontvangen.

Nu waren we nog al gericht op een annuïtaire hypotheek. Gelukkig had de 'financiële man' ook een overzicht voor lineair bijgesloten. Dat scheelt toch aardig qua rente over de gehele looptijd. De aflossing is elke maand hetzelfde. Dat vind ik ook wel een fijne gedachte. Het blijft wel lastig vind ik, zo'n hypotheekverstrekker 'kiezen'. De een doet dit, de ander heeft dat. Ik las nog over de Eubori rente... Tsjonge jonge, elke dag leer ik nieuwe dingen. 
Hoe leuk ik financiën ook vind (nouja, gewoon het hebben van geld), deze hypotheekzaken zullen nooit mijn hobby worden. Helemaal niet nu ik het totaalplaatje qua kosten over een looptijd van 30 jaar zie. Wat een geld zeg. En dan moeten we ook alles zelf nog onderhouden. Soms denk ik wel eens, huren is zo gek nog niet :) Totdat de ene buurman weer drumt, de buurvrouw van hiernaast haar discomuziek weer keihard aan heeft en/of de andere buurman zowat zijn longen uit zijn lijf hoest... dan weet ik weer waarvoor we het doen.

8 opmerkingen:

 1. Eh... om teleurstellingen te voorkomen: ook in een koophuis kun je lastige, vervelende, lawaaiige of criminele buren hebben!

  Annemaria K.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, maar in plaats van 11 buren, hebben we er straks maar 2. En eentje aan ons huis vast. Je hebt geen idee hoeveel dat scheelt. Erger dan hier is (geweest), kan het nooit worden.

   Verwijderen
 2. Op www.berekenhet.nl kun je makkelijk uitrekenen wat het verschil in te betalen rente is als je bijvoorbeeld een looptijd aanhoudt van 25 jaar ipv 30. Je kan dan met de hypotheekverstrekker30 jaar afspreken, maar zelf extra aflossen. De enorme bedragen kunnen dan ook stimulerend werken :).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Was ook mijn gedachte, mijn ene buurman is doof en praat daarom altijd gillend en de andere buren draaien elke dag Hazes op volume oneindig.....
  Maar 2 ipv 11 scheelt inderdaad!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :) We hebben een Hazes fan bovenbuurvrouw. Gaat de laatste tijd erg goed moet ik zeggen.

   Verwijderen
 4. Mijn tip als je en nieuwe hypotheek wilt afsluiten kies voor een deel variabele rente, hierop mag je direct aflossen als je wil en zit je niet aan %-ten vast. Sowieso zou ik hem opdelen in meerdere looptijden, zo hoef je niet voor de gehele hypotheek de nieuwe rente te kiezen en spreidt je dus ook het risico. Je kunt er dan ook altijd voor kiezen om op einde looptijd bv dat deel in te lossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor de tip. Zal ik morgen meenemen bij de financiële man.

   Verwijderen